Štúdia: Až štyrom pätinám Američanov našli v organizme rakovinotvornú látku, ktorú obsahujú herbicídy

Kukurica, ilustračné foto: TASR/Radovan Stoklasa Kukurica, ilustračné foto: Radovan Stoklasa/TASR

Viac ako 80 percent vzoriek moču odobratých deťom a dospelým v americkej zdravotnej štúdii obsahovalo chemikáliu na ničenie buriny, ktorá sa spája so vznikom rakoviny. Podľa vedcov je to „znepokojujúce“.

Správa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) zistila, že z 2 310 vzoriek moču odobratých reprezentatívnej vzorke populácie USA obsahovalo 1 885 detekovateľné stopy glyfosátu. Ide o aktívnu zložku herbicídov predávaných po celom svete vrátane široko používanej značky Roundup. Takmer tretinu účastníkov tvorili deti vo veku od 6 do 18 rokov. Informuje o tom britský Guardian.

Akademici a súkromní výskumníci už roky zaznamenávajú vysoké hladiny herbicídu glyfosát v analýzach vzoriek ľudského moču. CDC však len nedávno začalo skúmať rozsah vystavenia Američanov tejto účinnej, no nebezpečnej zložke postreku.

Znepokojujúce výsledky analýzy prichádzajú v čase rastúcich obáv a sporov o tom, ako pesticídy v potravinách a vo vode ovplyvňujú zdravie ľudí a životné prostredie.

Americkí farmári na svojich poliach použijú ročne viac ako 90 miliónov kilogramov tejto účinnej látky. Prostriedok na hubenie buriny sa nastrieka priamo na geneticky upravené plodiny, ako je kukurica a sója, a tiež na negeneticky upravené plodiny, ako je pšenica a ovos, kvôli vysušeniu týchto plodín pred zberom. Mnoho farmárov ho používa aj na poliach pred vegetačným obdobím. Považuje sa za najpoužívanejší herbicíd v histórii.

Zvyšky chemikálie sa našli v mnohých populárnych potravinách vyrobených z plodín postriekaných glyfosátom vrátane detskej výživy. „Deti sú viac vystavené pesticídom ako dospelí, pretože pijú viac vody, jedia viac jedla a dýchajú viac vzduchu,“ hovorí Phil Landrigan, ktorý riadi Program pre globálne verejné zdravie a spoločné dobro na Boston College. „Deti majú tiež pred sebou mnoho rokov života, keď sa u nich môžu vyvinúť choroby s dlhými inkubačnými dobami, ako je rakovina. Toto sa týka najmä herbicídu glyfosátu.“

Látku pôvodne na trh uviedla americká firma Monsanto, ktorá sa neskôr stala súčasťou nemeckého chemického koncernu Bayer. Ten tvrdí, že glyfosát a produkty Roundup sú bezpečné a že zvyšky v potravinách a v ľudskom moči nepredstavujú zdravotné riziko. To je v rozpore s mnohými výskumníkmi a Medzinárodnou agentúrou pre výskum rakoviny, ktorá v roku 2015 klasifikovala účinnú zložku postreku ako pravdepodobný ľudský karcinogén.

V Európskej únii môže dostať glyfosát na ďalších päť rokov zelenú

O bezpečnosti tejto účinnej látky sa diskutovalo aj na starom kontinente. Európska únia v roku 2017 obnovila päťročné povolenie pre glyfosát. Aktuálna registrácia tejto zložky v EÚ je preto platná do 15. decembra 2022. 

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) a Európska chemická agentúra (ECHA) v súčasnosti skúmajú, či nie je nebezpečný pre ľudské zdravie, informuje portál euractiv.sk. Obe zodpovedné inštitúcie skúmajú návrh hodnotenia glyfosátu od štyroch členských štátov, ktoré v roku 2019 vybrala Európska komisia do hodnotiacej skupiny pre glyfosát: Francúzsko, Maďarsko, Holandsko a Švédsko.

Počiatočnú dohodu EÚ o tom, že kontroverzný a široko používaný prostriedok na hubenie buriny je bezpečný, skritizovali výskumníci napojení na nezávislú rakúsku environmentálnu organizáciu Global2000. Tí zistili, že rozhodnutie EÚ sa zakladá na chybnej analýze, ktorú vykonal Bayer – najväčší výrobca produktov na báze glyfosátu na svete. Vedci potvrdili, že 33 z 35 štúdií, na ktorých nemecký farmaceutický a chemický gigant založil svoje odporúčanie, bolo neúplných.

Výrobca podľa nich vynechal známe štúdie využívajúce moderné metódy, ktoré ukazujú, že glyfosát poškodzuje DNA v pečeni a iných vnútorných orgánoch.

Pripomienky sa kopia, definitívne sa rozhodne o rok

Spoločnosť Bayer už dostala viac ako 125-tisíc žalôb od žalobcov, ktorí tvrdia, že použitie glyfosátu u nich prispelo k vzniku zhubného nádoru lymfatického systému. Ako odškodné vyplatila firma už viac než deväť miliárd eur.

Európske agentúry skúmajúce bezpečnosť tejto účinnej látky v polovici mája skonštatovali, že nemôžu potvrdiť jej karcinogenitu. Obe inštitúcie však dostali také množstvo pripomienok, že sa proces odborného posúdenia látky predĺžil. Konečné rozhodnutie o glyfosáte majú členské štáty EÚ prijať do polovice roku 2023.

Svoju daň si glyfosát vyberá aj na prírode. Podľa nedávnej štúdie publikovanej v časopise Science znižuje schopnosť čmeliakov udržiavať správnu teplotu v ich kolónii. Čmeliaky vystavené pôsobeniu glyfosátu dokázali udržať teplotu hniezda nad 28 stupňov Celzia o štvrtinu kratšie ako hmyz, ktorý neprišiel do kontaktu s týmto herbicídom. To môže mať obrovský vplyv na rast čmelích kolónií.

Ideálna teplota pre vývoj plodu je totiž 30 až 35 stupňov Celzia. Pod 28 °C sa vývoj zastaví a pri 25 stupňoch Celzia prežije len 17 percent lariev. Čmelia kolónia musí byť dostatočne veľká na to, aby v nej vznikli nové kráľovné.

Nedostatok čmeliakov môže zas ohroziť opeľovanie. Tieto bzučiaky majú v prírode nezastupiteľnú úlohu. Opeľujú napríklad dlhé a úzke kvety, do ktorých sa včely nedostanú a od opeľovania ich neodradí ani dážď či chlad.


Ďalšie články