Kočner v novej nahrávke o zozname advokátov v jeho telefóne, kritike novinárov a Fica

Marian Kočner Marian Kočner. Foto: Jakub Kotian/TASR

Denník Štandard získal novú nahrávku Mariana Kočnera, ktorá pochádza z jeho rozhovoru s podnikateľom Erikom Mikurčíkom na Silvestra 2017. V texte nájdete aj jej zvukový záznam.

Jej prvú časť, ktorá sa týkala sporu o hotel Carlton, sme zverejnili minulý týždeň. Medzitým sme požiadali o reakciu aj ostatné dotknuté osoby, ktoré boli na nahrávke spomenuté v citlivom kontexte. Dnes zverejňujeme nahrávku celú.

Marian Kočner na nahrávke opisuje pozadie, ktoré je potrebné podchytiť, aby bol záujemca úspešný s konkurzom na bratislavských súdoch. Následne Mikurčíkovi hovorí o mediálnom prostredí, o novinároch, ktorých neznáša, pričom sa dotkne aj Jána Kuciaka.

Za ktorým sudcom treba ísť

Kočner na nahrávke podnikateľa Erika Mikurčíka presviedča, že on sám sa v kauze Technopol nachádza v podobnej situácii ako Mikurčík. Kočner je v tejto kauze obvinený z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. „Oni tvrdia, že platba zmenkou nie je platba, čo je blbosť,“ tvrdí Kočner Mikurčíkovi.

Mafián Kočner Mikurčíkovi opisuje aj svoje know-how, k akým sudcom je potrebné sa dostať a akých advokátov si treba najať, aby bol konkurz úspešný. „Tak treba tieto vzťahy poznať,“ vysvetľuje Kočner. „No… je to taká pre mňa neznáma – celé sa zorientuvávam v novom segmente,“ odpovedá zjavne prekvapený Mikurčík. Kočner sa zasmeje: „No ja som v tomto zorientovaný dlho, súdne spory sú aj mojou celkom takou zaujímavou doménou.“

Kočner mu spomína, že sa „právničine“ začal venovať pri kauze zmenky televízie Markíza, kde bol medzičasom právoplatne odsúdený. „Zistil som, že si to musím vždycky aj ja preštudovať… Ja mám teraz v telefónnom zozname 147 právnikov. Každý je na niečo vhodný, ale vždy to ja po nich všetko kontrolujem,“ opisuje kontroverzný podnikateľ a pokračuje: „Ak idem robiť niečo podobné ako vy, tak ja to robím tak, že ja si sám nakreslím mozaiku, model, príbeh, myslím na to dva týždne a to rozoberám a je**em to do šuplíka na mesiac a potom to po mesiaci zase vytiahnem. A toto robím tri mesiace a opravujem si to a keď to ja mám hotové, tak to dám právnikom pozrieť, že nech sa na tie kroky pozrú. Lebo to treba mať fakt dobre pripravené. Napríklad ten Technopol sme pripravovali od konca septembra – ja som to pripravoval a spustili sme to 6. decembra a 8. decembra som ho vyhral.“

Na konkurzy Kočner odporúča kontroverznú správkyňu Evu Timár Myjavcovú, ktorá je už medzičasom obvinená za trestný čin zasahovania do nezávislosti súdov.  

Prípadne odporúča akýchsi „Boľošovcov“. S advokátom Matúšom Boľošom si Kočner písal o kauze Carlton aj v Threeme. Napísal mu: „Zoro tam už tvrdo pracuje.“ Boľoš odpovedal: „Sú dosť podľa mňa ďaleko pred Erikom.“

Boľoš bol pri kauze zmeniek podľa NAKA Kočnerovou spojkou, písal mu počas súdnych pojednávaní v civilnom spore. Boľoš mal tieto odkazy posielať právnikovi Pavla Ruska, ktorého Kočner vtedy žaloval. Išlo o vzájomne vykonštruované úkony medzi Ruskom a Kočnerom, ktoré mali viesť k okradnutiu Markízy cez vyfabulované zmenky. Kočner s Ruskom sú v tomto prípade právoplatne odsúdení. Boľoš bol ako správca konkurznej podstaty obvinený aj v prípade konkurzu developerskej spoločnosti v Banskej Bystrici.

„Ako som sa už opakovane pre médiá vyjadril, s pánom Kočnerom nemám žiadny osobitný vzťah, poznám ho ako mnoho iných ľudí zo spoločenských akcií rôzneho druhu,“ reagoval pre Štandard Matúš Boľoš. „Pán Kočner ma tiež ako advokáta v minulosti sporadicky oslovil s požiadavkou na poskytnutie právnych služieb,“ tvrdí Boľoš, ktorý zároveň odmietol odpovedať na otázku, v akých prípadoch alebo v akých záležitostiach s Kočnerom spolupracoval. Odvolal sa na „zákonnú povinnosť advokáta zachovávať mlčanlivosť o všetkých skutočnostiach, o ktorých som sa dozvedel v súvislosti s výkonom advokácie“.

„Môžem však uviesť, že v kauze Carlton – ako je táto popisovaná v médiách – ani v inej právnej veci, som nebol žiadnou zo strán v nej figurujúcich oslovený na poskytovanie právnych služieb, neposkytoval som právne služby ani som nebol iným spôsobom činný,“ povedal Boľoš.

Musíte si získať Katu

Následne Kočner spomína sudkyňu „Katu“, ktorá „to musí dostať“, aby bol konkurz na súde úspešný. „Katku“ spomína Kočner viackrát. Pravdepodobne ide o Katarínu Bartalskú, v tom čase bola podpredsedníčkou Okresného súdu Bratislava I, na ktorom je obchodný register. Bartalská bola partnerkou bývalého šéfa SIS Jána Valka, blízkeho spolupracovníka Roberta Fica. Majú spolu dve deti. Bartalská bola obvinená v rámci akcie Búrka z korupcie, zasahovania do nezávislosti súdu a marenia spravodlivosti.

