Šéf vagnerovcov posiela europoslancom takzvané kladivo pomsty

Európsky parlament by mal čoskoro dostať zásielku z Ruska – puzdro na husle a v ňom kladivo s logom neslávne známej ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny.

Kladivo pre europoslancov od vagnerovcov. Ilustračný záber. Zdroj: Reprofoto/Twitter Kladivo pre europoslancov od vagnerovcov. Ilustračný záber. Zdroj: Reprofoto/Twitter

Rusi zverejnili na sociálnych sieťach video, na ktorom vchádza do miestnosti usmievavý muž v obleku – právnik šéfa vagnerovcov. Na stôl položí husľové puzdro a otvorí ho. Vnútri je kladivo, na jeho hlave logo ČVK „Vagner“, koniec rukoväti „zdobia“ červené škvrny, ktoré majú predstavovať krv. Muž odovzdá kladivo blogerom, ktorí ho majú poslať do Európy.

Ide o pripomienku nedávneho videa, na ktorom je takýmto kladivom ubitý na smrť jeden z vagnerovcov, ktorý dezertoval k Ukrajincom. Ako sa dostal späť do rúk Rusom, nie je známe. Ide o odsúdeného vraha, ktorého vagnerovci naverbovali do bojov na Ukrajine výmenou za slobodu. Video sa objavilo na sociálnej sieti Telegram pod názvom Kladivo pomsty.

Ubitý dezertér vagnerovcov: Foto: reprofoto Telegram

Kladivo zaslal europoslancom šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin, človek blízky Kremľu, po tom, čo europarlament označil v stredajšom uznesení Rusko za sponzora terorizmu a žiadal, aby EÚ zaradila Vagnerovu skupinu na zoznam teroristických organizácií.

Prigožin k tomu uviedol nasledovné, ako informovali spriaznené kanály: „Dnes som mal stretnutie s veliteľmi ČVK ,Vagner‘ a oznámil som im túto smutnú správu. Neviem, akým zákonom sa riadi Európsky parlament, ale podľa našej legislatívy od dnešného dňa vyhlasujeme Európsky parlament za rozpustený. Predtým, ako tento postup nadobudne platnosť, dostal som pokyn, aby som Európskemu parlamentu odovzdal informačné puzdro“.

Pokiaľ ide o video s usmrtením ruského dezertéra, Prigožin tento akt spočiatku velebil. Neskôr však poprel účasť svojej skupiny na tomto čine a ukázal prstom na americké tajné služby, hoci dôkazy nepredložil.


Ďalšie články