Vo veku nedožitých 90 rokov zomrela bývalá prvá dáma Emília Kováčová

charitatívny Vianoèný bazár Medzinárodného klubu žien Emílika Kováèová Nadácia Vianočný bazár Medzinárodného klubu žien v Bratislave. Foto: Zuzana Čižmáriková/TASR

Vo veku nedožitých 90 rokov zomrela vo štvrtok (31. 12.) manželka prezidenta SR Michala Kováča a bývalá prvá dáma Emília Kováčová. TASR o tom v piatok informoval hovorca prezidentky SR Zuzany Čaputovej Martin Strižinec.

Svoju ľútosť smútiacej rodine vyjadrila aj súčasná hlava štátu. „Prezidentka Zuzana Čaputová, ako aj Kancelária prezidenta SR vyjadruje úprimnú sústrasť najbližšej rodine a pozostalým,“ uviedol Strižinec.

Kováčová bola profesorkou na Ekonomickej univerzite v Bratislave. V rokoch 1966 až 1967 bola poverená vedením Katedry sociálneho rozvoja a práce Národohospodárskej fakulty Ekonomickej univerzity.

V roku 1993 sa stala po zvolení Michala Kováča za prezidenta samostatnej Slovenskej republiky prvou dámou Slovenskej republiky. Venovala sa charite, ľuďom s postihnutiami, pomáhala tiež Slovenskému Červenému krížu a mala vlastnú nadáciu – Nadáciu Emílie Kováčovej. Mala dve deti, synov Juraja a Michala.

(tasr)


Ďalšie články