„Čo sa týka toho konkurzu, ak sa k tomu raz odhodláte a príde k tomu, treba dosiahnuť to, aby to dostala tá Kata,“ radí Kočner. „A keď sa dohodnete s tou druhou partiou, a viete, to má ďalších veľa súvislostí, to znamená, že keď sa to dostane ku Katke, tak by som vám potom zase povedal, že koho si máte zobrať – špeciálne advokáta, aby vás zastupoval, hej, vo veci konkurzu – to človek, ktorému proste Kata neodmietne nič.“

Následne Kočner opisuje, na ktorých advokátov sa treba obrátiť. „Druhá vec je – budete potrebovať poistiť krajský súd, kde sú tie dva senáty; jeden senát, to vám vie vybaviť Ikrényi-Rehák [advokátska kancelária, pozn. red.], respektíve Ikréniy, a druhý senát vám dám človeka, ktorý vám ho vybaví na milión percent – u neho je to len otázka peňazí, nič iné…, ale to je na 100 percent.“ O podozrivej role týchto advokátov pri vytváraní vzťahov so sudcami písal aj denník Postoj.

„Nebudem sa k tomu vyjadrovať, vo veci je vedené konanie,“ reagovala na náš telefonát Bartalská.

Súčasťou obvinenia policajného spisu Búrka je aj ovplyvňovanie bratislavských súdov Marianom Kočnerom. Bartalská je obvinená zo zločinu prijímania úplatku a zločinu zasahovania do nezávislosti súdu. Marian Kočner mal tiež požiadať bývalého podpredsedu Okresného súdu Bratislava I Vladimíra Sklenku, aby Bartalská zamietla žalobu v spore Medzinárodnej investičnej banky a spoločnosti právnikov Ikrényiho a Reháka I&R konkurzy a reštrukturalizácie. Bartalská tak aj urobila.

Rozsudok po dohode so Sklenkom mala vypracovať Eva Timár Myjavcová, ktorá je tiež obvinená za zasahovanie do nezávislosti súdu. Timár Myjavcová ho mala odovzdať Kočnerovi, ten Sklenkovi a Sklenka Bartalskej. Sklenka mal za túto službu vziať úplatok.

„Naša advokátska kancelária sa dlhodobo špecializuje na insolvenčné právo a z toho dôvodu je prirodzené, že sme spájaní s konkurznými konaniami,“ reagoval na naše otázky Ivan Ikrényi. „Pravidelne sa nám stáva, že sa na nás v tejto súvislosti odvolávajú aj nám neznámi ľudia. Nikdy sme pána Kočnera nezastupovali a rovnako sme nikdy nezastupovali ani pána Mikurčíka. Taktiež sme sa nikdy neangažovali v kauze ,Carlton´ a nemáme s ňou absolútne nič spoločné. Kategoricky odmietame akékoľvek ovplyvňovanie konkurzných konaní na Krajskom súde v Bratislave.“

Tibor Timár a Eva Timár Myjavcová na naše otázky nereagovali.

Bratia do dažďa

Z následného rozhovoru vyplýva, že mužom, ktorý vraj podľa Kočnera dokáže vybaviť druhý senát bratislavského krajského súdu, je advokát Miroslav Mojto. Tento krajský súd je totiž odvolacím súdom pre Okresný súd Bratislava I.

Mojto je tiež obvinený v rámci akcie Búrka. Mal robiť sprostredkovateľa medzi Kočnerom a sudcami a nosiť im úplatky. Kočner spomína, že Mojtov „brácho“ bol kedysi z prokuratúry vyhodený, ale „keď bol Trnka generálnym prokurátorom, tak som ho dostal naspäť“, chvastá sa Kočner. Jaroslav Mojto je prokurátorom generálnej prokuratúry. Kočner ho za svojho nominanta označil aj v Threeme. V minulosti bol trestne stíhaný, z prokuratúry odišiel, naspäť ho vzal až Kočnerov kamarát Dobroslav Trnka.

Kočner Mikurčíkovi opisuje, ako mu jeho brat, advokát „Miro“ Mojto kedysi pomohol v konkurze s pohľadávkou. „Miro Mojto žije z vybavovania, jeho brat vybaví a ten senát druhý on na 100 percent ovláda. Ja som teraz niečo riešil,“ uvádza Kočner. „Ku**a drahý je jak sviňa, hej, ale potreboval som v jednom konkurze urobiť rýchlo jednu pohľadávku, čo mi okres rozhodol a kraj – ja som potreboval, aby to potvrdil – išiel som za ním a hovorím: ,Miro, toto tuto potrebujem, nič len potvrdiť´. No je**l sumu, ktorá sa mi moc nepáčila, hovorím, no dobre ku**a, neni to málo a on mi hovorí – no dobre, ale aj tá pohľadávka je veľká. Ale dobre, však to nemôžeš tak brať. Hovorím: kedy to bude? A on: ZAJTRA! A zajtra to bolo! Čiže tam ten senát má úplne pod kontrolou.“

Miroslav Mojto na naše otázky nereagoval.

Ako zatočiť s novinármi

Kočner sa na nahrávke veľmi nelichotivo vyjadruje aj o novinároch, ktorí sa venovali jeho kauzám a ktorých mal zjavne v zuboch. Spomína Moniku Tódovú, Zuzanu Petkovú a nepriamo aj Jána Kuciaka, keď hovorí o jeho článkoch v Aktuality.sk, „ktoré tam pľuje taký sopliak 26-ročný“. Rozhovor sa uskutočnil necelé dva mesiace pred vraždou Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Kočner Mikurčíkovi osvetľuje aj vzťahy v mediálnom prostredí: „Čo sa týka ostatných, nejakých mienkotvorných médií, v Plus 7 neuspejete, lebo tá sa do toho nebude nejako púšťať, pretože vzťah Haščáka so Zorom Kollárom je vcelku priaznivý, nebojujú spolu.“

