Európa urýchľuje plnenie zásobníkov ruskou naftou

Európski obchodníci sa usilujú čo najviac urýchliť plnenie zásobníkov ruskou naftou. Už o necelé tri mesiace totiž začne platiť embargo na dovoz ruských ropných produktov do Európskej únie, alternatívne zdroje sú však obmedzené. Informuje o tom agentúra Reuters.

Ilustračné foto: Ladislav Maďar Ilustračné foto: Ladislav Maďar

Začiatkom decembra začína platiť zákaz dovozu ruskej ropy do EÚ a od 5. februára budúceho roka sa k tomu pripojí aj zákaz dovozu ropných produktov. Európa je však stále vysoko závislá od dovozu ruskej nafty.

Nakládka ruskej nafty určená pre skladovaciu oblasť Amsterdam-Rotterdam-Antverpy (ARA) vzrástla v období od 1. do 12. novembra v porovnaní s októbrom o 126 percent na 215-tisíc barelov denne (1 barel = 159 litrov), uviedla Pamela Mungerová, analytička z firmy Vortexa. Keďže alternatív, čo sa týka nákladovej efektívnosti, je stále málo, Rusko sa na celkovom dovoze nafty do Európy podieľalo v novembri 44 %, ukázali údaje spoločnosti Refinitiv. V októbri podiel ruskej nafty predstavoval 39 percent.

Aj keď závislosť európskych krajín od dovozu nafty z Ruska v porovnaní s obdobím pred vojnou na Ukrajine klesla (pred vojnou to bolo viac než 50 %), Rusko je stále najväčším dodávateľom paliva do Európy. Ako povedal analytik zo spoločnosti FGE Eugene Lindell, Európska únia si bude musieť zabezpečiť približne 500- až 600-tisíc barelov nafty denne, aby nahradila ruské dodávky. Náhradu podľa neho bude predstavovať nafta zo Spojených štátov, ako aj z krajín východne od Suezu, najmä z Blízkeho východu a Indie.    

(tasr)


Ďalšie články