Za boj milosť, za dezerciu guľka. Video ukazuje, ako Putinov kuchár verbuje väzňov na Ukrajinu

Za boje na Ukrajine milosť, za dezerciu guľka. Žiadny sex s miestnymi ženami a tiež žiadny alkohol. Ruských väzňov do bojov v susednom štáte podľa nedávno zverejneného videa verbuje aj oligarcha Jevgenij Prigožin, domnelá hlava súkromnej vojenskej spoločnosti vagnerovci.

Screen2shot_1-1 Foto: YouTube

Miliardár Jevgenij Prigožin, ktorý je považovaný za lídra a šéfa ruskej súkromnej armády známej ako Vagnerova skupina, osobne verbuje trestancov do bojov na Ukrajinu.

Vypovedá o tom video, ktoré sa pred niekoľkými hodinami objavilo na sociálnych sieťach a ktoré zrejme zhotovil jeden z dozorcov. Informácie o týchto aktivitách Prigožina sa pritom objavili už pred niekoľkými týždňami.

https://www.youtube.com/watch?v=NyGTzal5pBg

„Chcem len úderné jednotky. Tí, ktorí idú dopredu, tí, ktorí sú najenergickejší, prežívajú lepšie,“ prihovoril sa potencionálnym bojovníkom. Minimálny vek na odchod do vojny je podľa neho 22 rokov, maximálny zas 50 rokov. Je však možné urobiť výnimku.

„Beriem vás živých, ale nie vždy živých vraciam,“ prihovoril sa ďalej väzňom, pričom mal na mysli riziko, že môžu padnúť v boji. Ak sa tak stane, pochovaní podľa neho budú v rodnom meste ako hrdinovia.

Za útek z bojiska Prigožin kriminálnikom sľúbil okamžitú popravu a za riadnu účasť v boji naopak odpustenie zvyšku trestu. „Po polroku idete domov s udelenou milosťou,“ podčiarkol Prigožin.

Jednoduché a jasné sú podľa neho aj pravidlá, ktoré v žoldnierskej súkromnej armáde platia. „Žiadny alkohol a žiadny sex s miestnymi ženami,“ hovorí smerom k poslucháčom.

Trestancom, ktorí vstúpia do Vagnerovej skupiny, dávajú mesačný žold okolo 100-tisíc rubľov, čo v prepočte vychádza takmer na 1 700 eur. A sľubujú im, že keby ich nepriateľ zabil, ich rodina dostane dva milióny rubľov (približne 34-tisíc eur).

Vojenský analytik Rob Lee v tejto súvislosti upozornil na video, ktoré zachytáva viac ako osem väzenských transportérov pre 400 ľudí v ruskom meste Tambov. Smerovať majú na juh krajiny, zrejme do výcvikového strediska vagnerovcov v meste Molkin. Desať až dvanásť takýchto vozidiel malo byť videných aj v meste Belgorod.

Prigožin má k väzenskému prostrediu a k mentalite odsúdených veľmi blízko. V roku 1981, keď mal dvadsať rokov, ho totiž súd poslal do väzenia na deväť rokov za lúpež v organizovanej skupine.

Oligarcha vlastní sieť reštaurácií aj továreň na výrobu hotových jedál. V jeho luxusných podnikoch viackrát obedoval či večeral aj ruský prezident Vladimir Putin. Medzi domácim obyvateľstvom má Prigožin prezývku Putinov kuchár.

Podľa amerického Inštitútu pre výskum vojny sa tento podnikateľ začína presadzovať ako tvár „špeciálnej vojenskej operácie“, ako Moskva oficiálne agresiu na Ukrajine nazýva. 


Ďalšie články