Náboženská situácia v Nikaragui sa stáva neúnosnou

Režim prezidenta Ortegu v Nikarague pokračuje v obmedzovaní náboženskej slobody a umlčiavaní kritických hlasov na svoju adresu. Situácia sa čoraz viac vyhrocuje a stala sa stálou agendou OSN alebo Medzinárodnej aliancie pre slobodu vierovyznania alebo presvedčenia.

Daniel Ortega Saavedra, prezident Nikaraguy. Foto: Youtube Daniel Ortega Saavedra, prezident Nikaraguy. Foto: Youtube

Slovensko je aktívnym členom Aliancie a plne podporuje a presadzuje pozíciu Aliancie k dianiu v Nikarague. Vyhlásenie Aliancie k Nikarague prinášame v plnom znení:

Berieme na vedomie a odsudzujeme výrazný nárast nepriateľstva, diskriminácie a prenasledovania v Nikarague, najmä obmedzenia katolíckej cirkvi. Podľa správ mimovládnych organizácií sa za necelé štyri roky stali katolícke kostoly v Nikarague terčom 190 útokov a znesvätení vrátane požiaru v katedrále v hlavnom meste Managua.

Katolícka cirkev v Nikarague čelila policajnému prenasledovaniu biskupov a kňazov a neopodstatnenému zatvoreniu ôsmich katolíckych kostolov či katolíckych rozhlasových staníc. Nikaragujská vláda vyhostila apoštolského nuncia biskupa Waldemara Stanislawa Sommertaga a členky Misionárok lásky Matky Terezy, z ktorých niektoré pôsobili v Nikarague už viac ako 30 rokov. Zaznamenali sme aj vyhostenie náboženských organizácií v Nikarague, ktoré prevádzkujú školy a zdravotné strediská.

Berieme na vedomie a odsudzujeme útoky na katolíckych vodcov, a to najmä na katolíckeho biskupa Matagalpy, biskupa Rolanda José Álvareza, ktorý bol umiestnený do domáceho väzenia a hrozí mu väzenie. Upozorňujeme tiež, že vo väznici El Chipote je svojvoľne a neľudsky zadržiavaných niekoľko katolíckych kňazov.

Vyzývame na okamžité prepustenie biskupa Álvareza a ďalších nezákonne zadržiavaných kňazov a na obnovenie slobody náboženského vyznania alebo presvedčenia pre všetkých.

Pripájame sa k medzinárodným výzvam, aby Nikaragua rešpektovala základné ľudské práva v nadväznosti na rezolúciu prijatú Radou OSN pre ľudské práva 31. marca 2022. Vyzývame Nikaraguu, aby spolupracovala s medzinárodnými a regionálnymi organizáciami pre ľudské práva, najmä s Radou Spojených národov pre ľudské práva a Úradom vysokého komisára OSN pre ľudské práva vrátane jeho regionálnej kancelárie v Strednej Amerike.


Ďalšie články