Ministerstvo sa vyjadrí k Lučanského obeseniu

Plénum pokraèuje v rokovaní o reforme justície Ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková. Foto: Jakub Kotian/TASR

Bližšie informácie ohľadom samovraždy bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského poskytne Ministerstvo spravodlivosti SR dnes na tlačovej besede o 9. hodine ráno.

Milan Lučanský, ktorý bol väzobne stíhaný v prešovskej väznici, de facto spáchal samovraždu. V súčasnosti je v stave mozgovej smrti – jeho mozog nežije, srdce zatiaľ áno. Podľa medializovaných informácií sa mal obesiť na teplákovej bunde, čo sa mu podarilo aj napriek pravidelným kontrolám dozorcov.

Ako uviedol hovorca rezortu spravodlivosti Peter Bubla, bývalý policajný prezident dostával psychologické poradenstvo a bol aj pravidelne monitorovaný. O pokuse o samovraždu, či dokonca bitke sa hovorilo už začiatkom decembra, kedy bol Lučanský hospitalizovaný.

Kolíková však vtedy tento scenár a ako aj cudzie zavinenie vylúčila. Podľa nej sa mal bývalý prezident PZ SR zraniť počas cvičenia pri páde. Túto verziu potvrdil aj generálny prokurátor Maroš Žilinka či Lučanského právny zástupca.

Bývalého policajného prezidenta vzala NAKA do väzby 3. decembra počas akcie Judáš, v rámci ktorej obvinila osem osôb. Išlo o ľudí z vysokých funkcií Kriminálneho úradu finančnej správy, policajného zboru alebo Slovenskej informačnej služby.

Kati Lučanského?

K Lučanského samovražde sa vyjadrili aj viacerí vládni i opoziční politici. „Rád by som vyjadril podporu rodine generála Milana Lučanského. Súčasne očakávam, že Sorosovi sluhovia ako Šeliga, či Kolíková zajtra vyvesia na budove Úradu vlády SR transparent s textom – tu sedí kat generála Lučanského. To totiž robili za judášove zahraničné groše po vražde novinára Kuciaka a jeho priateľky. Matoviča netreba odvolávať, treba ho z úradu vyhnať,“ píše predseda Smeru Róbert Fico.

Mimoparlamentná strana Hlas-SD vo svojom príspevku napísala: „Tragický krok generála Lúčanského vnímame ako jeden z dôsledkov atmosféry na Slovensku, kde sa preteky v zatýkaní stali predmetom politického boja.“ Zároveň dúfa, že sa život policajného exprezidenta podarí zachrániť.

„V tomto duchu som okamžite kontaktoval ministerku spravodlivosti, ktorá prisľúbila dôkladné vyšetrenie tejto udalosti, ktorá sa stala na pôde Zboru väzenskej a justičnej stráže. Ak niekto zlyhal, nebude chránený. Ak sú pochybnosti, musí byť postavený mimo službu, kým nebudeme poznať pravdu,“ uviedol k situácii premiér Igor Matovič.


Ďalšie články