Ukrajinský novinár vítal slovenské stíhačky Mig-29. Minister obrany Naď správu dementoval

Stíhačka MiG-29 slovenskej armády. Foto: Branislav Račko/TASR Stíhačka MiG-29 slovenskej armády. Foto: Branislav Račko/TASR

„No nie sú krásne?“ píše ukrajinský novinár bez uvedenia podrobností o slovenských stíhačkách Mig-29. Príspevok prevzali niektoré médiá, ktoré tvrdia, že stroje sú už na Ukrajine. Minister obrany Jaroslav Naď tieto správy dementoval, stíhačky sú podľa neho stále na Slovensku.

V twitterovom statuse ukrajinského novinára portálu The Kyiv Independent sa objavil záber na prúdové stíhačky Mig-29 so slovenským štátnym znakom. „Viac ako 12 prúdových stíhačiek Mikoyan Mig-29 prichádzajúcich zo Slovenska,“ znie text príspevku.

V stručnom popise viac podrobností o stíhačkách novinár nezverejnil, no okamžite začali vznikať úvahy, či sa už slovenské bojové lietadlá nenachádzajú na Ukrajine. Niektoré médiá (vrátane slovenských) prevzali twitterovú fotografiu a informovali, že slovenské migy už boli dodané ukrajinskej armáde. Minister obrany Jaroslav Naď tieto správy okamžite dementoval a vyzval médiá, aby nepreberali neoverené informácie.

Ministerstvo však možnosť dodania stíhačiek Ukrajine viackrát pripustilo. Samotný Naď sa o migoch vyjadroval ako o prestarnutých, opakovane spomenul aj problémy s ich údržbou, komplikovanou sankciami, ktoré Západ uvalil na Rusko. Boli to práve ruskí technici na základni Sliač, ktorí mali na starosti údržbu migov.

Dnes je už známe, že stíhačky Mig-29 službu v slovenskej armáde pravdepodobne ukončia na konci augusta. Od začiatku jesene majú chrániť slovenské nebo Poliaci a Česi.

Naď aktuálne hľadá možnosti, ako tridsaťročné stroje sovietskej výroby predať, Ukrajine ich nie je podľa neho možné darovať zdarma. „Je to jedenásť lietadiel. Každé z nich má hodnotu približne 35 miliónov eur. Pre krajinu veľkosti Slovenska nie je jednoduché darovať takúto vyzbroj Ukrajine bez výraznej náhrady a finančnej podpory zo strany našich priateľov a spojencov. Sme pripravení o tom diskutovať,“ uviedol Naď na konci júla po rokovaní s britským ministrom obrany Benom Wallaceom.

Ukrajina požiadala o slovenské stíhačky ešte koncom februára. Ukrajinskí armádni piloti požívajú tieto stroje dlhodobo a majú s nimi skúsenosti. Počas júla sa informácie o možnosti ich odovzdania Ukrajincom opakovane objavili aj v zahraničných médiách. „Len tak tento majetok nedáme,“ vyhlásil v rozhovore pre Denník N minister Naď. Lietadlá Mig-29 majú budúci rok nahradiť zmodernizované stíhačky americkej výroby F-16, ktorých nákup dohodla so Spojenými štátmi ešte Pellegriniho vláda.

Portál tvnoviny.sk prišiel v nedeľu so správou, že stíhačky Slovenskej republiky už na Ukrajine sú s tým, že nejde o dar. Oprel sa pritom aj o informáciu, ktorú zdieľal na sociálnej sieti Jakub Goda z komunikačného tímu prezidentky Zuzany Čaputovej. „Nie je to dar, budeme to mať nahradené peniazmi alebo inými zbraňami zrejme z EÚ – podobne ako pri S-300,“ napísal Goda.

Správa Televíznych novín však nebola pravdivá. „Nie je to pravdivá informácia, že by slovenské stíhačky MiG-29 boli na Ukrajine,“ povedala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková pre Denník N. Aj minister Jaroslav Naď v statuse na Facebooku potvrdil, že ide o nepresnú informáciu. Stíhačky sú podľa neho stále na základni Sliač. „Rokujeme s našimi spojencami a partnermi, čo ďalej s nimi. Žiadne rozhodnutie nateraz nebolo urobené. Keď sa to zmení, budeme vás informovať,“ píše Naď.

Podobné správy o dodaní stíhačiek Ukrajine sa už v minulosti objavili napríklad v apríli, aj vtedy ich slovenské ministerstvo poprelo. Denník Štandard o tom informoval v osobitnom článku.

Posledná významnejšia informácia o činnosti slovenských migov sa objavila 8. augusta, keď ministerstvo obrany informovalo verejnosť o možnom vzniku supersonického tresku pri ich cvičnom prelete nad územím Slovenska.

„Do konca augusta budú chrániť nás vzdušný priestor, 27. augusta ich uvidíte na SIAF-e, kde sa aj oficiálne rozlúčia,“ uviedol v nedeľu Naď.


Ďalšie články