Kočner sa Mikurčíkovi chvastá aj o svojich politických plánoch so stranou Cieľ. „Oni ma nenávidia. Tak pozrite sa ešte, za dva roky sa zamiešajú troška voľby. Bude to trochu inak. Oni sa veľmi spoliehajú na Progresívne Slovensko. A ja vám môžem povedať jednu vec. […] Progresívne Slovensko od**bem tri mesiace pred voľbami tak, že nebudú mať ani nič! Nula. Lebo ja som sa tiež rozhodol, že teraz vstúpim do politiky, máme dneska nejakých deväťtisíc podpisov,“ pokračuje Kočner. Mikurčík sa ho pýta, aké bude smerovanie strany: „Nie je to také, že ľavica, pravica?“

„To je ko**tina!“ vyprskne Kočner, pričom avizuje, že jeho záujmom bude po voľbách získať rezorty školstva a zdravotníctva. „Kto nám dá školstvo a zdravotníctvo, s tým pôjdem do vlády.“ Po chvíli ale dodá: „K tomu sa do nejakého silového rezortu treba nejakým spôsobom proste napchať, hej.“

To sa už ale Kočner dostáva ku svojej srdcovej téme: „Ale hlavne treba, za čo ja budem bojovať vždy, bude treba odpáliť silu novinárov a začať tvrdé represie voči nepravdivým informáciám… Fico je ko**t, úplný, pretože keď mali štyri roky vlád, dnes, samozrejme, trpia všetci tým, že sa nevedia vysporiadať s médiami – do p**i, ja by som s nimi zatočil len taký hukot. Na každom jednom krajskom súde treba spraviť dva senáty, ktoré budú robiť novinárske veci a nechám ku**a vy**bať jednej alebo dvom redakciám pokutu desať miliónov eur, nechám schváliť a oni prestanú… hej, do p**e s nimi!“

Kočner dodáva aj príhodu s lídrom Penty: „Ja som sa rozprával so Slávom Haščákom. On mi hovorí, že ja by som tak potreboval, aby moja redakcia niečo prehrala, aby som to tým mojim ko**tom mohol obúchať o hlavu, že neblbnite, pozrite – prehrali ste a ja to teraz musím zaplatiť. Ale dneska to tie súdy proste je**ú do šuflíka a neriešia tieto spory na ochranu osobnosti. Tí sudcovia sa boja, nechcú, aby sa o nich písalo, a tí novinári si dneska dovoľujú, oni riadia tento štát.“

„Ja to mám identifikované, mám ich zrátaných, je to jedenásť ko**tov novinárskych, hej, ktorí reálne ovplyvňujú politiku,“ vypočítava Kočner. 

Na záver ešte jedna dôležitá poznámka. Keďže nahrávka Mariana Kočnera obsahuje dôkazy v živom vyšetrovaní v rámci akcie Búrka, denník Štandard kontaktoval a informoval o nej Úrad špeciálnej prokuratúry.

Nahrávka Marian Kočner – Erik Mikurčík

(Upozornenie: Nahrávka a jej prepis obsahuje množstvo vulgarizmov.)

Marian Kočner: …No veď uvidíte.

Erik Mikurčík: Dobre.

Kočner: Najlepšie sa s ním debatuje pri jedle.

Mikurčík: Ok.

K: Čiže to je moja rada; on proste je, je ako a už si s ním už dohodnite.

M: A on do tej zostavy teda myslíte ako Rado teda zapadá.

K: Jeho berte; jeho nezaujíma zostava a on neni v žiadnej zostane nikdy nikde; on poctivo robí výkon práva najlepšie ako vie, on sa nepôjde rozprávať s nikým, on nebude robiť žiaden lobing, on to proste nerobí, ani nikdy nerobil; to čo je jeho pozitívum je, že on má ešte takého kamaráta, ktorý sa má Miško Mandzák, ktorý – ktorého používa keď je treba niekde ako druhého, Mandzák má vlastnú kanceláriu a oni obidvaja veľmi dobre vychádzajú s Pištom Harabinom, pretože teraz Mandzák zastupuje Harabina v tej žalobe o 200-tisíc euro voči ja neviem komu.

M: Ano, to som postrehol.

K: a Para zastupuje toho druhého, čiže tu sú oni ok. a tým pádom aj tým, že robí aj Lexu aj s celou tou starou partiou, ale on neni v žiadnej partii nikdy.

M: Ok.

K: On proste poctivo robí tú svoju robotu, najlepšie ako vie, hej. Ja som ho, však robí moje dve veci a zažil som ho teda prvýkrát na výsluchu v tej veci, kde teda ja som obvinený pri správe cudzieho majetku, pritom ja som 100-percentný majiteľ firmy.

M: To je obdobne u nás.

K: A rozbil vyšetrovateľku do p**i tak, že tá sa skoro rozplakala.

M: Ehmm.

K: Ale takto ešte raz – argumentami; Pokazil im celého Ruska.

M: Hej.

K: Dokonca im to celé rozbil, sú nešťastní z toho, lebo museli priznať, že sú chuji.

M: No je to v prdeli táto zostava.

K: Oni boli dvaja takí, ešte jeden je dobrý chalan, ale ten je tak nasratý, ten povedal, neviem, či už teda potvrdil, že k 31. 12. zloží advokátsku prax, že už proste nechce robiť advokáta, lebo je to bordel.

M: Ehmm.

K: A to je Tibor Timár.

M: Ehmm.

K: Možno vám to niečo hovorí, je zo Šale, ale jeho na 12 dní zavreli za to, že dobre bránil svojho klienta, jeho nenávideli.

M: Kokos.

K: Policajti a prokurátor preto lebo, lebo vždycky s nimi vy**bal práve na procesných veciach a to bolo – to je pred dvoma rokmi, čo ho na 12 dní ho zavreli do vnútra, no a odvtedy, tak ako poškodilo mu to a povedal, že do p**e už j**e na to-

M: To je v prdeli. A tí Bödörovci ako z Bonulu – oni majú teda naozaj ako taký výtlak na tej NAKE, hej? 

K: Hej.

M: To sme ako-tak začuli, že títo pre nich tiež tlačili to naše obvinenie.

K: Áno.

M: Áno?

