Historická prehra pre pápeža Františka: Argentína zlegalizovala umelé potraty

Oslavy schválenia potratov v uliciach Buenos Aires. Foto: TASR/AP Oslavy schválenia potratov v uliciach Buenos Aires. Foto: TASR/AP

V krajine striebra na latinskoamerickom kontinente odhlasoval senát zlegalizovanie umelých potratov. Argentínske ženy budú môcť požiadať o interrupciu bez udania dôvodu až do 14. týždňa od začatia tehotenstva.

Argentínsky senát v stredu 30. decembra hlasovaním v pomere 38 k 29 zlegalizoval umelé potraty. Návrh zákona, ktorý musí ešte formálne podpísať prezident, povolí ženám potrat v lehote 14 týždňov od začatia tehotenstva bez udania dôvodu, informuje denník New York Times. V prípade znásilnenia a ohrozenia života matky bude potrat možný aj po 14. týždni.

Prezident Alberto Fernández už verejne prisľúbil svoj podpis, čím sa Argentína stane jednou z mála krajín v Latinskej Amerike, kde budú potraty voľne dostupné. Na tomto kontinente je možné potratiť dieťa na požiadanie len v Uruguaji, Guyane a na Kube.

„Nemôžem prestať plakať,“ uviedla jedna z potratových aktivistiek Maria Blancová. Podporovatelia zákona sa podľa mediálnych informácií na uliciach objímali a oslavovali novú legislatívu. Naopak, aktivisti za život cítia rozčarovanie a smútok. „Cítim hlboký žiaľ, že v tejto krajine, ktorú milujem, nerešpektujú právo na život, ale neprestanem bojovať,“ povedala pre americký denník 27-ročná pro-life aktivistka Abigail Pereirová.

Zástancovia práva na život sa pred hlasovaním v dolnej komore parlamentu zhromaždili v 500 argentínskych mestách a mestečkách, demonštrovali a modlili sa pod modrými farbami svojho hnutia. Pro-life hnutie malo na svojej strane aj väčšinu populácie, podľa prieskumov až 60 percent Argentíncov si želalo zachovať ochranu života pred narodením.

Pro-choice tábor sa opieral o dynamiku domáceho liberálneho tábora, kde mali iniciatívu najmä malé organizácie a feministické hnutie s podporou politickej špičky na čele s prezidentom, ale tiež podporu medzinárodných organizácií, ako Amnesty International alebo Human Rights Watch. Ich farbou bola zelená.

Domov pápeža

Výsledok hlasovania je okrem iného prehrou pápeža Františka, ktorý z Argentíny pochádza. Pokúsil sa zasiahnuť do diskusie v krajine, pričom potratový zákon kritizoval. Vyzdvihoval prácu ženských organizácií z chudobných štvrtí a ich aktivizmus proti umelým interrupciám.

Postoj cirkvi bol však aj kritizovaný, keď napríklad prezident Fernandez počas návštevy pápeža začiatkom tohto roku v Ríme, kde bol so svojou partnerkou Fabiolou Yanez, dostal v chráme svätého Petra prijímanie. Fernandez je pritom rozvedený a so svojou partnerkou žije vo voľnom zväzku, dlhodobo podporuje nielen potraty, ale aj gender ideológiu.

V zápase za ochranu života vznikla v Argentíne koalícia protestantov a katolíkov. Naopak, liberálny zákon podporoval argentínsky ľavicový prezident, ktorý sa k téme hlásil už počas kampane do úradu. V skutočnosti nejde o veľké prekvapenie, keďže Argentína patrí medzi najliberálnejšie krajiny na kontinente, napríklad civilné sobáše homosexuálov boli uzákonené už v roku 2010, ako v desiatej krajine na svete.

Potratový zákon prešiel ešte začiatkom decembra v dolnej komore parlamentu s pomerom hlasov 131 za, 117 proti. Podobný výsledok dosiahol návrh aj pred dvoma rokmi, vtedy však neuspel v senáte. Po nástupe Fernandeza k moci sa stav v senáte zmenil.

Doteraz boli v Argentíne povolené umelé potraty v prípade znásilnenia či ohrozenia života matky. Miestne feministické skupiny vítajú zmenu zákona ako víťazstvo, ktoré sa môže rozšíriť aj do iných krajín kontinentu. Zároveň sa očakáva, že to zmobilizuje aj proti-potratových aktivistov.

Americké médiá a ľudsko-právne organizácie dúfajú, že schválenie potratov v Argentíne vyvolá ďalšie návrhy v okolitých juhoamerických štátoch.


Ďalšie články