Čaputová a Cena slobody? To znie ako zlý vtip

Cez víkend sa o slovenskej prezidentke objavili dve správy. Obe sú zo zahraničia. A obe spolu úzko súvisia. Jedna hovorí o jej ocenení Za slobodu. Druhá o tom, že so Zuzanou Čaputovou sa ráta pri výbere nového generálneho tajomníka NATO.

Slávnostný s¾ub èlenov slovenskej výpravy na OH 2020 a PH 2020 v Tokiu za úèasti prezidentky SR Zuzany Èaputovej Zuzana Čaputová. Foto: Martin Baumann/TASR

Ocenenie Zuzany Čaputovej za prínos k slobode pôsobí dosť paradoxne. Vo funkcii je len tretí rok. Príklady, keď sa prejavila ako bojovníčka za slobodu, by sme hľadali ťažko.

A naopak. Príkladov, keď podporovala obmedzovanie práv a slobôd, je mnoho. Prezidentka podporila pandemický ústavný zákon, ktorý posilnil právomoci autorít a drasticky obmedzil práva a slobody ľudí. Podporila návrh, aby takéto sporné ústavné zákony nemohol posudzovať Ústavný súd. Naliehala na vynucovanie plošného očkovania. V decembri 2021 dokonca presadzovala povinné očkovanie proti covidu.

Prezidentka sa nepostavila na stranu slobody ani vtedy, keď ministerka spravodlivosti Kolíková presadzovala, aby bolo trestné zdieľanie online obsahu, ktoré autority označia za dezinformačný. Proti týmto radikálnym nápadom museli vystúpiť iní. Prezidentka bola ticho.

Jednoducho, prezidentka Čaputová – vyštudovaná právnička – sa ani raz dôraznejšie nezastala práva, spravodlivosti, slobody… Pracovala na koncentrácii moci v rukách pandemických jastrabov – a ich obchodov s „priepustkami na slobodu“.

S odstupom času sa pritom táto politika nepotvrdila ako správna ani primeraná. Naopak, čoraz viac vedcov, právnikov aj politikov dnes priznáva, že lockdowny, vynucovanie plošného očkovania a ďalšie tvrdé zásahy do práv a slobôd boli prehnané. Smelé plány na povinmé sezónne očkovanie sa pod váhou dát a skúseností zrútili. Sú prekonané. Očkovacia politika sa – konečne – zameriava na podstatu problému. Teda na zraniteľné skupiny (prevažne seniorov a ľudí s nadváhou).

Omyly priznávajú aj viaceré západné médiá. Volajú po „pandemickej amnestii“ pre tých, ktorí v záujme bezpečnosti demolovali slobodnú občiansku spoločnosť. A šírili medicínsky neplatné kampaňové heslá v štýle „vakcína je sloboda“.

Niekto by mohol namietať, že aj vláda, aj prezidentka v čase vrcholiacej pandémie museli konať a chrániť životy. A nemohli vedieť, ktoré z opatrení a kampaňových téz sa ukážu ako neplatné. Iste, to sedí. Lenže aj tak ostáva záhadou, prečo by mali byť tieto typy lídrov, priekopníci covid pasov, plošných karantén a povinného očkovania, oceňovaní práve za prínos pre slobodu spoločnosti.

Programové nastavenie ľudí ako Zuzana Čaputová dnes nie je liberálne – zamerané na ochranu slobody. Je progresívne – zamerané na prevýchovu a kontrolu spoločnosti. A hlavne je silno proatlantické. Zamerané na plnenie atlantických úloh. Aj tých, ktoré narážajú na odpor domácej spoločnosti.

To bude asi hlavný dôvod, prečo Zuzana Čaputová dostala prestížne ocenenie.

Napokon, potvrdila to aj nemecká nadácia, ktorá ocenila prezidentku Čaputovú. Potom to potvrdila aj samotná Čaputová. A nakoniec to potvrdila aj „vysvetľujúca“ správa New York Times.