K: Áno. Ale, takto – nemyslel by som si, že to bolo pre nich. Myslím si, že to bolo urobené pre Miríka. Výboha.

M: Aha. Áno, takto až?

K: Hej, Hej. To nebolo urobené pre hentých. Čo Bödör ich má na háku. Ako čo tam? Dali mu tam nejakú robotu tuším.

M: Viete čo? Časovo nám to tak vychádza, lebo v podstate na katastri nás zablokovali tak, že nám neprepísali nehnuteľnosť za päť mesiacov s vyfabulovanými dôvodmi, že najskôr, že treba doplniť nejakú špecifikáciu rozostavaných nehnuteľností, to sme doplnili – pritom to bolo pred tým v znaleckom posudku, ktorý bol prílohou; a potom zase niečo vymysleli, že sú tam reliéfy chránené – bol tam jeden taký reliéf chránený, tak toto sme tiež doplnili.

K: To nebola ich robota.

M: No, ale časovo nám to tak práve..

K: To nebola ich robota. Kataster vám nezablokovali oni.

M: Nie?

K: Nie, nie. Však oni sa do toho namontovali viete kedy? Dva mesiace dozadu (pozn. red. október 2017).

M: Áno, tak?

K: Hej, hej. Nie skôr. Oni tam neboli od začiatku. To ste na omyle. Čiže, to vôbec…

M: Ale to obvinenie, vlastne aj pomohlo, že kataster vlastne pozastavil.

K: Áno, ten kataster vám to zablokoval pred tým ešte.

M: Áno, ale potom som ja doplnil, lebo ministerstvo kultúry mi dalo, že teda nemá záujem kupovať tie nehnuteľnosti; takže som mal vyjadrenie, tak som to doložil a žiadal som o prepis a zase nič, hej, a týždeň na to vlastne…

K: To vám spravili J&T-áci.

M: Kokos.

K: Kataster. Aby ste toto vedeli. To je ich robota!

M: Je ešte niekto v republike, ktorý nezbrojí proti mne?

Spoločný smiech…

K: J&T-áci vám to spravili. A preto aj dneska to má Relevans.

M: Ehmm.

K: Pozrite sa, čo sa týka tej trestnej veci, z toho oni veľa vody nenamútia, to je proste len na strašenie; hej.

M: To je hlavne pre Denník N.

K: Ja som presne v tej istej situácii, kde už intenzívne rok by ma chceli obviniť.

M: Áno.

K: Vo veci Technopol. A nemajú ma prečo, lebo som tam nikde neni; tak som si povedal teraz jednu vec, keď tak intenzívne chcú, tak vlastne minulý týždeň som kúpil 100-percentný podiel tej firmy, ktorá ten Technopol vlastní.

M: Áno.

K: A idem to dať teraz do katastra, nech ma teda obvinia za porušenie povinnosti pri správe cudzieho majetku lebo len to tam zase chcú dať. Ale hovorím jednu vec – jedna firma predala, predala za 20 700 000 druhej, druhá tretej a tá tretia zaplatila. Čo teda chcú?? Čo chcú do p**i?

M: Ehmm.

K: Len tí prokurátori nerozumejú mnohým veciam, hej?

M: Ehmm; a nechcú…

K: Oni tvrdia, že platba zmenkou nie je platba, čo je blbosť.

M: Jasné.

K: Čo je blbosť! Zmenka má nejakú splatnosť a až keď zmenka nie je platná, keď zmenku vydal nebonitný subjekt – sa o tom dá vôbec uvažovať; ale keď je zmenka platná, bonitná, je k tomu dokonca banková garancia, tak čo ešte chcú k**va… Takže u mňa je presne to isté, že mne sa, samozrejme, podaril ten prevod na tom katastri dvakrát, čo je potrebné. Možno vy ste ešte urobili… ja tak pre budúcnosť, aby ste sa – hej? Ja vždy, keď robím takéto veci, ja mám, ja mám KZ urobenú notárskou zápisnicou.

M: Ok.

K: Vtedy kataster neskúma. Nesmie. Kataster pozrie a zapíše.

M: Áno, hej.

K: Pretože zodpovedný je notár. A my sme spravili za 48 hodín dva prevody. Samozrejme, že bol okolo toho humbug, jak sa nám to podarilo, ale aj na katastri povedali, že akonáhle nám príde KZ, ktorá je urobená notárskou zápisnicou, my nekontrolujeme a automaticky prepíšeme, pretože zodpovedný je notár. A preto sme aj spravili ten prevod rýchlo.

M: Hej.

K: No ale my sme prevádzali dva súbory nehnuteľností, jeden sme prevádzali v Bratislave, ten previedli, druhý sme prevádzali v Topoľčanoch a ten mám zablokovaný. Takto isto len preto, že advokáti protistrany napísali na kataster, že sa vedie trestné konanie vo veci bývalej konateľky, ktorá tam k**va dva roky nie je.

M: Hej.

K: Tí sa postavili; takto, keby sa nich začal tlačiť, ale som si povedal, nebudem na nich tlačiť; ja si potom vypýtam náhradu škody potom, keď to prepíšu. A mám presne to isté, že mám na tej veľkej budove v Petržalke predbežné opatrenie súdu. Predbežko mi vydala sudkyňa na základe toho, že bývalá konateľka je trestne stíhaná, čo je čistý ko**tizmus.

M: To je nenormálne.

K: A ja hovorím, dobre, však ako nech sa páči.

M: Mne vydala predbežko zase tuto jednotka na inú firmu čo mám s Marošom s tým Grundom, lebo Carlton je s Hrubým a Grundom & s Grundom som mal inú firmu a tá mi vydala predbežko s deklaráciou, že lebo v Carltone urobil toto a toto a toto a zavkladoval nehnuteľnosť, tak mi vydala predbežko druhú firmu…

K: Jedna otázka – vám vydala predbežko aj päťka?

M: Áno, päťka.

K: A tú sudkyňu, na tú máte nejaký kontakt, alebo vám vydali…

M: No my sme to tam dali, hej, ale lenže my…

K: Lebo ona je tá, ktorá vydala predbežko proti mne.

