Budaj udelil Cenu ministra životného prostredia bi-gender dídžejovi

Minister životného prostredia Ján Budaj po tretí raz odovzdal Ceny ministra životného prostredia za prínos v ochrane životného prostredia v občianskom sektore a obhajobe práv menšín. Envirorezort o tom informoval prostredníctvom sociálnej siete Facebook.

Matúš Lenický oceňovaný ako Matia Lenická ministrom životného prostredia Jánom Budajom. Foto: Facebook/Ministerstvo životného prostredia SR Matúš Lenický oceňovaný ako Matia Lenická ministrom životného prostredia Jánom Budajom. Foto: Facebook/Ministerstvo životného prostredia SR

Pätica ocenených prevzala vyznamenania z rúk ministra Budaja v deň výročia Nežnej revolúcie. Podľa šéfa rezortu a jednej z osobností podieľajúcich sa na páde železnej opony patrí občianska angažovanosť k základom ochrany životného prostredia.

Cena sa dostala do rúk niekoľkých osôb pracujúcich v environmentálnej oblasti. Medzi nimi bol vyznamenaný napríklad generálny riaditeľ Slovenskej inšpekcie životného prostredia Ján Jenčo či novinár Andrej Barát, pričom rezort vyzdvihol kvalitu jeho diel s prírodnou tematikou.

Po zaslúžilom ornitológovi Jozefovi Ridzoňovi a ochranárovi Martinovi Petrášovi uzatvára päticu laureátov hudobník a aktivista Matúš Lenický, ktorý v súčasnosti vystupuje pod menom Matia Lenická alebo umeleckým pseudonymom B-Complex.

Laureáti Ceny ministra životného prostredia. Foto: Facebook/Ministerstvo životného prostredia SR

Lenický sa od roku 2015 považuje za bi-gender, teda vystupuje ako osoba ženského i mužského pohlavia. Budaj mu udelil cenu “za občiansku angažovanosť, osobnú odvahu a obhajobu práv menšín”, ako uvádza v príspevku rezort životného prostredia.

Matúš Lenický, ocenený ministrom Budajom ako Matia Lenická, sa v minulosti zviditeľnil napríklad kritikou iniciatívy Za slušné Slovensko pre absenciu verejnej podpory Dúhového pochodu. Venuje sa aj organizácii tematických diskoték pre LGBT komunitu známych ako Slepičárne.


Ďalšie články