K znižovaniu investícií do ťažby ropy na mori nedochádza, môžu za to vysoké ceny

Investície do projektov ťažby ropy na mori sa zvyšujú. Môžu za to hlavne pre investorov príťažlivo vysoké ceny suroviny.

Plošina Ilustračná fotografia. Foto: Pixabay

Svetové ropné spoločnosti pumpujú miliardy dolárov do vrtov na mori. Investície podporujú rastúce ceny ropy, ako aj zvyšujúci sa dopyt po energii v Európe, keďže vojna medzi Ukrajinou a Ruskom sa zasekla v mŕtvom bode, informuje agentúra Reuters.

Analytická spoločnosť Rystad Energy odhaduje, že celosvetové investície do ťažby na mori by mali do roku 2024 vzrásť na úroveň 173 miliárd dolárov, čo je oproti roku 2021 nárast o 27 percent, čím sa podľa nej zvráti desaťročie poklesu investícií do ťažby ropy na mori.

„Hoci posledných osem rokov bolo pre celé odvetvie mimoriadne náročných, je zrejmé, že v oblasti vrtných prác na mori dochádza k oživeniu,“ uviedol začiatkom mesiaca generálny riaditeľ spoločnosti Transocean Jeremy Thigpen, keď komentoval výsledky spoločnosti za druhý štvrťrok. „Na pozadí problémov s dodávkami uhľovodíkov sme čoraz viac povzbudení, táto dynamika by mohla pokračovať aj v dohľadnej budúcnosti,“ dodal.

Keďže svet naďalej spotrebúva veľké množstvo ropy a zemného plynu a mnohé vlády uprednostňujú energetickú bezpečnosť pred zrýchlenou energetickou zelenou transformáciou, činnosť v oblasti vrtov na mori by mala vzrásť. Výstavba ťažobných lokalít na mori je pritom drahšia než na pevnine. Podľa Rystad Energy však po ich spustení môžu prinášať zisky pri nižších cenách, ako je to pri iných spôsoboch ťažby.

Problémom však je, že spoločnosti pri takýchto projektoch počítajú s ťažbou na niekoľko desaťročí, čo je protichodným krokom ku globálnej snahe dosiahnuť nulové emisie skleníkových plynov a k spomaleniu klimatických zmien. Projekty na mori síce produkujú menej emisií v prepočte na vyťažený barel ako iné formy ťažby ropy, no napriek tomu by zvýšili globálne znečistenie ovzdušia. Environmentálne skupiny navyše varujú, že úniky ropy ďaleko od pobrežia sa ťažko odstraňujú.


Ďalšie články