M: Aha.

K: Len sa pýtam, že či máte na ňu nejaký kontakt, lebo ona má aj tú žalobu, ktorú budem musieť..stiahnuť.

M: Bude sa s ňou musieť vysporiadať. No nejak jej to tam pristálo a ona sa tomu venuje, lebo sa na nich naštvala. Ale my sme s ňou vôbec nekomunikovali. Hej. No. Blechařová.

K: Ivica. Ivica Blechařová.

M: Blechařová.. Hej. To ale tak akože, ja som na úvod vlastne používal ani nie Futeja, ale moju normálnu v kancelárii čo mám advokátku, ale to je taká akože výkonná, to neni nejaký tento… a v podstate…

K: Hovorím vám, Futej je podľa môjho názoru dobrý presne na také bankové veci, atď.

M: Áno.

K: Ak tam viete niečo v tom z toho vytrieskať, to môže byť, samozrejme, zaujímavé.

M: Ok.

K: Čo sa týka, hovorím toho konkurzu, a k tomu sa raz odhodláte a príde k tomu, treba dosiahnuť to, aby to aby to dostala tá Kata.

M: Ehmm.

K: A keď sa dohodnete s tou druhou partiou, a viete, to má ďalších veľa súvislostí, to znamená, že keď sa to dostane ku Katke, tak by som vám potom zase povedal, že koho si máte zobrať – špeciálne advokáta, aby vás zastupoval, hej, vo veci konkurzu – to človek, ktorému proste Kata neodmietne nič.

M: Ehmm.

K: Tak treba tieto vzťahy poznať.

M: Ok. No… je to taká pre mňa neznáma – celé sa zorientovávam v novom segmente.

K: smeje sa… No ja som v tomto zorientovaný dlho keďže…

M: Áno, áno, hej.

K: Súdne spory sú aj mojou celkom takou zaujímavou doménou…

M: A vy ste profesne právnik?

K: Nie.

M: Nie?

K: Nie. Ja som novinár.

M:  Ok.

K: Vyštudovaný…; ja som to robil dlhé roky a právu sa venujem takto amatérsky ako poviem tak, že ja som sa začal venovať amatérsky právničine pri kauze Markíza, hej.

M: Ok.

K: Kde sa proti mne postavili k**va všetci…

M: Aha.

K: A zistil som, že musím si vždycky aj ja preštudovať… Ja mám teraz v telefónnom zozname 147 právnikov.

M: Hej, pekne.

K: A každý je na niečo vhodný, ale vždy to robím takže ja po nich vždy, vždy všetko kontrolujem. A ak idem robiť niečo podobné ako vy, tak ja to robím tak, že – ja si sám nakreslím mozaiku – model, príbeh, myslím na to dva týždne a to rozoberám a je**em to do šuplíka na mesiac a potom to po mesiaci zase vytiahnem. A toto robím tri mesiace a opravujem si to a keď to ja mám hotové, tak to dám právnikom pozrieť, že nech sa pozrú, že na tie kroky atď, atď.

M: Hej, ok.

K: Lebo to treba mať fakt dobre pripravené. Napríklad ten Technopol sme pripravovali od konca septembra – som to ja pripravoval a spustili sme to 6. decembra a 8. decembra som ho vyhral.

M: Hej. Áno, áno.

K: Aj keď dneska sa akože furt ako snažia, ale ja som zatiaľ vyhral všetko.

M: Ehmm… Hej. A keď ste zabrdli do tej novinárčiny, PR si ako manažujete?

K: Ja si robím sám PR

M: No však, samozrejme, né.. To už je silná skúsenosť aj história.

K: Takto. Pre vás nemá dneska vôbec význam robiť nejaké PR, pretože, poďme si povedať, kto by sa vás mohol ujať, no.

M: Áno, hej.

K: No hej, ktoré médium?

M: No žiadne…

K: Nooo, žiadne! Hej. Čo napíše Denník N, zopakuje Trend.

M: Áno.

K: A zopakuje, zopakujú Aktuality.

M: Ehmm; dokonca STV-éčka; dávala niečo.

K: Čo sa týka ostatných, nejakých mienkotvorných médií, v Plus 7 neuspejete, lebo, lebo tá sa do toho nebude nejako púšťať, pretože ten vzťah toho Haščáka so Zorom Kollárom je vcelku priaznivý, nebojujú spolu.

M: Hej.

K: Nepôjdu proti týmto; ale pre vás je zbytočné robiť si nejaké PR. Načo? Akákoľvek vaša reakcia vyvolá protireakciu. Ja som videl vašu tlačovku. Bola zbytočne dlhá. Jedna vec bola – viete, vy ste sa snažili vysvetliť mnohé veci, ktoré bežný človek nikdy nepochopí a novinár už vôbec nie. Hej, čiže bolo to treba možno zhutniť, ale vám netreba dneska robiť tlačovku; načo? Ani médiá…

M: Nie akože ten cieľ bol, že proste akože…

K: …nebudú na vašej strane. Dneska máte nálepku, ste obvinený, musíte sa s tým vysporiadať, musíte si povedať je**m na to, musíte sa snažiť to vyhrať, aby ste na konci mohli povedať – je to banda ko**tov a bola to politická objednávka, atď., atď.

M:  Ešte tá tlačovka, bola tam taká iskierka nádeje, že nejak ten Trnka, alebo Zajac sa spamätajú, alebo Paška a proste povedia, že stačí a toto tu urovnajte. Že sú dôležitejšie veci, no neurobili to, hej. Mám ale informáciu, že všetci sedeli v zasadačke, keď sa to pozeralo – všetci Eseťáci, pekne takto – pozerali to online, celý Eset to, samozrejme, pozeral. Preto tam mám ja neviem nejakých 3 500 pozeraní a na záver jak to teda skončilo, tak namiesto toho, aby proste sa vzdychlo, tak Hrubý to je svinstvo a zase na Denník N začal tlačiť a tlačiť na to toto (obvinenie)… No banda blbcov, no.

