Trump nevylúčil opätovnú kandidatúru. Postaví sa DeSantisovi?

Prvý prejav Trumpa od jeho odchodu z Bieleho domu Donald Trump. Foto: TASR/AP

Exprezident USA Donald Trump nevylúčil opätovnú prezidentskú kandidatúru v roku 2024. Jeho vyzývateľom v republikánskych primárkach však môže byť guvernér štátu Florida Ron DeSantis.

Guvernér Floridy Ron DeSantis si získava čoraz väčšie sympatie republikánov. Práve jeho štát cez víkend hostil dva republikánske zjazdy. Na jednom z nich, na zjazde študentskej konzervatívnej organizácie Turning Point v Tampe, vystúpil americký exprezident Donald Trump.

Aj keď DeSantisa vníma ako budúcnosť republikánskej strany stále väčšie množstvo jej priaznivcov, Trump v sobotu pred tisíckami mladých konzervatívcov ukázal svoju stále vysokú mieru popularity.

Trump na zjazde nevylúčil, že bude znovu kandidovať na prezidenta, pričom svoje “prenasledovanie” označil ako snahu demokratov, aby vyhlásil, že kandidovať nebude. 

„Keby som oznámil, že sa nebudem uchádzať o úrad, prenasledovanie Donalda Trumpa by sa okamžite zastavilo,” povedal Trump. “Je však vylúčené, že to urobím,” cituje ho server Politico.

Trumpov prejav sprevádzalo prevažne mladé publikum jasaním a tlieskaním. Najväčší potlesk si získal, keď naznačil, že by sa mohol opätovne uchádzať o post hlavy štátu.  

DeSantis mal prejav v Tampe v piatok.

Druhý zjazd, menší ako v Tampe, sa konal v Hollywoode, pričom išlo o každoročný dvojdňový zjazd republikánov Sunshine Summit. Ako podotýka Politico, bol výrazne “poznačený” DeSantisom, pričom prvýkrát bol zakázaný vstup niektorým médiám. ,,V štáte Florida nedovolíme zastaraným médiám, aby sa plietli do našich primárok,“ uviedol k veci DeSantis. ,,Nebudeme tu mať skupinu ľavicových médií, ktoré budú našim kandidátom klásť otázky typu ´dostal som ťa´,” dodal.

Tradičných straníckych predstaviteľov do značnej miery nahradili konzervatívni ,,influenceri” s veľkým množstvom sledovateľov, ktorí sa nedávno presťahovali na Floridu a stali sa jednými z najhlasnejších podporovateľov DeSantisa. Medzi nimi napríklad konzervatívny komentátor Dave Rubín či hviezda Fox News Lisa Boothová.

DeSantisov nárast popularity a prezidentské ambície podľa Politica povedú do kolízie s Trumpom. Možný konflikt medzi týmito dvoma výraznými postavami republikánskej strany je zdrojom napätia v strane.


Ďalšie články