Rusko je proti americkým raketám bezbranné: na systém HIMARS nestíhajú ani vychválené S-400

Raketomet HIMARS v akcii. Foto: Twitter Raketomet HIMARS v akcii. Foto: Twitter

Americké rakety HIMARS ničia ruské vojenské ciele chránené systémom S-400 aj napriek tomu, že výrobca sľuboval účinnú ochranu pred nadzvukovými raketami.

Od 24. februára, keď Rusko napadlo Ukrajinu, mali obe súperiace strany okrem iného možnosť ukázať úroveň pokroku v zbrojení. Zatiaľ čo Kyjevu dodávajú sofistikované systémy štáty Západu, najmä USA, Rusi demonštrujú stav svojho vojenského vývoja a arzenálu. V posledných dňoch sa pritom mali dohodnúť s Iránom a využití iránskych dronov.

Rusi sa rozhodli chrániť muničné sklady a jednotky protilietadlovým systémom S-400 z dielne Almaz-Antej. Táto pýcha ruskej armády prezývaná Triumf mala byť podľa výrobcu účinná proti lietadlám, balistickým strelám či dokonca nadzvukovým raketám.

O tom, že zbrojárska firma svoje dielo prechválila, vypovedá aj fakt, že ukrajinskej armáde sa podarilo zničiť už tucet taktických cieľov, ktoré Rusi chránili protivzdušnou obranou S-400, píše Forbes. Jedným z úlovkov má byť aj kompletné zničenie systému S-400 v hodnote 125 miliónov eur pri meste Charcyzsk v Doneckej oblasti.

Tromf ukrajinskej strany, ktorý začal rýchlo spôsobovať armáde pod vedením Kremľa vrásky na čele, je americký raketomet HIMARS. Navádzaný pomocou satelitu dokáže oklamať ruskú protivzdušnú obranu a vojenské ciele, ako napríklad sklady, sa stávajú de facto bezbrannými.

Podľa poradcu ukrajinského ministra vnútra Antona Geraščenka systém S-400 nedokáže rozoznať americké rakety HIMARS aj napriek tomu, že to korporácia Almaz-Antej ruskej strane prisľúbila a “účtovala si za to miliardy”. Zatiaľ čo niektoré zdroje uvádzajú, že rakety sú pre ruskú obranu príliš rýchle, iné sa prikláňajú k teórii, že sa Američanom podarilo oklamať ruský softvér.

Podľa analytika Ivana Jakovinu môže problém spočívať v tom, že výrobca nepredpokladal reálny stret S-400 s americkými raketami. Ak by Rusko nezaútočilo na svojho západného suseda, chyby systému mohli zostať navždy neznáme, tvrdí.

Analytik Giorgi Revishvili tento úspech amerických zbraní nazýva „Himars Effect“, mapka nižšie podľa neho ukazuje, ako výrazne americké zbrane za štyri dni znížili počet ruských útokov.


Ďalšie články