SaS reaguje na Matoviča: Použiť eurofondy na pokrytie energetickej krízy sme navrhovali už v apríli

Opozičná strana SaS deklarovala, že na možnosť využitia nevyčerpaných fondov EÚ z programového obdobia 2014 – 2020 na riešenie energetickej krízy upozornila už na jar tohto roka.

Na snímke v popredí štátny tajomník ministerstva hospodárstva SR Karol Galek (SaS). Foto: TASR/Martin Baumann Karol Galek (SaS). Foto: Martin Baumann/TASR

Informácie ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) o tom, že Európska komisia podporila žiadosť Slovenska o zmenu využitia týchto prostriedkov, vnímajú predstavitelia strany ako pochvalu pre exministra hospodárstva a šéfa SaS Richarda Sulíka.

„V auguste som vládu informoval, že schémy pre podnikateľov dokončujeme a výška pomoci bude závisieť od finančných prostriedkov, ktoré budú k dispozícii zo štátneho rozpočtu alebo alternatívne aj z nevyčerpaných eurofondov,“ priblížil poslanec SaS Karol Galek s tým, že nebyť opakovanej iniciatívy zamestnancov Ministerstva hospodárstva (MH) SR, dnes už Slovensko nemá šancu tieto financie včas využiť.

SaS pripomenula, že Sulík takéto riešenie inicioval už v apríli tohto roku. Ako minister hospodárstva navrhol kompenzovať dôsledky energetickej krízy z nevyužitých eurofondov a požiadal ministerku investícií Veroniku Remišovú (Za ľudí), aby zistila možnosti na úrovni Európskej komisie. O tom podľa liberálov následne informovali aj ministerstvo financií a začali s prípravou schém štátnej pomoci.

(tasr)


Ďalšie články