Izraelský novinár sa napriek zákazu dostal do Mekky. Zaviezol ho tam Saudský Arab, ktorý skončil vo väzení

pú hadždž Mekka. Foto: TASR/AP

Dostal sa na najposvätnejšie miesto islamu, kam nemoslimovia prístup nemajú. Izraelský novinár nakrútil exkluzívnu reportáž z Mekky, čím nahneval mnohých moslimov. Hoci sa ospravedlnil, čin môže naštrbiť zlepšujúce sa vzťahy medzi Saudskou Arábiou a Izraelom.

Novinárska senzácia, aká sa len tak nevidí. Izraelský žurnalista Gil Tamary z tamojšej televízie Kanál 13 sa dostal priamo do srdca islamu, známej Mekky, počas každoročnej moslimskej púte hadždž.

Posvätné miesto nasledovníkov Mohameda sa nachádza v Saudskej Arábii neďaleko pobrežia Červeného mora. Saudské zákony tam umožňujú vstup len moslimom, neveriaci alebo ľudia s iným vierovyznaním, tobôž židia, do Mekky vojsť nesmú. Saudskí Arabi v roku 1948 neuznali Izrael a doteraz s ním oficiálne nenadviazali diplomatické vzťahy.

Pomohol mu saudský šofér

Tamary sa do Saudskej Arábie dostal spolu s dvoma izraelskými kolegami na základe špeciálneho povolenia na vstup, ktoré dostal v súvislosti s minulotýždňovou návštevou (13. – 16. júla) prezidenta USA Joe Bidena, tesne po ukončení púte v Mekke (7. – 12. júla). Izraelčan bol akreditovaný na regionálny summit Rady pre spoluprácu v Perzskom zálive.

Novinár sa teda do monarchie dostal oficiálnou cestou. Kľúčový pre neho bol saudský šofér, ktorý ho odviezol na posvätné miesto moslimov. Tamary vystúpil aj na dôležité pútnické miesto, horu Mount Arafat, kde sa podľa Koránu Mohamed poslednýkrát prihovoril svojim nasledovníkom.

Hoci mal vodič v reportáži zámerne rozmazanú tvár, úrady si ho našli a skončil za mrežami. Saudská prokuratúra označila Tamaryho za „nemoslimského novinára s občianstvom USA“ s tým, že proti nemu podnikne „nevyhnutné kroky“.

Zostrih z 10-minútovej reportáže si môžeme pozrieť v nasledovných videách:

Ospravedlnil sa, vláda ho podržala

Mnohých moslimov preniknutie inoverca do Mekky pobúrilo a dali to náležite najavo. Za reportáž sa Tamary opakovane ospravedlnil.

„Rád by som zopakoval, že mojou cestou do Mekky som nechcel uraziť Moslimov alebo niekoho konkrétneho. Ak sa niekoho video dotklo, hlboko sa mu ospravedlňujem. Mojím cieľom bolo ukázať dôležitosť a krásu Mekky,“ uviedol Tamary na sociálnej sieti.

Ospravedlnenie zaznelo aj od televízie, kde novinár pracuje. Podľa zdrojov novín The Times of Israel na krok naliehala priamo izraelská vláda, ktorá tvrdí, že ju reakcia média uspokojila a bližšie udalosť nekomentovala.

Výnimkou je jediný moslimský minister v izraelskej vláde Esawi Frej: „Podľa mňa to bolo hlúpe… Nevhodné a iba pre sledovanosť.“ Pripomenul, že ide o posvätné miesto moslimov. „Načo to bolo dobré? Ak odtiaľ chcete reportáž, vyšlite moslimského novinára! Spôsobí to výrazné škody,“ uzavrel Frej.

Krehké partnerstvo medzi Saudskými Arabmi a Izraelom

Hoci formálne sú vzťahy medzi Saudskou Arábiou a Izraelom na bode mrazu, neoficiálne nadväzujú čoraz užšie partnerstvo. Spája ich rovnaký nepriateľ číslo jeden – Irán – a blízke vzťahy s USA.

Tie naštrbila vražda saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího na saudskom konzuláte v Istanbule. Chášukdží bol kritikom monarchie a od roku 2017 žil v exile v USA. Novinára pred štyrmi rokmi zabili a rozštvrtili členovia tajnej služby, ktorí sa zodpovedajú saudskoarabskému korunnému princovi Mohamedovi bin Salmánovi. Rijád najprv zodpovednosť za vraždu odmietal, neskôr uznal, že bola naplánovaná, ale bez vedomia princa.

Joe Biden sa napriek kritike vraždy z minulosti s princom stretol a údajne o veci diskutovali. Pre USA je Saudská Arábia dôležitým bezpečnostným a ekonomickým partnerom v súvislosti s cenami ropy. Washington sunnitskej monarchii dodáva zbrane (spomeňme si napríklad na obrí zbrojný kontrakt z čias Donalda Trumpa) a podporuje ju vo vojne v Jemene.

Pre Izrael zas ide o dôležitého sunnitského spojenca, ktorý ho na rozdiel od Iránu toleruje a je ochotný spolupracovať. Biden začal svoje blízkovýchodné turné v Izraeli, odkiaľ letel do saudskej Džeddy.

Izraelské médiá v geste videli pokus USA o zblíženie Jeruzalema a Rijádu. Saudskí Arabi tesne pred príletom otvorili vzdušný priestor pre všetky civilné lietadlá vrátane tých izraelských. Islamská monarchia navyše sľúbila, že čoskoro umožní aj priame letecké spojenie s Izraelom pre moslimským pútnikov.


Ďalšie články