Britská kráľovská mincovňa predstavila prvé mince s motívom kráľa Karola III.

Britská kráľovská mincovňa predstavila prvé mince s portrétom nového kráľa Karola III. Briti budú môcť panovníka vidieť na "drobných" približne od decembra, keď sa do obehu postupne dostanú mince s jeho podobizňou v hodnote 50 pencí, informovala v piatok agentúra AP.

Britská kráľovská mincovňa predstavila prvé mince s portrétom nového kráľa Karola III., Na snímke vľavo minca v hodnote 50 pencí a vpravo nová pamätná minca v hodnote 5 libier, 29. septembra 2022 v Londýne.. Foto: TASR/AP Britská kráľovská mincovňa predstavila prvé mince s portrétom nového kráľa Karola III., Na snímke vľavo minca v hodnote 50 pencí a vpravo nová pamätná minca v hodnote 5 libier, 29. septembra 2022 v Londýne.. Foto: TASR/AP

Podobizeň nového panovníka vytvoril britský sochár Martin Jennings a Karol III. ju osobne schválil, uviedla v piatok Kráľovská mincovňa. V súlade s tradíciou je kráľov portrét otočený doľava — opačným smerom než portrét jeho matky, kráľovnej Alžbety II.

„Karol III. dodržal všeobecnú tradíciu, ktorú máme v britskom mincovníctve a ktorá siaha až ku Karolovi II., že monarcha je tvárou natočený opačne než jeho predchodca,“ vysvetlil Chris Barker z múzea Kráľovskej mincovne.

Karol je zobrazený bez koruny. Okolo portrétu je nápis, ktorý v preklade znamená „Karol III., z milosti Božej kráľ, obranca viery“.

(tasr)


Ďalšie články