Staromestský zbor usporiadal LGBT konferenciu v kostole. V pozadí bolo cítiť politiku

V najprogresívnejšom kostole v hlavnom meste Slovenska sa počas víkendu uskutočnila konferencia zameraná na obranu práv LGBT ľudí. Vedenie evanjelickej cirkvi, pod ktorú svätostánok patrí, prezentované myšlienky skritizovalo.

307993953_791537291814041_4500301000829154066_n Anna Polcková na konferencii. Foto: Staré Lýceum/Facebook

V súvislosti s predkladaním konzervatívnych návrhov zákonov v parlamente, či už sa týkajú napríklad potratov alebo LGBT ideológie, z liberálneho prostredia častokrát zaznievajú výčitky o miešaní sa cirkvi do politiky.

Tento proces má však aj opačnú dynamiku a na Slovensku zo strany aktérov zvučných mien prichádza aj k miešaniu politiky do cirkvi.

Čerstvým dôkazom o tom je konferencia s názvom Kráčajme spolu s podtitulom LGBTQ ľudia sú súčasťou nášho života, ktorú počas uplynulého víkendu zorganizoval bratislavský staromestský evanjelický cirkevný zbor spolu s OZ Signum – Dúhoví kresťania a OZ Starokatolíci na Slovensku.

Podujatie, ktoré je ďalším jablkom sváru medzi staromestským zborom a samotným vedením cirkvi, sa uskutočnilo v Malom evanjelickom kostole v Bratislave. Predovšetkým za účasti hlavných teologických protagonistov presvedčenia, že učenie Ježiša Krista je v plnom súlade s azda každým bodom súčasnej progresívnej agendy.

Biblia je vraj s homosexualitou OK

Ako prvá vystúpila s príhovorom predsedajúca farárka staromestského zboru Anna Polcková. Podľa nej je napríklad nevyhnutné, aby sme o téme homosexuality a práv LGBT ľudí diskutovali. Ako zdôraznila, „ide totiž o život“. Upozornila najmä na strach zo stigmatizácie, odmietnutia či výsmechu. Známa farárka v minulosti vystúpila na Dúhovom Pride v Bratislave a predtým sa napríklad vyjadrila, že Ježiš by dnes mohol prísť ako gay.

Vystúpil aj kantor staromestského zboru Ján Vladimír Michalko, ktorý vyjadril presvedčenie, že homosexuálne správanie nie je hriech. „Symbolom spojenia, znamením zmluvy medzi Bohom a zemou, je dúha. Čím je dúha väčšia, farebnejšia, rozmanitejšia, tým je krajšia,“ povedal.

S prednáškou sa prezentoval aj profesor z Katedry Novej zmluvy Evanjelickej bohosloveckej fakulty Univerzity Komenského František Ábel. Počas nej sa snažil biblické texty interpretovať tak, že homosexuálne správanie nepovažujú za hriech.

František Ábel na konferencii. Foto: Staré Lýceum/Facebook

Väzby na Progresívne Slovensko

Politický vplyv kontradiktórny voči tradičnému učeniu cirkvi o ľudskej sexualite však bol prítomný v rovine samotných organizátorov, finančného krytia, ale aj výberu prítomných rečníkov.

Jedným zo strojcov podujatia bol totiž teológ a kňaz starokatolíckej cirkvi v ČR s poverením pre službu na Slovensku Martin Kováč. Bol jedným zo zakladajúcich členov mimoparlamentného Progresívneho Slovenska. Kováčovi starokatolíci združení pod OZ Starokatolíci na Slovensku majú tiež bohoslužby v kaplnke v Primaciálnom paláci, ktorú im poskytol bratislavský primátor Matúš Vallo.

Na konferencii sa zúčastnili aj zahraniční veľvyslanci z Nórska, Česka a Holandska, pričom krajina tulipánov ju aj finančne podporila.

Na konferencii vystúpila aj exministerka spravodlivosti Mária Kolíková, ktorá v júni tohto roka vstúpila do SaS. Politička sa napríklad posťažovala na prílišnú ochranu života nenarodeného dieťaťa na úkor práv homosexuálnych párov. Niekdajšia šéfka rezortu justície tiež ocenila, že konferencia sa koná, a to dokonca na cirkevnej pôde.

Okrem nich na akcii rečnil Pavol Hardoš z Fakulty sociálnych a ekonomických vied Univerzity Komenského či publicista a moderátor verejnoprávnej RTVS Michal Havran. Obaja sú známi tvrdým až vulgárnym slovníkom voči tradicionalistickým kresťanom.

Mária Kolíková na konferencii. Foto: Staré Lýceum/Facebook

Biskupi sú rázne proti

Je ale nutné zdôrazniť, že konferencia nereprezentuje väčšinové a ani oficiálne postoje slovenských evanjelikov (svedčí o tom veľmi malá účasť asi troch desiatok ľudí vrátane rečníkov), dianie na ostatných farnostiach na Slovensku či oficiálne vyhlásenie Zboru biskupov Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku.

V ňom trojica biskupov Ivan Eľko, Peter Mihoč a Ján Hroboň okrem iného tvrdia, že žiadna priama úmera medzi morálnou, intelektuálnou či spirituálnou kvalitou človeka a jeho akceptovaním LGBT názorov neexistuje. Je vraj zásadným omylom, ktorý raz prinesie svoje trpké ovocie, ak sa vytvára takéto zdanie.

„Odmietame, ak sa taká intímna vec, ako je sexualita a homosexuálna orientácia, prezentuje verejným a vyzývavým spôsobom, miestami ideologicky atakujúc hranicu perverzie. Toto je spôsob, akým táto menšina ostatných doslova núti, aby jej nazerali do spální. Nevyčíta práve ona takéto počínanie konzervatívnemu prostrediu?“ konštatujú.

„Odmietame, ak je tradičný západný demokratický koncept ľudských práv prekrývaný konceptom práv menšinových, v ktorom sa nedá do budúcnosti predpokladať, ktorá z možných bizarných menšín sa bude dožadovať svojich osobitných práv, na úkor koho a ako to zmení civilizačné prostredie, ako ho dnes poznáme,“ pokračujú.

Vedenie ECAV ďalej podčiarkuje, že nenachádza žiadny podklad na to, aby mohla byť praktizovaná homosexualita s čistým svedomím vyhlásená za celkom štandardné, Bohom mienené a akceptované správanie pre kresťana.

Stanovisko biskupov v plnom znení priamo na konferencii čítal najprv Havran. „Ten sa na úvod vyjadril, že mu text, ktorý má čítať, pripadá smiešny, a dôrazne sa od neho dištancoval. Následne so stanoviskom biskupov namiesto toho, aby ho čítal, robil pomerne nevkusné divadlo. Počas čítania sa na viacerých miestach chechtal, robil rôzne grimasy, rozhadzoval rukami, dvíhal obočie a text všelijakými vsuvkami komentoval,“ interpretoval jeho správanie počas vystúpenia denník Postoj. Stanovisko neskôr dočítala Polcková.

Na snímke generálny biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku Ivan Eľko. Foto: Pavol Zachar/TASR

Ďalšie články