Taraba: Hlas a Republika sú pre mňa nečitateľní

Poslanec Národnej rady SR Tomáš Taraba (Život NS) v rozhovore pre Štandard vysvetľuje, prečo nerokuje o politických spojenectvách so stranami Sme rodina a Smer-SD a prečo si nevie predstaviť spoluprácu s Republikou.

Poslanec Tomáš Taraba. Foto: Jakub Kotian/TASR Poslanec Tomáš Taraba. Foto: Jakub Kotian/TASR

Rokujete o spájaní sa so stranou Sme rodina?

Nie, nebavíme sa o tom. To sú veci, na ktoré teraz nie je čas ani priestor. Komunikujeme o tom, aby prechádzali zákony. Nedá sa tu teraz robiť iba to, že budeme blokovať parlament a nič nerobiť. Ľudia platia poslancov, aby v tomto čase krízy prechádzali dôležité zákony. Takúto debatu vediem aj so Smerom, keď treba. Nedávno im prešli tri zákony, ktoré som tiež podporil. Vediem ich častokrát aj so Sme rodina, s Milanom Krajniakom som sa napríklad bavil o reforme druhého dôchodkového piliera. Takže toto je tá debata, je úplne konštruktívna. My sa absolútne zatiaľ nebavíme o nejakých voľbách, pretože to by zužovalo slobodu nás ako ľudí, ktorí sú v opozícii, takže máme normálne korektný vzťah.

Do parlamentných volieb chcete ísť samostatne alebo si budete hľadať vhodných partnerov? V septembrovom prieskume agentúry AKO mala vaša strana Život NS v preferenciách iba 0,2 percenta.

Ale napríklad v Agentúre Polis sme mali viac [2,3 percenta, pozn. red.]. Takže je možné, že by sme išli aj samostatne. Kontaktuje nás viacero známych osôb, že sa k nám chcú pridať. Máme nejakú hodnotovú bázu, ktorú chceme pretlačiť. Samozrejme, keď sa začnú spájať liberáli, je logické, aby sme sa začali spájať konzervatívne. Pokiaľ by sme si ten prienik vedeli jasne zadefinovať, tak napríklad aj so Sme rodina. Ale len ak sa nám podarí presadzovať aj vlastnú agendu. Nemôže to byť o tom, že sa niekto chce dostať do parlamentu, ale musí to byť o tom, čo ideme presadiť.

Kedy bude vhodný čas začať takéto diskusie?

Teraz na to nie je klíma, lebo sa musíme sústrediť na rozhodujúce momenty. Konkrétne. Prijať kvalitný zákon na zastropovanie cien energií či premeniť krúžkovné na priamu dotáciu na deti do rodín. To sú zákony, na ktoré sa treba fixovať, lebo sa o nich rozhodne buď teraz, alebo neprejdú. Aj keď v súčasnosti vedieme nejakú debatu s koalíciou a s opozíciou, tak sa bavíme o tom, ako majú vyzerať tieto kľúčové zákony. Za Borisom Kollárom chodím od augusta, aby sa išlo buď cez zoštátnenie elektrickej energie, výroby, alebo distribúcie. Ja tlačím túto tému, ale tých zákonov viac. A o kandidátke sa budeme baviť, až keď ten čas dozreje. Najprv si však vo vnútri strany povieme, ako budeme postupovať.

Podali ste kandidatúru na post podpredsedu Národnej rady SR. Onedlho ste ju ale stiahli. V jednom rozhovore ste uviedli, že vás urážali reči z opozície, že máte dohody s koalíciou.

Ale aj z koalície ma urážali slová, že sa mám s nimi dohodnúť na podpore nejakých zákonov a potom by som mohol dostať podporu. Na takéto formy debát nie som. Svoju slobodu považujem za to najdôležitejšie, čo mám, aj svoju hodnotovú integritu. Ale musím povedať, že viac ma šokovala opozícia. Bolo pre mňa úplne za čiarou, čo si dovolili rozprávať na moju adresu.

Vyjadrili ste sa, že ďalšiu spoluprácu so Sme rodina nevylučujete a budete spolu rokovať a že z plejády strán patrí medzi tie, s ktorými je možná racionálna debata. Ktoré sú tie ďalšie strany?

Odvolávanie Matoviča bolo úplne očividne iba o jednej veci, aby sa Sulík vrátil do koalície. Sám to povedal po hlasovaní. A videli ste, čo tu vystrájali Republika alebo Hlas. To sú pre mňa nečitateľní ľudia, ktorí sa počas krízy snažili pomôcť Sulíkovi. Hlas ma neprekvapuje, je to liberálna strana. Skôr teda narážam na Republiku. Oni sa namiesto toho, aby sa koncentrovali na to, že opozícia by mala mať za cieľ vyhnať liberálov z vlády a tiež na to, že až keď je vláda menšinová, potom sa možno baviť o predčasných voľbách, snažili pomôcť Sulíkovi, a nie nám. Mňa v tomto hodnotovo nikto neohne. Môže útočiť, kto chce. Môžem povedať, že so Sme rodinou sa takéto primitívnosti nedejú. V rámci opozície je zasa najlepšia spolupráca so Smerom.

Takže aký je váš vzťah s Ficovou stranou Smer-SD?

Priamo s Ficom si viem sadnúť a veľmi rýchlo si otvorene povedať veci, čo kto ako vidí. Fica považujem z tejto pragmatickej časti debaty za čitateľného. Za človeka, s ktorým keď si podáme ruku, tak to platí aj z jeho, aj z mojej strany. Napríklad by som rád upozornil na to, že počas odvolávania Matoviča nevystupoval zo Smeru skoro nikto. Úplne rešpektujem, že Smer je pragmaticko-ľavicová strana, ktorá rozumie moci a ja tým politickým hrám rozumiem tiež.

Poslednú hodina rozpravy pri odvolávaní Igora Matoviča si vaša strana s hnutím Republika vymieňala názory v zmysle, kto ako zradil a kto je kým kúpený. Čiastočne ste už odpovedali, nevidíte však s Republikou nejaký priestor na spoluprácu?

Mohli ukázať svoje hodnotové zakotvenie, keď sa hlasovalo o ochrane života od Anny Záborskej. Vtedy to nechali rozbiť, dali sa na stranu liberálky Bittó Cigánikovej. Kvôli nim to neprešlo. Ďalšie hlasovanie bolo o odvolávaní Cigánikovej z postu predsedníčky parlamentného výboru, keď tu začala presadzovať svoje bizarnosti. Viete, ktoré hlasy ju podržali? Boli ich. Potom došlo na hlasovanie o prorodinnom balíku. Slovenské rodiny mohli dostať obrovskú podporu. Nezahlasovali za prorodinný balík. Teraz neriešme, akú má štruktúru. Ide o to, že sa naň vyčlenilo 1,3 miliardy eur pre slovenské rodiny. To sú fakty. Najväčší problém s Republikou mám ten, že u nich nevidím žiadne hodnotové ukotvenie.


Ďalšie články