K: No hej, na médiá sa proste nemôžete dnes spoliehať; a vy si musíte dneska dohrať hru v trestno-právnej rovine.

M: Áno.

K: Dohrať si to tak, aby proste už len, už len zo zlosti, jak ja hovorím im to nezostalo. A ak máte tie karty v ruke dneska, treba to dobre pripraviť, dobre pripraviť a spustiť potom.

M: Ehmm.

K: Ten konkurz, keď si budete pripravovať, tak si to treba na začiatok fakt dobre skonzultovať. A na tú konzultáciu by som vám radšej odporučil na začiatok tú pani Timár Myjavcovú.

M: To je tá, čo ste spomínali?

K: Áno. Objednáte si to u nej, zaplatíte jej za to, nech vám spraví rozbor.

M: Ehmm.

K: To je druhá vec, či to ona potom bude robiť, alebo nebude robiť. Nech vám spraví rozbor, alebo, alebo tí Bološovci. Ale to – možno by som…, ešte by som sa ich opýtal, že či by do toho išli…, však máte na nich kontakt…

M: Hej, hej.

K: Dajte si dokopy pohľadávky voči firme.

M: Good.

K: A potom si musíte, musí to dostať tá Kata… To je prvá vec. A druhá vec, druhá vec je – budete potrebovať poistiť krajský súd, kde sú tie dva senáty, jeden senát, to vám vie vybaviť Ikrényi-Rehák, respektíve Ikréniy a druhý senát vám dám človeka, ktorý vám ho vybaví na milión percent. U neho je to len otázka peňazí, nič iné… Ale to je na 100 percent.

M: Ehmm.

K: Hovorí vám niečo meno doktor Mojto?

M: Ja som o ňom počul asi tisíckrát, všelikedy, ale nikdy som ho nestretol.

K: No, Miro Mojto, jeho brácho, jeho brácho robí na generálnej prokuratúre, ja som ho tam naspäť dostal, jeho brat bol krajský prokurátor kedysi; a potom uvoľnil 12 miliónov korún jedným, nie 12, ale 60 miliónov korún takej partie, tá to mala zablokované – to bol Roman Deák & co. – dostal za to 12 miliónov úplatok, obvinili ho.

M: Ok.

K: Aj ho vyhodili z prokuratúry a keď bol Trnka generálny prokurátor, tak som ho dostal naspäť. A Miro Mojto je proste, Miro Mojto žije z vybavovania a jeho brat vybaví a ten senát druhý on na 100 percent, na 100 percent ovláda. Ja som teraz niečo riešil. K**va drahý je jak sviňa, hej.

M: Ehmm.

K: Ale potreboval som v jednom konkurze urobiť rýchlo jednu pohľadávku, čo mi okres rozhodol a kraj – ja som potreboval, aby to potvrdil, išiel som za ním a hovorím Miro, toto tuto potrebujem, nič len potvrdiť. No j**ol sumu, ktorá sa mi moc nepáčila, hovorím no dobre k**va, neni to málo a on mi hovorí – no dobre, ale aj tá pohľadávka je veľká, ale dobre, však to nemôžeš tak brať. Hovorím, kedy to bude? A on: ZAJTRA!

M: Ehmm.

K: A zajtra to bolo! Čiže, tam, ten senát má úplne pod kontrolou. A to potrebujete mať.

M: Ehmm; no nice. Dobre.

K: Ale to je vaša jediná možnosť dneska.

M: No tak, tak to aj berieme…

K: To je vaša jediná možnosť.

M: Musíme.

K: Potom, keď ste hovorili, že banka pochybila, tak, a ak ste si teda istý, že banka pochybila…

M: …ona sa aj ospravedlnila za svoju chybu.

K: Má banka; takto – má banka v poriadku záložné právo, alebo nemá?

M: Troška to analyzujeme, ale vyzerá, že áno.

K: Čiže má.

M: Hej hej; mala by mať v poriadku

K: Tam bude potom problém, že banka je oddelený záložný veriteľ.

M: Áno, hej; Banka nás akože – my sme mali teda súdne nariadenie cez to neodkladko, že konáme za spoločnosť my. My sme banku vyzvali, aby nám sprístupnila účty, dala informácie všetky, čo sa udialo a banka nás poslala kade ľahšie.

K: Čiže nie je možné spochybniť záložné právo banky, hej?

M: Myslím si, že to neni jednoduché. Ale teda určite pôjdeme tou cestou.

K: Tam bude potom sa ozvem problém ten, že, že banka bude rozhodovať o tom, komu sa to predá a za čo sa to predá, keď je oddelený záložný veriteľ. Čiže tam by bolo potom najlepšie, samozrejme, ja neviem, aké sú vaše možnosti – Koľko má tá banka? 30 miliónov?

M: 32 miliónov

K: Tú banku z toho dostať proste preč. Odkúpiť to…

M: No. Veď my sme to aj ponúkli, len akože nechceli nám – 100 percent som ponúkol, oni to nepredali…

K: Tak oni sa boja.

M: Hej.

K: Ale keď to bude v konkurze, zas to bude. Ktorá to má banka? VUB-ka?

M: VUB-ka. No proste na prd je tá kombinácia, že Eset má hlavné účty vo VUB-e a Kohútiková im teda akože dlhodobo holdovala.

K: Áno, veľký klient.

M: No, no… preto je to akože u mňa celkom tak dôležité, aby sa toto odčlenilo, že Hrubý, Grund sa nerovná Eset. A ako to docieliť tak trocha cez to PR, ale musíme niečo aj vyhrať, hej to hej. Musíme najskôr vyhrať, lebo žiadne PR nebude, keď nevyhráme. Hej, ja jako vyhrať, tak proste potlačiť nejaké, potlačiť, no zodpovedne oddozorovať veci. Lebo my veci máme podané len v nich vôbec nekoná. To akože to ten štát, keď si spravím tú šibeničku, že štát pre nich, štát pre nás, tak to jedna katastrofa. To jedna katastrofa. Tam je podané a v ten deň prokurátor koná a dozoruje. U nás je podané a už len dostávam v mesačných intervaloch, kam to padlo dole, nižšie.

