Zeman: Rusko na Ukrajine nezískalo nič a stratí všetko. Kremeľ si podľa neho trúfol na inváziu pre zlyhanie NATO v Afganistane

ATUALIZOVANÉ Niekdajší stredoeurópsky partner Ruska o ňom hovorí čoraz nelichotivejšie. Český prezident Miloš Zeman vyhlásil, že Rusko napadnutím Ukrajiny prišlo o všetko. Útok si podľa neho dovolilo, keď videlo fiasko NATO v Afganistane. Česká ministerka sa zas za komentár k smrti Darie Duginovej dočkala od Ruska obvinenia z terorizmu.

Miloš Zeman. Foto: TASR/Oliver Ondráš Miloš Zeman. Foto: Oliver Ondráš/TASR

Rusko na Ukrajine nezískalo nič a stratilo prakticky všetko, vyhlásil v prejave k českým veľvyslancom tamojší prezident Miloš Zeman. Moskva podľa neho urobila veľkú chybu, ktorá už má a bude mať veľké politické, ekonomické aj reputačné dôsledky.

Zeman hneď v prvý deň invázie, presne pred pol rokom, odsúdil konanie Ruska ako obrovskú chybu a „zločin proti mieru“, vyzval tiež na medzinárodnú izoláciu veľmoci a podporu Ukrajiny.

Aj keď Zemana, podobne ako väčšinu svetového spoločenstva a Ukrajinu, útok Ruska prekvapil, jeho odôvodnenie vidí jasne. Najprv sa domnieval, že „u vedúcich predstaviteľov Ruskej federácie došlo k nejakej duševnej poruche“. Potom sa však priklonil k názoru izraelského prezidenta Jicchaka Herzoga, podľa ktorého Rusi očakávali po ustúpení NATO v Afganistane, že sa Aliancia podobne zachová aj pri útoku na Ukrajinu. „Môžem povedať, že toto očakávanie, vďakabohu, nenadobudlo platnosť, ale, a to je dôležité, bolo pravdepodobne ruskou motiváciou k útoku,“ cituje ho portál ceskenoviny.cz.

Názorovo otočil

Miloš Zeman bol kedysi členom komunistickej strany a hoci ho z nej po kritike sovietskej invázie v roku 1968 neskôr vylúčili a vyhodili z práce, pozitívny vzťah k Rusku si zachoval aj po roku 1989.

Rád sa stretával s Vladimirom Putinom, vtipkoval s ním o strieľaní novinárov a vždy sa poponáhľal mu zablahoželať k volebnému úspechu. Spochybňoval závery tajných služieb, ktoré vinia ruských agentov z výbuchu muničného skladu vo Vrběticiach. Zoznam jeho proruských výrokov je dlhý.

Téme sme sa venovali v osobitnom texte, keď sme porovnávali postoj Zemana a expremiéra Roberta Fica.

Zvrat vo vzťahoch s Ruskom

Kedysi otvorené – na prezidentskej úrovni až priateľské – vzťahy medzi Ruskom a Českom sa po Vrběticiach, ale najmä po invázii na Ukrajinu, dostali na bod mrazu. Česko sa podobne ako Slovensko dostali na zoznam nepriateľských štátov, obe strany si navzájom vyhostili diplomatov a priliatím oleja do ohňa bol aj príchod českých dobrovoľníkov bojujúcich na strane Ukrajiny.

Čoraz príkrejší tón volí aj český premiér Petr Fiala. „Príliš dlho sme agresívne správanie ruského režimu tolerovali, ospravedlňovali, prehliadali,“ uviedol Fiala s tým, že tlak na Rusko musí pokračovať. Považuje za nevyhnutné, aby to nebol Kremeľ, kto si bude diktovať podmienky mieru a pravidlá medzinárodných vzťahov. Širším záujmom Českej republiky podľa neho je, aby bol ruský imperializmus zastavený.

Rusko vidí českú ministerku z terorizmu

Najnovšie zazneli tvrdé slová v súvislosti so smrťou ruskej prokremeľskej novinárky Darie Duginovej, ktorá je dcérou známeho ruského ideológa a ultranacionalistu Alexandra Dugina. Česká ministerka obrany Jana Černochová odmietla vyjadriť ľútosť nad jej úmrtím, naopak, Rusom vynadala do vrahov.

Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia ju za to na pôde organizácie obvinil zo schvaľovania terorizmu, keď povedal, že jej vyjadrenie je „otvorenou podporou a oslavou teroristického útoku proti našej občianke“.

Česká ministerka na obvinenie reagovala sériou príspevkov na Twitteri, v ktorých uviedla, že je zásadný rozdiel medzi „oslavou teroristického útoku“ a „vyjadrením neľútosti nad úmrtím fašistickej propagandistky verejne vyzývajúcej k okamžitému vyhladeniu Ukrajincov“, ktorých nazýva „podľuďmi“.

Jurečka: Rusko je najaktívnejší terorista

Zastal sa jej aj vicepremiér a predseda českých ľudovcov Marian Jurečka. „Súčasný veľvyslanec v OSN, ktorý zastupuje dnes najaktívnejšieho teroristu na svete, teda ruský štát, ktorý terorizuje milióny ľudí na Ukrajine, nemá vôbec právo také niečo povedať. […] Správajú sa ako teroristi. Nemôžu sa potom čudovať, že prichádzajú aj takéto reakcie, ktoré sú emočné vypäté.“

Český vicepremiér dodal, že nikoho neteší smrť mladej ženy, ale je to jeden z krutých dôsledkov vojny, ktorú Rusku rozpútalo.

Český minister zahraničia Jan Lipavský si v stredu predvolal veľvyslanca Ruska za Nebenziove obvinenia voči Černochovej.


Ďalšie články