Nadácia pred dvoma týždňami oznámila, že ocení Zuzanu Čaputovú za to, že po vojne na Ukrajine sa postavila na správnu stranu a „odvážne čelila značným sympatiám k Putinovmu režimu v radoch obyvateľstva svojej krajiny“.

Zuzana Čaputová pri preberaní Ceny slobody naznačila, ako budú vyzerať jej priority pre najbližšie obdobie. Budú kopírovať najnovšie priority kanadských a amerických progresívcov. Tí sa podujali regulovať (cenzurovať) internet a online obsah na sociálnych sieťach. Najďalej je dnes Kanada. Posilňuje regulačné úrady, ktoré určia, čo bude a čo nebude prípustné pri šírení online obsahu. Ako tvrdia odporcovia cenzorských opatrení v Kanade: na sociálnych sieťach po novom uvidíme len to, čo sa bude páčiť „autoritám“. Iný typ obsahu bude potláčaný ako škodlivý.

Keďže prezidentka Čaputová je výborne zorientovaná v trendoch a domácich úlohách, pri preberaní Ceny slobody povedala toto: „Nič nesymbolizuje naivitu niektorých súčasných demokratov viac ako ich váhanie, či treba regulovať sociálne médiá.“

Po pandemických reguláciách prídu mediálne regulácie. Kontrola našej komunikácie, prejavov, názorov. Kontrola v réžii progresívnej inkvizície… A prezidentka bude opäť na strane tých, ktorí vidia v slobode hrozbu.

Ak by si niekto lámal hlavu, aká je pointa týchto zásahov, odpoveď je prostá. Motív je politický, mocenský a napokon aj bezpečnostný. Má sa posilniť kontrola v rukách tých, ktorí držia moc a definujú globálny poriadok.

Slobodná spoločnosť bude komplikácia z druhého brehu. Niečo, čomu bude treba čeliť. Tak, ako tomu vedela podľa nemeckej nadácie „odvážne čeliť“ Zuzana Čaputová.

Obraz toho, čo sa deje, nakoniec zarámovala správa New York Times. Americký denník potvrdil, že Zuzana Čaputová patrí do úzkeho okruhu možných kandidátov na nového generálneho tajomníka NATO.

Dodajme, že Čaputová na funkciu nemá nijaké odborné predpoklady. Sama priznala, že bezpečnostná a zahraničná politika je jej slabá stránka. S angličtinou si veľmi nerozumie. Na druhej strane: má atlantické zásluhy. A nemalé.

Keď sa slovenský premiér opovážil bez opýtania objednať ruské vakcíny, Čaputová si vynútila pád slovenskej vlády (verejne vyzvala premiéra na demisiu…pričom niečo podobné neurobil ani prezident Kiska za Ficovej vlády). Po februári 2022 naliehala na rozsiahle energetické sankcie, ktoré potápajú európsky priemysel. Alebo na urýchlené prijatie Ukrajiny do EÚ, hoci západný klub Únie to odmietal. Nedávno podpísala vyhlásenie, v ktorom žiada, aby Ukrajina vstúpila do NATO. Hoci väčšina európskych lídrov takéto exprimenty nepodporuje.

Slovom, Zuzana Čaputová si vždy vzorne plní atlantické úlohy. Nie európske, atlantické… Čo ju, priznajme si, predurčuje na pozíciu generálnej sekretárky NATO. A tiež ju to predurčuje na ocenenia a iné PR aktivity, ktoré s tým súvisia.

Všetko je vlastne celkom prirodzené. Jediné, čo nesedí, je názov ocenenia. Cena slobody by sa mohla premenovať na niečo, čo v rukách lídrov ako Zuzana Čaputová nebude pôsobiť provokačne. Alebo úsmevne.

Doba sa zásadne zmenila. Liberáli vymreli. A Cena slobody je – povedané rečou moderného progresívca – out of date.


Ďalšie články