K: Hovorím, čo sa týka nejaké aktivity Nora Bödöra – tá aktivita bola len kvôli, kvôli Výbohovi urobená. A ešte raz hovorím, ja som nechápal, prečo sa ten do toho na**bal…

M: Ehmm.

K: Ale už chápem, pretože urobili tú dohodu proste, že Denník N im dá pokoj. A tak sa aj stalo!

M: Ehmm, hej, ok. A ešte otázočka, kde seba vidíte v tomto?

K: Ale ja nikde. Dajte pokoj. Ako ja mám naozaj problém so všetkými tými ľuďmi, ktorí sú proti vám. Pretože aj mne kedysi vošli do cesty – jako Kadela [najväčší spoločník Advokátskej kancelárie Relevans, pozn. red.], toho by som uškrtil v lyžičke vody, to je vy**baný k**ot, kde mám, ja mám súdny spor so Železnicami Slovenskej republiky, kde ten smrad už vytiahol sedem miliónov eur na právnom zastupovaní, hej.

M: Ehmm.

K: Kde ja som vyhral prvý stupeň a do**bal mi druhý stupeň, do**bal mi Najvyšší súd, do**bal mi Ústavný súd. Dneska som opäť na prvom stupni, do p**i po deviatich rokoch alebo desiatich rokoch.

M: Pekne…

K: Ja by som ho uškrtil v lyžičke vody a nemá pravdu, hej.

M: Ehmm.

K: A všetci tí ostatní, čo som ich spomenul, proste, Zoro nie je – s ním som sa rozišiel v zlom, takže to máme tak, že kde ja môžem, mu urobím zle a on, kde môže, mi urobí zle.

M: Aha, ok.

K: No. A neviem teda v akej pozícii ste dneska s Kánom, lebo pokiaľ ja viem, Kán bol na vašej strane kedysi, ale dal od vás ruky preč, ak je to pravda, hej? Ale…

M: My sme s ním skôr nemali akože vôbec tak toto.

K: Ne? Tak vidíte, to sa narozpráva, že vám to Kán analyzoval a že…

M: …ja som práveže skôr počul, že on bol na strane Výboha chvíľu, aj im analyzoval to pre neho, lebo Výboh mal záujem to kúpiť. Hej, v minulosti…

K: To áno, to áno…, ale že potom mal pomáhať vám, to ale ja neviem, či to je pravda a ja proste s Kánom mám tiež problém. Hej, lebo Pávek povedal Kánovi, že keď Kočner a Pávková skončia v base, tak mu dá polku Technopolu.  

M: Aha.

K: A v zásade, to tie PR články v Aktualitách, ktoré tam pľuje taký sopliak 26-ročný, to je Kánova robota.

M: Ehmm.

K: A pritom s Vladom sme boli kedysi kamaráti k**va. A ja som bol jeho prvý klient, keď sa stal advokátom, len jemu j**lo, hej.

M: Ehmm.

K: Že… tak.

M: Takto ako Kánovcov som skôr takto vnímal, že sa až, áno, čiže som mal tiež informáciu, že sa zaujímali, ale mal som informáciu, že kvôli Výbohovi a my akože tiež – ten náš vzťah s Výbohom – ja som ho tam vnímal ako nájomcu, ktorý tam má konzulát, dokonca sme tento rok vítali, minulý rok vítali monacké knieža spolu, hej, čiže to bola taká protokolárna povinnosť…

K: Ja som toto vôbec nepochopil; a do toho sa nezahryzol starý..

M: A to mi tak aj, tak aj vyzerá…

K: …to mladý sa do toho zahryzol bezpečne.

M: Toto hej, lebo, lebo chalanov tých mladých, ja ich vnímam – oni tak akože dostali od otca nejakú túto agendu.

K: Len sú sprostí do p**i!

M: A viac-menej…

K: Však ten mladý Výboh, čo to je? Veď to nič nevie! Hej. A toto si mladý Výboh zobral ako svoju, neviem, srdcovú záležitosť a on došiel za fotrom, že treba Grundovi. On sa stretol s Grundom a že mu treba pomôcť, atď. atď., čiže to je mladého robota; úplný začiatok je mladého robota.

M: Tak to je dokonca také sklamanie, že toto urobil. Skôr mohli prísť za mnou. By sme teraz ináč hvízdali po kostole, no.

K: Ale neviem, prečo to urobil.

M: Nerozumiem tomu.

K: Tiež, niekedy ste mu niečo, škaredo pozreli, alebo?

M: To vôbec, to musel, z tohto smeru nie, lebo my sme vlastne tým chalanom stále vychádzali v ústrety. Furt. Aj si myslím, že ešte aj to tak akože – vekovo ok.

K: Od začiatku to bola mladého aktivita – mladý prišiel s tým – povedal, že treba pomôcť Esetu a starý sa potom až pridal, potom do toho zapojili Bödöra, ktorý najprv povedal, že nech idú s tým do p**i, že on s tým nechce nič mať.

M: Ehmm.

K: …že nech mu s tým dajú pokoj, no ale potom ho presvedčili.

M: Ehmm; no.

K: A ten Bödör z toho nič nemá, hej, to je naozaj bola len služba iba tomu Výbohovi.

M: Ehmm, riť Paľovu, no dobre, takže dobre…

K: Viete, o vás sa zase hovorilo, že je za vami Fero Hodorovský s tým sa zase obrátili oni. Čo nemusí byť pravda… Hej..

M: Ale aj Eric (Assimacopolous) aj vy, však všetci! Rozprávali, že všetci sú za mnou už.

K: No tak…

M: V úplnej zostave.

K: Ja nie som určite (smiech).

