EÚ chystá šialený plán: masívne financovanie vojny, ktorá ju ničí

Európska únia potichu pretláča mimoriadne sporný plán – pravidelné financovanie Ukrajiny v objeme 1,5 miliardy eur mesačne. Ide pritom o peniaze, ktoré Únia nemá. Chce si ich požičať.

Snímka obrazovky 2022-11-07 o 15.32.31 Von der Leyenová a Volodymyr Zelenskyj. Foto: Profimedia.

Nápad už od začiatku pôsobí absurdne. V hre je totiž obrovská suma: 18 miliárd eur za rok 2023. Ukrajina má byť de facto priamo financovaná z vrecka EÚ.

Dodajme, že z prázdneho vrecka EÚ. Brusel túto sumu nemá nijako zabezpečenú. Má ísť o spoločnú úverovú linku európskych krajín. Požičiame si – a miliardy eur budeme potom posúvať pravidelne Ukrajine. Takto si to predstavuje šéfka Európskej komisie von der Leyenová po telefonátoch so Zelenským.

Maďarsko už avizovalo, že s týmto nápadom nesúhlasí. EÚ by totiž masívne a programovo financovala vojenský konflikt, ktorý Európu vyčerpáva a oslabuje. Maďarská vláda tvrdí, že Ukrajina by sa mala ďalej podporovať v réžii národných vlád, prípadne prostredníctvom existujúcich finančných nástrojov Únie.

Jedným z nich je 500-miliónový európsky fond na vyzbrojovanie Ukrajiny.

Priame a sústavné financovanie ukrajinského rozpočtu cez Európsku úniu by zásadne zmenilo pôvodný stav. EÚ by vystupovala ako banka, ktorá platí vojenský konflikt na neurčitý čas. Asi netreba dodávať, že astronomické sumy, nalievané do pokladnice Ukrajiny, by neboli skutočné úvery, ale priame platby (vysvetlenie komisie, že má ísť o podporu reforiem a členstva v EÚ, pôsobí nedôveryhodne). „Europôžičky“ pre Ukrajinu sú reálne nesplatné a nevratné. Vojna a jej predlžovanie totiž ruinujú ukrajinskú ekonomiku. Očakáva sa, že v tomto roku spadne o tretinu. A následne ostane celkom závislá od miliardových infúzií Západu. Na roky.

Suma 18 miliárd ročne, ktorú zháňa Brusel pre Ukrajinu, asi nesúvisí len s požiadavkami Ukrajiny, ale aj s požiadavkami Spojených štátov.

Americkí republikáni už dlhšie kritizujú „bianco šeky“ Spojených štátov pre Ukrajinu. Tvrdia, že táto nezodpovedná finančná a vojenská politika vyčerpáva americké zdroje. A Západ pritom nemá nijaký plán na ukončenie vojny. Ani predstavu, koľko obetí prinesie. Alebo ako bude vyzerať účet a kto ho zaplatí.

Fox News odhaduje, že Spojené štáty naliali od februára 2022 na Ukrajinu takmer 18 miliárd dolárov. Potvrdzuje to aj americké ministerstvo obrany.

Podobná suma v eurách sa dnes vyžaduje aj od Európskej únie a európskych daňových poplatníkov.

Ak by Západ pokračoval týmto tempom vo financovaní vojny, za pár rokov by celková suma prekročila sto miliárd eur. Možno bez toho, aby ukrajinská armáda zaznamenala stretegické územné zisky na Donbase či na Kryme.

V Spojených štátoch už z pokračovania vojny a sústavného zvyšovania banku rastie nervozita. Až tak, že to ohrozuje verejnú podporu demokratov v doplňovacích voľbách do Kongresu. Pentagón tlačí na Ukrajinu, aby podnikla rozsiahlejšie pokusy o protiofenzívu pri Chersone (ukrajinské velenie však váha, pretože by to prinieslo množstvo obetí s neistým výsledkom). Biely dom zas diskrétne naznačil ukrajinskej vláde, aby formálne deklarovala snahu o rokovania s Ruskom. Dôvod: pomohlo by to Bidenovým demokratom umlčať kritikov a zastaviť pád verejnej podpory. Veľká časť Američanov je unavená z vojny a z neochoty vlády podporiť mierové riešenia.

Zarážajúce je, že v Európskej únii – na rozdiel od Spojených štátov – je politická a verejná kritika „autorít“ mimoriadne tichá a plachá. Európska komisia presadzuje rozširovanie energetických sankcií a masívnejšie financovanie vojenského konfliktu – a naráža pritom len na slabý odpor. Občas zatlačí na brzdu maďarská vláda, občas nemecká, vo výsledku však nijaké polemiky ani tlak na krotenie vojnových jastrabov nevidieť.

EÚ sa uspokojila s plnením šialenej domácej úlohy: poslušne financovať konflikt, ktorý ju ekonomicky potápa.

Škoda, že v EÚ stále neexistuje niečo ako európska verejná mienka. Ak by existovala, naliehala by na eurokomisiu, aby to s vojnovými šekmi pre Ukrajinu nepreháňala. A nielen preto, že sú nákladné.

Hlavne preto, že po nich steká krv.


Ďalšie články