Washington oznámil ďalšiu vojenskú pomoc Ukrajine za 1,1 miliardy dolárov

Spojené štáty informovali o poskytnutí dodatočnej vojenskej pomoci Ukrajine vo výške 1,1 miliardy dolárov.

Biely dom. Foto: Pixabay.com Biely dom. Foto: Pixabay.com

Z týchto prostriedkov bude financovaných približne 18 pokročilejších raketových systémov a ďalšie zbrane na boj proti bezpilotným lietadlám, ktoré Rusko používa proti ukrajinským vojakom. Uvedená čiastka zvýši celkovú pomoc USA Ukrajine na takmer 17 miliárd dolárov.

Balík pomoci zahŕňa financovanie 18 vysokomobilných delostreleckých raketových systémov alebo systémov HIMARS, ako aj munície pre ne, a 12 systémov Titan, ktoré sa používajú na boj proti dronom. V balíku sú aj financie na približne 300 vozidiel, desiatky nákladných áut a prívesov na prepravu ťažkej techniky, rôzne radary, komunikačné a sledovacie zariadenia a ďalšie vybavenie pre vojakov. Pomoc zahŕňa i financovanie vybavenia na odhaľovanie výbušnín a tiež na jeho údržbu a zaškolenie personálu.

„Nenecháme sa odradiť od podpory Ukrajiny. Budeme naďalej stáť pri ukrajinskom ľude a poskytovať mu bezpečnostnú pomoc, ktorú potrebujú na svoju obranu, a to tak dlho, ako to bude potrebné,“ povedala Bidenova tlačová tajomníčka Bieleho domu Karine Jean-Pierre.

(tasr)


Ďalšie články