M: (smiech) Ok. Kokos, analyzovať takúto sféru…

K: Tak viete, nebola to zase malá akcia

M: No to nie. Tak ona tá akcia celá mala nejaký vývoj, však ja som sa vlastne s Hrubým reálne vadil od októbra, my sme nadobudli v auguste a on v októbri došiel, že poďme zmeniť pravidlá, že Erik, ty choď! Nehnevajte sa, pán robí, však, ale vy ste došli do mojej firmy, som vaše peniaze nikdy nepotreboval, by ste nevstúpili ako Equitou, vy ste dali pôžičku. A keď teda nechcete, tak ja vám ju vrátim. Ja už som v Luxemburgu mal vybavené že 80 miliónov mám refinancing celého. Ja som jeho peniaze nepotreboval, ja som aj Marošovi hovoril, že vytiahneš si a budeme to tu vlastniť. Hrubý bojkotoval. On proste potrebuje, že keď ja dám také moje. A si tam tlačil nejaké zmeny, ako to je teraz – si tam aj presadil takého Kostického, futbalového trénera spravil generálnym riaditeľom. Mňa ide proste j**núť. Hej. Že to je akože človek, čo nič nevie, ale absolútne nič. A z Esetu ho vyhodili pre veľký úspech dvakrát. Ja akože neviem, že či náhodou tam neni niečo viac, lebo ja som navrhoval Hrubému, že viete, čo však keď chcete tú zmenu nejakú, tak dajte, či poďte vy so mnou robiť konateľa to aspoň imidžovo dáva zmysel – on: NE! NE!

K: On neni na také veci schopný, on je truľo…

M: No truľo s krvavými očami… No a teraz im tí Kadelovci a celá ich zostava robí teda slušnú robotu… No dobre…

K: Tak viete, oni sú – to je pre Kadelu slušná húsenica; viete.

M: Áno, áno…

K: Peňazí majú dosť, tam sa fakturuje veselo…

M: Však na tej Trend teraz akcii, čo bola firma roka, tak keď – neviem či ste postrehli – tak odovzdávali cenu Esetu a odovzdávala to tá Zuza Petkovská, či tak sa volá z Trendu.

K: Petková.

M: …Petková a vedľa nej Kadela – také bolo pódium, že Trnka, Kadela.

K: Petková rozbehla akciu proti mne…

M: Hej.

K: Ona, rozbehla akciu proti mne. Len preto, že ona bola v tom Lipšicovom stáde.

M: Áno. U mňa to bolo tak isto… Monika Tódová, Petková & STV-čka

K: Oni ma nenávidia. Tak pozrite sa ešte – príde k zamiešaniu nejakých… za dva roky sa zamiešajú troška voľby. Bude to trochu inak. Oni sa veľmi spoliehajú na Progresívne Slovensko.

M: No.

K: A ja vám môžem povedať jednu vec – vám nepoviem prečo, za čo.

M: Oka..

K: Ale Progresívne Slovensko od**bem; tri mesiace pred voľbami tak, že nebudú mať ani nič! Nula.

M: Ok.

K: Lebo ja som sa tiež rozhodol, že teraz vstúpim do politiky. Máme dneska nejakých deväťtisíc podpisov.

M: Ehmm.

K: Čiže 26. januára odovzdávame asi 13-tisíc podpisov na založenie politickej strany.

M: Ehmm.

K: A som povedal, že a dosť do p**i, už aj ja mám toho plné zuby!

M: Ehmm. A smerovanie strany?

K: ….

M: Neni také že ľavica, pravica?

K: To je k**otina!

M: Ok. No však jasné ako.

K: Viete, to sa ma aj pýtali, že budete ľavica alebo pravica a že s kým pôjdete a s kým nepôjdete? Hovorím, že viete na Košickom maratóne bežia ľavičiari, pravičiari, evanjelici, katolíci, židia, černosi, všetci bežia do cieľa.

M: Áno.

K: Chcú sa dostať do cieľa; chcú byť prví; všetci. Moja strana sa bude volať Cieľ.

M: Ok.

K: Celkom podľa mňa slušný názov. Hej, a ja som povedal jednu vec, že mňa zaujímajú dva rezorty – školstvo a zdravotníctvo. Kto nám dá školstvo a zdravotníctvo, s tým pôjdem do vlády.

M: Ehmm.

K: Ale nechcem žiadne krížové, krížové vedenie ministerstva – choďte do p**i – školstvo a zdravotníctvo a my si ho budeme robiť.

M: Ok.

K: A keď áno, áno, keď nie, nie…

M: Ok.

K: A, samozrejme, popritom uvidíme, či sa tam vôbec dostaneme, k tomu sa do nejakého silového rezortu treba nejakým spôsobom proste napchať, hej. Ale a hlavne treba – to, za čo ja budem bojovať, vždy bude, odpáliť silu novinárov a začať tvrdé represie voči nepravdivým informáciám. Budem ich v médiách, čo Fico je k**ot, úplný; pretože keď mali štyri roky vlád, dneska, samozrejme, trpia tým všetci, že nevedia sa vysporiadať s médiami. Do p**i, ja by som s nimi zatočil, len taký hukot; na každom jednom krajskom súde spraviť dva senáty, ktoré budú robiť novinárske veci a nechám k**va vy**bať jednej alebo dvom redakciám 10 miliónov eur pokutu, nechám schváliť a oni prestanú… hej. Do p**e s nimi.

M: Ehmm.

K: Ja som sa rozprával so Slávom Haščákom, kde on mi hovorí, že ja by som tak potreboval, aby moja redakcia prehrala niečo, aby som to tým mojim ko**tom to mohol obúchať o hlavu, že neblbnite, že pozrite – prehrali ste a ja to teraz musím zaplatiť, ale dneska tie súdy proste – j**nú to do šuflíka a neriešia tieto spory na ochranu osobnosti a žaloby, boja sa tí sudcovia, nechcú, aby sa o nich písalo. A tí novinári si dneska dovoľujú, oni riadia tento štát; tu je – ja to mám identifikované – mám ich zrátaných – je to jedenásť ko**tov, novinárskych, hej, ktorí reálne ovplyvňujú politiku.

M: V prdeli, čo.

K: Jedenásť čurákov.

M: Úplne trápny štát.

K: Ok niekedy…


Ďalšie články