Putinov kmotor za bojovníkov z Azova. Kremeľ čelí vnútornej kritike za výmenu zajatcov

Ruské telegramové kanály zúria, niekdajší veliteľ promoskovských separatistov ju označil za neuveriteľnú hlúposť. Čerstvá výmena zajatcov medzi Ukrajinou a Ruskom, pri ktorej Moskva získala kmotra prezidenta Vladimíra Putina a Kyjev, naopak aj obrancov z kontroverzného bataliónu Azov, zdá sa, opäť o kúsok oslabila autoritu šéfa Kremľa.

Komunálne voľby v Moskve v roku 2017, archívna fotografia: Vladimír Putin odovzdal svoj hlas. Foto: Twitter Komunálne voľby v Moskve v roku 2017, archívna fotografia: Vladimír Putin odovzdal svoj hlas. Foto: Twitter

Ukrajina v stredu oznámila, že prišlo k doposiaľ najväčšej výmene zajatcov s Ruskom. Zahŕňala takmer 300 ľudí, vrátane ukrajinského oligarchu Viktora Medvedčuka a veliteľov ukrajinskej obrannej operácie v obliehanom Mariupole.

Rusko získalo v rámci výmeny 55 zajatcov, vrátane Medvedčuka – bývalého ukrajinského poslanca a kmotra ruského prezidenta Vladimira Putina – ktorého na Ukrajine obvinili z vlastizrady a stal sa symbolom potláčania ruskej opozície u našich východných susedov.

Medvedčukove trestné stíhanie spôsobilo v roku 2021 značný rozruch a niektorí analytici upozorňovali, že Putin ho môže považovať za porušenie nepísanej dohody, ktorá v roku 2015 prispela k ukončeniu aktívnych bojov na východe Ukrajiny.

Medvedčukovo politické hnutie, Opozičná Platforma – Za život, toho času označila raziu v Medvedčukovej kyjevskej rezidencii a obvinenie z vlastizrady, za akt pomsty zo strany vlády. „Takéto kroky úradov sú otvorenou a cynickou politickou represiou proti opozičnému politikovi,“ uviedla vtedy najsilnejšia opozičná strana vo svojom vyhlásení.

Tlak na Medvedčuka, zo strany úradov, začal narastať krátko po tom, ako bol na konci decembra 2020 zverejnený prieskum verejnej mienky, podľa ktorého by sa víťazom prípadných predčasných volieb na Ukrajine stala práve Medvedčukova Opozičná platforma – Za život.

Sergej Sumlenny, z Nadácie Heinricha Bölla, vlani vo februári pre Štandard uviedol, že Medvedčuk je, na rozdiel od Zelenského, „silný, samostatný a bohatý hráč, ktorý sa na vrchol vypracoval sám“. Viac o pozadí prípadu sa dočítate v staršom článku Štandardu.

Vladimir Putin a Viktor Medvedčuk. Foto: TASR/AP

Girkin: Neuveriteľná hlúposť

Ukrajine sa zas pri terajšej výmene podarilo oslobodiť 215 ľudí, väčšinou zajatých po tom, čo ruská armáda dobyla mesto Mariupol. Pre našu krajinu a celú našu spoločnosť to je jasné víťazstvo. Hlavné je, že 215 rodín uvidí svojich milovaných doma a v bezpečí,“ uviedol Zelenskyj.

Prepustenie bojovníkov z Azovstaľu, ktorí boli, z ruského pohľadu, hlavným terčom „denacifikácie“, spustilo na proruských telekomunikačných kanáloch a medzi vojnovými blogermi vlnu pobúrenia a hnevu.

Výmena zajatcov s Ukrajinou je „neuveriteľná hlúposť“, povedal tiež Igor Girkin, bývalý plukovník ruskej spravodajskej služby, ktorý sa v roku 2014 stal veliteľom promoskovských separatistov na východnej Ukrajine, na svojom kanáli Telegram, ktorý má viac ako 600-tisíc sledovateľov.

Zainteresovaní boli Turci aj Saudi

Ukrajinský prezident poďakoval svojmu tureckému náprotivku Recepovi Tayyipovi Erdoganovi za jeho pomoc, ktorú pri výmene poskytol, a uviedol, že v Turecku ostáva niekoľko ukrajinských veliteľov oslobodených v rámci výmeny.

Ide najmä o veliteľov obrannej operácie v oceliarňach Azovstaľ v Mariupole, o ktorých oslobodenie sa Kyjev dlho usiloval. Velitelia budú podľa Zelenského v Turecku až do konca vojny v úplnom bezpečí a pohodlí“. Pamätáme na všetkých našich ľudí a snažíme sa zachrániť každého Ukrajinca,“ dodal Zelenskyj.

V rámci tejto výmeny prišlo aj k prepusteniu desiatich zahraničných vojnových zajatcov, vrátane piatich Britov a dvoch Američanov, ktorí boli v stredu prevezení z Ruska do Saudskej Arábie.

Zelenskyj uviedol, že táto rozsiahla výmena zajatcov bola vopred dohodnutá, pričom prípravy na ňu boli dlhé a intenzívne. Erdogan pritom ešte v utorok avizoval, že Rusko a Ukrajina sa dohodli na výmene asi 200 zajatcov.


Ďalšie články