Aj ženy majú penisy. Trans aktivisti v Anglicku obliehali budovu plnú feministiek

protest Foto: Twitter

Niektoré ženy majú penisy. Vyzbrojení aj týmito sloganmi sa do ulíc anglického Manchesteru minulý štvrtok vybrali transgenderoví aktivisti. Po krátkom pochode mestom obkolesili budovu, v ktorej mali v tom čase konferenciu britské feministky. Nespokojencom z radov LGBT hnutia prekážalo, že feministky ich požiadavky nerešpektujú a vidia v nich dokonca riziko.

Verejné demonštrácie pri príležitosti dôležitých spoločenských či sociálno-ekonomických podujatí si pamätáme už aj na Slovensku. Avšak na takú situáciu, aká sa minulý týždeň odohrala v anglickom Manchesteri, si ešte budeme musieť počkať.

Miestnu políciu totiž privolali na ochranu feministiek z hnutia Woman’s Place UK, ktoré na ich výročnej konferencii venovanej „budúcnosti poskytovania služieb osobám rovnakého pohlavia v politike a práve“ obkľúčilo zhruba 200 radikálnych transgenderových aktivistov zo skupiny Manchester Trans Rise Up.

Demonštranti sa oháňali nápismi ako „niektoré ženy majú penisy“, „na životoch transsexuálov záleží“, „trans lesbičky existujú“ či „TERF spodina, zmiznite z našich ulíc“.

Pripomíname, že výrazom TERF sa označujú tí feministi a feministky, ktorí nepovažujú trans ženy za súčasť feministického hnutia, teda za ženy vo všeobecnosti. Navyše sú proti prítomnosti trans žien v priestoroch vyhradených pre ženy a stavajú sa proti legislatíve súvisiacej s údajnými právami transgenderových osôb.

Jedna rečníčka na strane trans aktivistov obvinila feministickú skupinu za tvrdenia, že „trans ženy sú predátorky, a ak pustíte trans ženy do ženských priestorov, bude to mať za následok vyššie riziko napadnutia alebo násilia“.

Aby mohli účastníčky feministickej konferencie po skončení bezpečne odísť, musela ich polícia oddeliť od demonštrujúceho davu. K žiadnemu zatknutiu na proteste nedošlo, uvádza Daily Mail.

V reakcii na incident feministická skupina Woman’s Place UK uviedla, že hoci „uznávajú právo na protest“, nepodporujú „agresívnych“ demonštrantov, ktorí sa pokúšajú „obťažovať, zastrašovať, zneužívať“ a „umlčať“ hlasy žien.


Ďalšie články