Mojím veľkým cieľom je, aby školstvo nepripomínalo charterový let, tvrdí nový minister Horecký

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok v Prezidentskom paláci vymenovala nového ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Jána Horeckého. Doteraz bol vedením rezortu školstva dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽaNO).

Ján Horecký. Foto: Martin Baumann/TASR Ján Horecký. Foto: Martin Baumann/TASR

Horecký pôsobil ako učiteľ matematiky a geografie. Na pozíciu riaditeľa bratislavskej Spojenej školy sv. Františka z Assisi nastúpil v máji 2008, viedol ju do júla 2020. Manažérske schopnosti v oblasti školstva zúročil aj ako prezident Združenia katolíckych škôl Slovenska (ZKŠS), ktorým bol v rokoch 2011 až 2019. V januári 2021 sa stal manažérom siete škôl Felix

Ministri za SaS podali demisie po tom, ako koaliční partneri počas vládnej krízy nenaplnili ich požiadavku na odchod lídra OĽaNO Igora Matoviča z vlády. Vládna kríza sa vyostrila pre pretrvávajúce nezhody Matoviča a predsedu SaS Richarda Sulíka.

Nových ministrov hospodárstva, spravodlivosti aj zahraničných vecí a európskych záležitostí vymenovala Čaputová 12. septembra. Kandidát na post šéfa rezortu školstva v tom čase nebol ešte v rámci koalície dohodnutý, vedením bol preto dočasne poverený premiér.

Prezidentka: Od Horeckého sa očakáva najmä riešenie energetickej krízy na školách

Ministerstvo školstva si bude vyžadovať riešenie problémov, ktoré neznesú odklad. Od nového šéfa rezortu školstva Jána Horeckého sa v prvom rade očakávajú odpovede na existenčné otázky škôl spojené s energetickou krízou. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová v príhovore pri jeho menovaní.

Poukázala na to, že regionálne školy avizovali vážne problémy s platením rastúcich cien energií, vysoké školy chcú zastaviť vyučovania na deň študentstva a reformy z plánu obnovy sú v neistote. „Celá spoločnosť sa zhodujeme na tom, že si nemôžeme dovoliť zavreté školy a ďalšiu absenciu výučby,“ apelovala prezidentka.

Spomenula tiež dosiahnutie reformných míľnikov z plánu obnovy. „Do konca roka 2022 musia byť naplnené zmeny v predškolskom vzdelávaní. Rovnako je potrebné prijať legislatívne úpravy k zavedeniu a financovaniu podporných opatrení vo výchove a vzdelávaní, ktoré sa týkajú detí s postihom,“ povedala Čaputová.      

Slovensko tiež podľa nej potrebuje pokračovanie rozbehnutých reforiem, najmä dotiahnutie reformy vysokých škôl, dlhoočakávanú kurikulárnu reformu alebo desegregáciu rómskych detí vo vzdelávaní.

„Čaká sa od vás veľmi veľa za krátky čas. Pri našom rozhovore ste mi povedali, že to vnímate podobne. A dodali ste ešte jednu sympatickú vec – že ste si vedomý svojich limitov a potreby obklopiť sa odborníkmi, ktorí vám pomôžu riadiť taký široký a zložitý rezort,“ podotkla hlava štátu vo svojom príhovore.      

Lídri trojkoalície hľadali za ministra školstva „konzervatívne orientovaného odborníka“. Toto kritérium koaličných lídrov podľa Čaputovej Horecký spĺňa. „Vymenovaním za ministra však prestávate byť manažér jednej siete škôl s jasne vyhraneným svetonázorom,“ podotkla.

Prezidentka skonštatovala, že z Horeckého sa stáva verejný činiteľ, od ktorého budú mať rôzne segmenty spoločnosti veľké očakávania, ale to najväčšie očakávanie, ktoré musí žiadať od seba, je zostať vecný a férový. „Veľmi oceňujem, keď ste mi v osobnom rozhovore potvrdili, že rozhodne nepôjdete cestou rozdeľovania. Brázdy v našej spoločnosti sú hlboké a vo vláde potrebujeme tých, ktorí chcú stavať mosty, nie tých, ktorí ich pália,“ uviedla.

Ján Horecký a Zuzana Čaputová. Foto: TASR/Martin Baumann

Horecký: Pre budúcnosť Slovenska potrebujeme teraz prvotriedne školstvo

Cieľom nového ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Jána Horeckého je, aby školstvo nepripomínalo charterový let. Uviedol to počas utorkovej tlačovej konferencie po jeho vymenovaní do funkcie prezidentkou Zuzanou Čaputovou s tým, že pre budúcnosť Slovenska potrebujeme teraz prvotriedne školstvo, čo sa týka podmienok, obsahu a foriem vzdelávania, ale aj výsledkov.  

Horecký uviedol, že sú veci, ktoré musí riešiť bezodkladne, ide najmä o zvýšené prevádzkové náklady škôl za energie. „Budeme to musieť dosledovať,“ povedal s tým, že bude potrebné previesť školy cez túto krízu. Poukázal tiež na to, že škola má potenciál byť skvelým miestom pre život a prácu. Tvrdí, že chce, aby sa deti tešili do školy. „Aby učitelia mohli byť hrdí nielen na svoje povolanie, ale aj na výsledky svojich žiakov a ich ďalší naplnený život,“ povedal nový šéf rezortu školstva.

Poukázal aj na ďalšie priority, ide najmä o ciele plánu obnovy či kurikulárnu reformu. Spomenul aj vysokoškolskú reformu, ktorú je podľa jeho slov potrebné dotiahnuť do konca.

Horecký povedal, že sa rád stretne s bývalým ministrom školstva Branislavom Gröhlingom (SaS). Predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) uviedol, že nový šéf rezortu školstva bude mať jeho plnú podporu, tú mal podľa jeho slov aj bývalý minister školstva Gröhling. Poukázal na to, že vzdelávanie, ale aj zdravotníctvo sú prioritou tejto vlády.

Heger poznamenal, že na uvoľnený post šéfa rezortu školstva nehľadal pravičiara, ľavičiara, konzervatívca ani liberála, ale hľadal odborníka. Poukázal na jeho dlhoročné pôsobenie v oblasti školstva, označil ho aj za inovátora. „Je to nespochybniteľný odborník s viac ako 20-ročnou skúsenosťou v školstve,“ uviedol premiér. Poukázal na to, že je aj skúseným manažérom. „Som rád, že tento človek zasadne na stoličku rezortu školstva,“ povedal. Zároveň poďakoval za prácu aj bývalým štátnym tajomníkom.

Konkrétne mená nových štátnych tajomníkov rezortu školstva zatiaľ nekonkretizoval. Heger i Horecký potvrdili, že by mohli byť vymenovaní vládou čo najskôr.

https://standard.sk/253850/riaditel-uspesnej-skoly-zapaleny-matematikar-aj-podporovatel-tradicnej-rodiny-kto-je-novy-minister-skolstva-jan-horecky/

(tasr)


Ďalšie články