Na obhajobu bitcoinového maximalizmu

Pozorní pozorovatelia bitcoinu a kryptomien si už zrejme všimli, že niektorí zástancovia neštátneho peňažného systému vyznávajú takzvaný bitcoinový maximalizmus. Ide o tézu, že medzi viac ako 20-tisíc kryptomenami vzniknutými po roku 2009 nie je ani jediná, ktorá by mohla bitcoinu konkurovať. Bitcoinoví maximalisti, ku ktorým sa radí aj autor tohto textu, skrátka veria, že iba bitcoin má zmysel.

Kryptomeny, ilustračné foto: TASR/AP Kryptomeny, ilustračné foto: TASR/AP

Bitcoinový maximalizmus je tak paradoxne prejavom minimalizmu: obdobne ako je vhodné si udržiavať poriadok v byte a vyhadzovať nepotrebné haraburdy, tak je vhodné udržiavať si aj poriadok v hlave a nesledovať desiatky iných projektov, z ktorých väčšina aj tak počas pár rokov zanikne. Áno, na altcoinoch je možné zarobiť peniaze pomocou krátkodobej špekulácie, ale väčšina obchodníkov a špekulantov na tom prerobí.

Veľké množstvo projektov, pred ktorým bitcoinoví maximalisti varovali a schytávali za to početné obvinenia z toxicity, ale skutočne dopadli veľmi biedne. Projekty Celsius, Luna či rastúci výpočet DeFi protokolov, ktoré zažili hack a straty peňazí rádovo v miliardách dolárov, sú, bohužiaľ, len najviditeľnejším vrcholkom ľadovca. Čisto z finančného hľadiska by prevažná väčšina investorov do oblasti kryptomien urobila lepšie, keby si pravidelne odkladala časť prostriedkov do bitcoinu a nič ďalšie už neriešila.

Okrem finančného hľadiska má bitcoinový maximalizmus ďalšie opodstatnenie. Bitcoin je nástroj, ktorý už dnes rieši reálne problémy reálnych ľudí. Veľká časť sveta nemá prístup k platobným a finančným nástrojom, ako sú bankové prevody či kreditné karty. Bežní ľudia v sankcionovaných režimoch sú často ostrakizovaní z možnosti prijímať platby zo zahraničia či registrovať sa k finančným službám. Čoraz viac ľudí na svete žije v dvoj- až trojcifernej inflácii.

Konvenčné štátne peniaze skrátka nefungujú pre miliardy ľudí. A bitcoin sa pre čoraz viac ľudí stáva funkčnou alternatívou, pretože plní úlohy prostriedkov výmeny (najmä potom za pomoci bitcoinovej Lightning Network), aj dlhodobého uchovávateľa hodnoty. A iste, fenomény, ako NFT, DeFi, Web3, môžu byť v niektorých technologických aspektoch zaujímavé, ale neriešia žiadny akútny problém.

Bitcoinoví maximalisti možno nemajú vo všetkom pravdu a rozhodne nepoznajú detailné technické funkcie všemožných altcoinov. Táto filozofia však dlhodobo uspokojivo funguje: ochráni svojho nositeľa pred početnými podvodmi a špekulatívnymi bublinami a upriamuje pozornosť na to, čo má skutočne zmysel – na prebiehajúcu odluku peňazí od štátu.


Ďalšie články