Anti LGBT terorizmus. Útočníkom v gej bare bol stredoškolák, chcel zabiť aj premiéra Hegera

AKTUALIZOVANÉ Útok na gej bar Tepláreň spáchal podľa informácií Štandardu stredoškolák Juraj K. Malo by ísť o študenta Školy pre mimoriadne nadané deti a gymnázia na Teplickej ulici v Bratislave. Študent navštevoval posledný ročník, nedávno mal napísať prácu o terorizme. Polícia vo štvrtok ráno informovala, že ho našla mŕtveho.

Juraj K. Foto: FB/Radovan Bránik Juraj K.. Foto: FB/Radovan Bránik

Útočník sa ku skutku prihlásil aj na sociálnej sieti Twitter. V stredu o 19:40 pridal príspevok, v ktorom píše: „Necítim žiadnu ľútosť, nie je to smiešne?“ Predtým písal krátke príspevky, v ktorých hovorí, že už sa rozhodol a že skutok bude vykonaný. Ešte okolo polnoci skonštatoval: „Tak čo siláci, dajte nejaké posledné slová.“ Potom zverejnil príspevok, v ktorom sa píše: „Čaute, vidíme sa na druhej strane.“

Jeho účet na sociálnej sieti obsahoval viaceré neonacistické symboly. V súčasnosti je už jeho konto odstránené. Na zmienenej mikroblogovacej platforme vystupoval pod menom NTMA0315.

Približne päť hodín pred streľbou na svojom účte zverejnil 65-stranový manifest namierený proti Židom a LGBT komunite. Svoj rozsiahly spis nazval Volanie do zbrane.

Na útok sa podľa manifestu pripravoval od roku 2019 a bol si vedomý, že pri tom môže zomrieť. Príležitosť útočiť mal vraj mnohokrát, no napokon sa na teror neodhodlal. Seriózne začal plánovať čin až po rasovo motivovanom útoku Paytona Gendrona. Ide o 18-ročného mladíka, ktorý v máji tohto roku zabil desať ľudí v USA v Buffale.

V nenávistnom dokumente sa páchateľ odvolával aj na viacerých teroristov, ako napríklad Brentona Tarranta, ktorý v mešite na Novom Zélande v roku 2019 zavraždil 51 veriacich či Johna Earnesta, ktorý útočil na synagógu v USA. Citoval aj známeho amerického rasistu Davida Lana. Odvolával sa aj na nórskeho masového vraha Andersa Breivika.

Zbraň pochádzala od otca

Páchateľ komunikoval s ľuďmi aj cez anonymnú stránku 4chan, na ktorej zverejňoval svoje fotografie. Na tejto platforme sa priznal aj k tomu, že plánoval zabiť premiéra Eduarda Hegera, no jeho auto vraj vtedy neprišlo. Príspevky neskôr zo stránky zmizli.

Ako píše Denník N, Juraj K. je synom kandidáta za stranu Vlasť do parlamentných volieb 2020. Dvojnásobnú vraždu podľa všetkého spáchal práve jeho legálne držanou zbraňou.

Kandidátovi strany, ktorej volebným lídrom bol exminister spravodlivosti Štefan Harabin, ľudia na Facebooku posielajú tvrdé odkazy. „Konečne bude tvoje meno slávne pre to, čo vyznávaš. Zlyhal si ako človek, ako rodič aj ako druh. Si nula,“ píše sa v jednom z nich.

Nové informácie o priebehu tragédie

Po streľbe pred gej barom Tepláreň na Zámockej ulici v hlavnom meste zahynuli dvaja muži. Jednu ženu, ktorá v podniku pracovala ako čašníčka, previezli do nemocnice.

„Vrah čakal desiatky minút. Oblečený takmer celý v čiernom, s čiapkou na hlave a rúškom na tvári bol utiahnutý vo výklenku budovy na jednej z najviac frekventovaných ulíc centra Bratislavy. Denne ňou prejdú aj tisícky ľudí, najmä turistov,“ prinášajú nové zistenia Hospodárske noviny.

Zdroje z prostredia polície Štandardu potvrdili, že strelec svoju zbraň počas činu znovu nabíjal. Vybavená mala byť aj laserom, ktorý je určený na lepšie zameriavanie.

Útok medzičasom odsúdilo celé politické spektrum vrátane prezidentky Zuzany Čaputovej, primátora metropoly Slovenska Matúša Valla a starostky bratislavskej mestskej časti Staré Mesto Zuzany Aufrichtovej.

„Môžeme upokojiť verejnosť, že ďalší útok strelca zo Zámockej ulice v Bratislave jej nehrozí. Dnes ráno polícia strelca vypátrala. Mŕtveho,“ napísala vo štvrtok ráno polícia. Bezvládne telo útočníka údajne našli v poraste na ulici Jaskový rad v hlavnom meste.

https://standard.sk/261334/vrazda-pred-bratislavskou-lgbt-kaviarnou-muz-zastrelil-dvoch-ludi-a-usiel/

Ďalšie články