Nie, bitcoin ani tentoraz nezomrel

Lightning Network. Ilustračné foto: Flickr.com/BTC Keychain Lightning Network. Ilustračné foto: Flickr.com/BTC Keychain

Rovnako ako pri výrazných cenových prepadoch v rokoch 2011, 2014, 2018 a 2020, aj v roku 2022 nás nejeden komentátor presviedča, že bitcoin tentoraz už naozaj zomrel a z aktuálneho pádu sa už nikdy nespamätá. A rovnako ako v minulosti, ani tentoraz nemôžu byť tanečníci na bitcoinovom hrobe vzdialenejší pravde.

Z mnohých hľadísk je bitcoin v historicky najlepšej kondícii. Výkon dedikovaný na ťažbu bitcoinu je na historickom maxime. Bitcoinové bloky sú plné transakcií. Platobná nadstavba Lightning Network sa rozvíja exponenciálnym tempom. Dva suverénne štáty už prijali bitcoin ako zákonné platidlo. Čoraz viac ľudí chápe motto „not your keys, not your coins“ a to následkom nedávnych krachov fondov, búrz a ďalších predtým dôveryhodných správcov.

Kritici bitcoinu budú poukazovať na to, že táto kryptomena zlyhala ako ochrana proti inflácii. Nuž, tu sa treba pýtať v akom období. V horizonte piatich a viac rokov je bitcoin stále jedným z najlepších zaistení proti inflácii, ktoré je navyše dostupné všade na svete, nielen v privilegovaných západných jurisdikciách.

A ak človek nekúpil vyložene historický vrchol, potom ani aktuálna strata nie je príliš vysoká – nad 50 tisícmi dolármi sa bitcoin pohyboval iba niekoľko týždňov v období od februára do apríla 2021 a od októbra do decembra 2021. Väčšina skúsených bitcoinerov preto odporúča adoptovať stratégiu pravidelných nákupov, čiže budovanie bitcoinových úspor (také úspory majú navyše tú výhodu, že si ich jedinec môže spravovať sám vo vlastnej peňaženke, bez nutnosti dôvery v bankový sektor).

Nezabudnime, že bitcoin je globálny, obchodovaný 24/7 a prístupný každému na planéte. Pri manickej fáze teda „nasaje“ aj krátkodobých špekulantov náchylných k panike, ktorí reagujú stádovite a umocňujú prepad, rovnako ako predtým umocňovali rast. Preto môžeme v bitcoine pozorovať každých pár rokov výrazný cyklus, na konci ktorého je však bitcoin silnejší, cennejší a populárnejší.

Z niektorých špekulantov-panikárov sa totiž po katarzii medvedieho trhu stanú skutoční bitcoineri, už pochopia jeho pridanú hodnotu. Tá tkvie v jednoduchej skutočnosti, že bitcoinu je všetko jedno: či je drahý alebo lacný, populárny alebo pochovávaný, zakazovaný alebo vyzdvihovaný. Bitcoin naďalej funguje, spracováva transakcie bez nutnosti prostredníkov a znižuje svoju mieru menovej inflácie. A je to práve táto neutralita, ktorá je štátnym peniazom (fiatu) úplne cudzia. Bitcoin je antitézou štátnych peňazí a s nastupujúcou krízou fiatu bude jeho hodnota čoraz viditeľnejšia.


Ďalšie články