ĽSNS sa vnútorne štiepi. Uhrík a Mazurek odmietli Kotlebov führerprinzip

18. schôdza parlamentu Na snímke poslanci NR SR vľavo Milan Uhrík (ĽSNS) a predseda strany ĽSNS Marian Kotleba počas 18. schôdze NR SR, 20. júna 2017 v Bratislave (Zdroj: TASR)

Ľudová strana Naše Slovensko zažíva dôležitý vnútorný konflikt, najdôležitejší od svojho vzniku. Rady jej predsedníctva opúšťajú poprední členovia Milan Uhrík, Milan Mazurek a Ondrej Ďurica. Dôvodom je tajná zmena stanov, ktorá presúva takmer všetku moc do rúk predsedu.

Viacerí poprední členovia strany ĽSNS končia v predsedníctve tohto politického subjektu. Oznámili to na sociálnej sieti, pričom ako dôvody uvádzajú vážne zmeny stanov strany. Zároveň hovoria, že o zmenách ich nikto neinformoval a nemohli sa teda k nim ani len vyjadriť.

Zmeny stanov mali zrejme pripraviť stranu na čas, keď bude Marian Kotleba vo väzení (ak odvolací súd potvrdí jeho odsúdenie) a nebude môcť vykonávať mandát poslanca, prípadne ani kandidovať vo voľbách. Pre tent prípad si chcel udržať moc v strane, cestou k tomu bola zákulisná zmena stanov. Kotleba sústredil všetku moc do svojich rúk, čo vyvolalo reakciu.

Poslanec NR SR Milan Mazurek vo svojom príspevku podotkol, že členstvo v predsedníctve stratilo význam, keďže sa po zmene stanov z neho stal len „pro forma orgán“. Vadí mu, že s ním nikto neprebral zmeny fungovania stanov a nemohol k nim zaujať stanovisko.

„Nedokážem si nijako vysvetliť, prečo nám to zatajili, prečo nám takto klamali…Tak ako vždy vystupujem proti totalitným praktikám Igora Matoviča, tak nemôžem zostať ticho ani teraz. Bolo by to pokrytecké,“ uviedol poslanec. V strane naďalej ostane ako radový člen.

Uhrík vraj bol úplne vynechaný

Podobné vyhlásenie vydal aj europoslanec Milan Uhrík, ktorý oznámil, že už nebude kandidovať na miesto podpredsedu strany ĽSNS. Podotýka, že po odhlasovaných zmenách stanov už predsedníctvo nerozhoduje o ničom.

 „Čo ma však ťaží na srdci viac je, že o takejto zásadnej zmene stanov som vôbec nevedel. Delegátom boli na sneme predložené na schválenie stanovy v úplne inom znení, ako návrh, ktorý sme odsúhlasili na poslednom spoločnom predsedníctve. Jednoducho, ako podpredseda strany som bol z tejto zmeny stanov úplne vynechaný,“ hovorí Uhrík.

Ďalej konštatuje, že s týmito novými stanovami bude náročné niekomu inému vyčítať totalitné praktiky. Sám pokračuje v členstve strany ako člen, pričom sa chce naplno sústrediť na svoju prácu v europarlamente.

Pridal sa aj hovorca

Pár hodín na to ohlásil podobnú správu aj hovorca strany Ondrej Ďurica. „Končím v predsedníctve ĽS-Naše Slovensko. Na základe vyjadrení mojich straníckych kolegov Milana Uhríka a Milana Mazureka, v ktorých opísali poslednú zmenu stanov odhlasovanú bez vedomia niektorých členov predsedníctva, ale aj vzhľadom na ďalšie okolnosti, som sa rozhodol prijať toto zásadné rozhodnutie,“ píše poslanec.

Ďurica podotýka, že bez Uhríka a Mazureka nevidí dôvod zotrvávať v predsedníctve. Boli to podľa neho významní členovia vedenia, ktorí prinášali nápady i konštruktívnu kritiku. Ďurica sa chce, podobne ako jeho kolegovia, sústrediť na svoj mandát poslanca v Národnej rade Slovenskej republiky.

O vážnych rozkoloch medzi Kotlebom a niektorými kľúčovými členmi strany sa hovorilo už niekoľko mesiacov. V strane údajne rástla nespokojnosť nielen s komunikáciou Kotlebu, ktorý vo svojich posledných videách hovoril napríklad o Zjavení Jána, znaku šelmy či čipovaní, ale aj obavy z možného právoplatného odsúdenia Kotlebu za propagáciu neonacizmu.

Možné odsúdenie Kotlebu tiež malo byť hlavným dôvodom, prečo poslanecký klub ĽSNS opustili poslanci KDŽP okolo Tomáša Tarabu.

Končím v predsedníctve ĽS-Naše Slovensko.

Na základe vyjadrení mojich straníckych kolegov Milana Uhríka a Milana…

Uverejnil používateľ Ondrej Ďurica Utorok 19. januára 2021

(TASR, fed)


Ďalšie články