Kissinger: Ukrajina by sa mala vzdať časti svojho územia

3240px-Henry_Kissinger_at_the_LBJ_Library_2016 Henry Kissinger. Foto: Flickr.com

Bývalý americký minister zahraničných vecí Henry Kissinger na Svetovom ekonomickom fóre v Davose vyhlásil, že Ukrajina by mala byť pripravená vzdať sa časti svojho územia. Tvrdí, že spolu so Západom by sa nemala usilovať o porážku Ruska. V ten istý deň mal na fóre vystúpenie aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

O pár dní bude mať 99 rokov a stále vystupuje a formuluje odvážne stanoviská. Najnovšie bývalý poradca dvoch amerických prezidentov pre národnú bezpečnosť a bývalý minister zahraničných vecí Henry Kissinger vystúpil v Davose a otvoril otázku, ktorá je pre mnohých tabu. Podľa Kissingera by ale riešením vojny na Ukrajine mohol byť návrat k predvojnovému statusu quo. Tým by Ukrajina prišla minimálne o Krym a časti Donbasu, ktoré Rusi nepriamo kontrolovali. Tvrdí, že Ukrajinci by pri mierových rokovaniach mali ukázať „toľko múdrosti, ako ukázali heroizmu v bojoch“. Ak by sa vojna za oslobodenie celého územia Ukrajiny týkala aj týchto území, ktoré Rusi kontrolovali pred 24. februárom, podľa Kissingera by to už „nebolo o slobode Ukrajiny, ale o novej vojne proti Rusku samotnému“. Ďalej uviedol, že opomenúť ruskú pozíciu sily v Európe by malo katastrofálne následky. Rusko je podľa neho dôležitým štátom, ktoré je v rovnováhe síl v Európe už 400 rokov prítomné.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ešte pred Kissingrom v Davose uviedol, že spomedzi ruských predstaviteľov je ochotný sa stretnúť a rokovať o ukončení vojny na Ukrajine iba s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Kissinger o účastníkoch vojny povedal, že „strany by sa mali zísť k mierovým rozhovorom počas nasledujúcich dvoch mesiacov“.

Kissinger vyjadril aj svoje presvedčenie, že Ukrajina mala byť mostom medzi Európou a Ruskom. „Teraz, keď vzťahy naberajú iné kontúry, môžeme vstúpiť do priestoru, kde je deliaca čiara prekreslená a Rusko úplne izolované,“ vyhlásil.

Z toho dôvodu prognózuje, že Rusko môže začať hľadať trvalé spojenectvo inde, napríklad v Číne, keďže Európe sa odcudzilo. To by Kissinger, autor strategického rozdelenia spolupráce Moskvy a Pekingu v 70. rokoch, považoval za nebezpečný jav.

Situáciu medzi USA a Čínou vo veci štátu Taiwan zhodnotil tak že „Spojené štáty by nemali ľsťou ani postupným procesom vyvinúť niečo ako riešenie „dvojakej Číny“. Podľa neho si pritom Čína stále zachovávala svoju trpezlivosť tak, ako to robí až doteraz. Prezident Joe Biden v utorok vyhlásil, že podporuje politiku jednej Číny. Povedal ale, že Spojené štáty by pri obrane Taiwanu pred Čínou vojensky zasiahli, na priamu otázku, či by sa zapojili do vojny proti Číne, Biden povedal: „Áno.“.

„Pre celkový mier vo svete je dôležité, aby Spojené štáty a Čína zmiernili svoje nepriateľské vzťahy,“ Taiwan by preto nemal byť hlavnou otázkou tohto vzťahu, uzavrel niekdajší americký šéf diplomacie.


Ďalšie články