Ukrajinci zverejnili trosky údajne iránskeho samovražedného dronu

Rusko už dostalo od Iránu bezpilotné lietadlá a nasadilo ich na Ukrajine proti tamojším ozbrojeným silám. Ide o samovražedné drony Šáhid 136 iránskej výroby, informoval portál Defense Express.

106. deò ruskej invázie na Ukrajinu Ukrajinskí vojaci sa pozerajú na obrazovku dronu. Foto: TASR/AP

Trosky jedného z dronov zverejnil príslušník ukrajinskej armády. Napriek tomu, že sa Rusi snažili zamaskovať nasadenie dronu tým, že použili nápis v ruskom jazyku, tvar úlomkov krídel podľa portálu naznačuje, že ide o Šáhid 136.

Najmä nápis M214 (s najväčšou pravdepodobnosťou sériové číslo) a ruský názov Geraň 2 sú dokonca umiestnené tam, kde sa štandarde nachádza iránsky názov Šáhid 136, a to na mimoriadne charakteristických krídelkách na koncoch krídel, konštatoval Defense Express.

Informácie o tomto drone sú však podľa neho dosť obmedzené a založené na údajoch zo samotného Iránu, „špecifikácie dronu preto treba brať s určitou skepsou“.

Otázny je najmä uvádzaný reálny dolet 2 500 kilometrov, berúc do úvahy hmotnosť dronu, približne 200 kilogramov, rozpätie krídel dva a pol metra a motor s výkonom 50 koní. Mimochodom, samotný motor MD 550 sa predáva dokonca aj na portáli AliExpress a vzhľadom na čiastkové sankcie voči Iránu sú s najväčšou pravdepodobnosťou aj všetky ostatné komponenty dronu civilné, píše Defense Express.

Pokiaľ ide o navádzacie prostriedky, dron je podľa portálu s najväčšou pravdepodobnosťou vybavený iba satelitnou navigáciou civilnej triedy a môže zasiahnuť len stacionárne objekty. O sile hlavice nie sú dostupné informácie, ale sotva to môže tvoriť viac ako 25 percent hmotnosti dronu.

Defense Express takisto upozornil, že Iránom natočené video o použití dronov nemôže slúžiť ako dôveryhodný zdroj, a to z dôvodu možných „dodatočných pyrotechnických efektov“. Iránska propaganda bola totiž opakovane prichytená pri ich používaní.

Ďalšie podrobnosti o všeobecných schopnostiach a skutočnej bojovej hodnote dronu Šáhid 136 budú k dispozícii po získaní dodatočných informácií, uviedol Defense Express. Poukázal však aj na nové správy, podľa ktorých si Rusko objednalo iránske drony úplne inej triedy, údajne Šáhid 129, Šáhid 171 alebo Mohadžír 6 .


Ďalšie články