Skrytá mobilizácia v Rusku. Kremeľ rozhodol, regióny zháňajú aj šesťdesiatnikov

dobrovolnici Dobrovoľnícky prápor z Baškirska. Foto: Twitter

Ruská armáda utrpela počas mesiacov bojov i posledných týždňov tvrdých stretov na východe Ukrajiny značné straty. Niektoré odhady hovoria až o 50-tisíc zranených a mŕtvych. Podľa šéfa britskej armády Tonyho Radakina už ruské pozemné sily prišli o tretinu svojej bojaschopnosti.

Hoci ani jedna zo strán konfliktu čísla padlých nezverejňuje a nemožno ich tak v plnej miere overiť, analytici sa zhodujú, že Rusko utrpelo značné straty a rovnako je na tom zrejme aj Ukrajina. Tá má však v tomto ohľade určitú „výhodu“. V čase, keď sa chystá na prvú veľkú protiofenzívu, jej hrá do kariet vyhlásená všeobecná mobilizácia, vďaka ktorej má v zálohe podľa ukrajinského vedenia až milión čerstvých síl.

„Stále majú kde brať. Tiež nemajú nekonečný rezervoár, lenže oni urobili totálnu mobilizáciu, boli na to pripravení. To je niečo, čo Rusi nie sú schopní urobiť,“ povedal denníku Echo24 vojenský analytik Lukáš Visingr s tým, že aj napriek pravdepodobne veľkým stratám na ukrajinskej strane je na tom Rusko horšie. „Väčšinou sa uvádza, že útočník má dvakrát až trikrát väčšie straty, ako obranca,“ dodal Visingr.

„Dobrovoľná“ mobilizácia, len nariadená z Kremľa

Ako dlhodobo upozorňujú analytici, Rusko sa asi neuchýli k totálnej mobilizácii, ale môže získať až státisíce vojakov len vďaka čiastočnej mobilizácii. A k jednej z foriem mobilizácie, ktorá môže priniesť až desiatky tisíc vojakov, už zjavne Rusko pristúpilo. Ruské zdroje, ktoré cituje americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW), ju označujú ako „dobrovoľnícku mobilizáciu“.

Kremeľ podľa analytikov ISW pravdepodobne nariadil jednotlivým ruským regiónom, aby vytvorili takzvané „dobrovoľnícke“ prápory. Podľa správ z médií jednotlivé regióny naberajú mužov do 50 či 60 rokov na šesťmesačnú zmluvu a ponúkajú im odmenu v rozmedzí od 220- do 350-tisíc rubľov mesačne (v prepočte zhruba dve až tritisíc eur).

Ak by každý subjekt Ruskej federácie vytvoril aspoň jednu jednotku so štyristo mužmi, ruská strana by získala 34-tisíc „dobrovoľníkov“. „Novo sformované prápory v súčasnosti odosielajú na cvičisko a svoj mesačný výcvik pravdepodobne dokončia koncom augusta,“ konštatujú analytici ISW.

Vojenský komisár láka dobrovoľníkov: Náborové video Konakovského okresu

Informácie o nábore sa objavili napríklad na oficiálnom webe Konakovského okresu, ktorý spadá pod Tverskú oblasť v európskej časti Ruska. Vedenie okresu k nemu na sociálnych sieťach zverejnilo aj trochu bizarné náborové video, v ktorom trochu unavený vojenský komisár Jurij Negovora apeluje na mužov do 50 rokov, aby vstúpili do armády a zúčastnili sa na bojoch na Ukrajine. Jeho prejav vzbudil posmech na oficiálnom účte vedenia okresu na sociálnej sieti VKontakte. „Dedko sa pri tom prejave úplne vyčerpal,“ píše sa napríklad v jednom z príspevkov.

https://www.youtube.com/watch?v=7rj1W6bv-2c&ab_channel=%D0%A3%D0%BB%D0%B8%D1%86%D1%8B%D0%A1%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0

Západné spravodajské služby už dlhšie upozorňovali na to, že ak Rusko pomýšľa na väčšie zisky na Ukrajine, nezostane mu nič iné, než začať posilňovať stavy. Britské ministerstvo obrany odhadovalo, že Kremeľ vyšle na Donbas veľké množstvo rezervných jednotiek, medzitým sa začala ruská pozornosť presúvať z východnej Ukrajiny na juh. Tam ukrajinská armáda vyvíja už dlhšie ako mesiac tlak na ruské línie a čelní ukrajinskí predstavitelia, medzi nimi prezident Volodymyr Zelenskyj, nedávno upozornili, že armáda chystá ofenzívne operácie s cieľom vytlačiť Rusov z miest, ktoré momentálne ovládajú. Rusko tam preto podľa britskej vojenskej rozviedky začalo upevňovať obranné pozície.

Text pôvodne vyšiel na portáli Echo 24. Vychádza so súhlasom redakcie.


Ďalšie články