Kyjev poprel tvrdenia Američanov, že by dostal vojenské stíhačky. Naše stroje tam zatiaľ nie sú, vraví slovenský rezort obrany

Stíhačky MiG-29 sa pripravujú na odlet na vojenskom letisku v Batajnici 21. augusta 2018. Foto: TASR/AP Stíhačky MiG-29 sa pripravujú na odlet na vojenskom letisku v Batajnici 21. augusta 2018. Foto: TASR/AP

AKTUALIZOVANÉ Na Ukrajinu doručili jej spojenci bojové lietadlá, ako aj súčiastky na opravu poškodených lietadiel s cieľom posilniť vzdušné sily krajiny brániacej sa proti ruskej vojenskej agresii. Oznámilo to v utorok americké ministerstvo obrany, ktoré však odmietlo spresniť počet lietadiel, ich typ, ako aj to, z ktorej krajiny pochádzajú. Ukrajinské velenie vzdušných síl správu o dodaní stíhačiek v stredu poprelo. Washington napokon povedal, že dodal ukrajine len náhradné dielce.

Ukrajinské sily „majú práve teraz k dispozícii viac stíhacích lietadiel s pevnými krídlami ako pred dvoma týždňami“, povedal novinárom hovorca Pentagónu John Kirby. Ako poznamenal, Spojené štáty „pomohli s prepravou niektorých dodatočných náhradných dielcov“, avšak „netransportovali celé lietadlo“.

Kirby naznačil, že dodané lietadlá sú ruskej výroby. „Iné krajiny, ktoré majú skúsenosti s takýmito typmi lietadiel, im [ukrajinským silám, pozn. red.] dokázali pomôcť uviesť do prevádzky viac lietadiel,“ povedal.

Kyjev už niekoľko týždňov žiada západných spojencov, aby mu poskytli stíhačky MiG-29, ktoré ukrajinskí piloti vedia ovládať a viaceré východoeurópske krajiny ich majú k dispozícii.

https://standard.sk/193236/nad-ukrajina-nas-nepoziadala-o-stihacky-mig-29-nerokuje-sa-o-tom-ich-poskytnutie-vsak-podla-hegera-prichadza-do-uvahy/

Začiatkom marca sa diskutovalo o možnom presune takýchto lietadiel z Poľska, avšak Washington tento plán odmietol pre obavy, že Moskva tento krok bude považovať za priame zapojenie Severoatlantickej aliancie do vojenského konfliktu na Ukrajine.

Posledné týždne však zaznievajú z úst slovenských vládnych predstaviteľov úvahy o dodaní našich stíhačiek Ukrajine. Túto možnosť nevylúčil premiér Eduard Heger (OĽaNO), ktorý poukázal na rizikovosť sovietskej techniky po agresii Ruska na Ukrajine. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) konštatoval, že keď bude mať Slovensko postarané o ochranu vzdušného priestoru, až vtedy sa bude baviť o budúcnosti stíhačiek MiG-29. Prezidentka SR Zuzana Čaputová považuje úvahy o prípadnom poskytnutí stíhačiek MiG-29 Ukrajine za normálne a správne.

Naše stroje však zatiaľ na Ukrajine nie sú. „Slovenská republika neposkytla žiadne lietadlá,“ uviedla pre Štandard hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková. Na otázku o prípadnom dodaní náhradných komponentov ale neodpovedala.

Velenie ukrajinských vzdušných síl neskôr poprelo, že by dostalo akékoľvek celé stroje, ale hovorí len o dielcoch. „Ukrajina nedostala nové letectvo od partnerov. Za asistencie vlády USA ukrajinské letecké sily dostali náhradné dielce a komponenty pre obnovu a opravu leteckej flotily ozbrojených síl, ktoré im umožnia do prevádzky uviesť viac vybavenia,“ napísalo na Twitteri.

(tasr, ste, tod)


Ďalšie články