Ktoré streamovacie služby sa oplatia? Prinášame porovnanie Netflixu, Disney Plus a českého Edisonline

èlenovia verejnoprávna Slovenská televízia interiér televízory vysielanie kanály rozpoèet 2009 schválenie strata šes miliónov eur hospodárenie štátna kompenzácia 6,5 milióna eur Ilustračné foto: TASR/Tomáš Halász

Diváci na pozeranie filmov už bežne používajú platené streamovacie platformy, akými sú Netflix, HBO Max či nové Disney Plus. No existujú aj stramovacie platformy, ktoré ponúkajú výber kvalitných filmov, ale nie sú až tak rozšírené. Štandard prináša prehľad výhod a nevýhod troch takýchto platforiem.

Disney Plus

Disney Plus je nová streamovacia platforma, ktorá na Slovensko prišla 14. júna, pričom veľa znudených platiteľov Netflixu prešlo práve sem. Ale azda len preto, že ide o niečo nové so známou značkou.

Podľa názvu Disney by každý predpokladal, že pôjde skôr o platformu zameranú na deti a budú tam prevažne rozprávky. Nie je to celkom tak, pretože je určená pre všetkých. Po otvorení stránky si môžete vybrať z viacerých možností, a to Disney či Pixar, kde sa väčšinou nachádza práve obsah pre deti. Potom Marvel, Star Wars, National Geographic a Star.

To môže byť plusom hlavne pre ľudí, ktorí sú fanúšikmi marveloviek a ich komiksových postáv. Nájdu tam svoje obľúbené postavy a filmy. Ak práve nie ste fanúšik týchto snímok, máte k dispozícii o dve kategórie menej.

Stále však máte na výber dokumenty z produkcie National Geographic a filmy a seriály, ktoré sú označené pod Star. Dokopy je na Disney len 700 snímok a 700 seriálov, čo je pomerne málo, keďže je tam množstvo filmov, ktoré určite poznáte a už ste ich videli. Navyše si musíte odrátať rozprávky a detské seriály, ak o ne nemáte záujem. To sa však môže časom meniť, keďže Disney stále produkuje nové filmy, no momentálne tam novinky veľmi nenájdete.

Výhodou je ale spoločné streamovanie, na ktorom si môžete spoločne so svojimi kamarátmi pozrieť súčasne jeden film z rôznych zariadení a počas neho reagovať smajlíkmi podľa toho, ako sa vám páči.

Úvodná stránka Disney+. Foto: screenshot autora

Netflix

Netflix prišiel na Slovensko v roku 2016. Odvtedy prešiel viacerými zmenami. V začiatkoch jeho používania zvolili dobrý krok, ktorým bolo mesačné predplatné zadarmo. Používateľ mohol nazrieť do Netflixu a ak tam nenašiel, čo hľadal, predplatné zrušil. To je už minulosťou.

V porovnaní s Disney Plus má veľmi veľa obsahu. A každým dňom pribúdajú nové kusy. Výhodou je, že predplatiteľ si vie pozrieť trajlery k pripravovaným filmom a seriálom a odkliknúť si tam upozornenie, ktoré vám príde, keď sa film pridá na stránku. 

Netflixu sa podarilo prísť aj s veľkými kauzami a dokumentmi. Patria medzi ne aj seriál Making a Murderer, Tinder Swindler či 4 Trial. Ide o dokumentárne spracovania, ktoré po odvysielaní rozšírili povedomie o týchto kauzách.

Za jednu z výhod môžeme považovať aj to, že sa na Neflix pridávajú aj slovenské a české diela, to na Disney Plus alebo na Edisonline nenájdete.

Pozitívom Netflixu a Disney Plus je, že majú svoje vlastné mobilné aplikácie a snímky a seriály sa dajú sťahovať a pozerať potom aj bez internetového pripojenia. Hodí sa to na dlhšie cesty, keď je internetové pripojenie slabšie.

Značnou nevýhodou Netflixu sa v poslednej dobe stáva jeho obsah, ktorý čoraz častejšie až príliš podsúva snímky s genderovou problematikou. A navyše je jeho obsah určený najmä tínedžerom. Dospelý divák má niekedy problém nájsť si pri toľkom „mládežníckom“ obsahu niečo vhodné pre seba.

Úvodná stránka Netflixu. Foto: screenshot autora

Edisonline

Edisonline je pre Slovákov pomerne neznáma platforma na sledovanie filmov. No svojím obsahom už vie aj teraz konkurovať tým najväčším. Ide o prvú československú videotéku, ktorá sa zameriava na festivalové snímky.

Každý mesiac pridávajú nové filmy, ktoré sú buď prémiovým obsahom, alebo zaradené do videotéky. Ak sú v prémiovej časti, znamená to, že film si treba špeciálne kúpiť a bude dostupný dva dni.

Edisonline ponúka veľké množstvo diel z filmových festivalov, ako sú Be2Can, čo je jeden z najprestížnejších filmových festivalov v Cannes, ďalej snímky z benátskeho festivalu Venice Film Festival či z festivalu v španielskom San Sebastiane.

Výhodou oproti ostatným svetovým platformám je aj nižšia cena, ktorá je šesť eur za mesiac. Zároveň je služba dostupná na 50 zariadeniach a dvoch televízoroch.

Okrem toho majú vo svojej ponuke ešte dva televízne kanály Film Europe, kde sa premietajú festivalové snímky, ikonické svetové diela, ako aj hodnotné objavy z menších krajín. Na druhom ponúka program Film Europe+ aj zlatý fond československej kinematografie. Ak si televíziu zapnete a film už je napríklad v polovici, viete si ho pretočiť a pustiť od začiatku.

V porovnaní s Netflixom je v tejto videotéke menej filmov, no ide o snímky, ktoré sú väčšinou hodnotné. Je to spôsobené tým, že ide iba o videotéku, nie o producenta, ktorý filmy vytvára, ako je to v prípade Netflixu.

Je to však platforma určená skôr pre dospelých ľudí ako pre deti, svoje ratolesti tam potešíte len zhruba desiatkou filmov.

V porovnaní s Netflixom a Disney Plus je výhoda Edisonlinu tá, že predplatiteľ vie, do čoho ide a aké filmy mu videotéka ponúka. Ak by tam používateľ nenašiel to, čo hľadá, nemusí si nič predplatiť. Netflix a Disney+ si človek musí predplatiť, aby sa dozvedel, čo tieto streamovacie služby ponúkajú.

Úvodná stránka Edisonline. Foto: screenshot autora


Ďalšie články