Anglickí futbalisti pred zápasom pokľakli, Američania ostali stáť

Fanúšikovia si všimli, že kým futbalisti Anglicka pred výkopom piatkového večerného zápasu s USA opäť pokľakli na jedno koleno, Američania ich príklad nenasledovali.

Knee

Angličania pred prvým zápasom v skupine, ktorý odohrali proti Iránu v pondelok, avizovali, že gesto amerického hnutia Black Lives Matter (Na čiernych životoch záleží) použijú tentoraz na to, aby upozornili na diskrimináciu osôb LGBT v Iráne a prísne pravidlá obliekania pre tamojšie ženy a podporili prebiehajúce protesty v krajine. Kým angažovanosť sa anglických futbalistov sotva nejako dotkne, iránski futbalisti môžu doma čeliť vážnejším následkom po tom, čo pred zápasom nespievali štátnu hymnu. Iránsky denník Kajhán ich napríklad označil za zradcov, ktorí sa nechali ovplyvniť zahraničnými nepriateľmi Iránu.

Po piatkovom zápase Anglicka s USA sa viacerí užívatelia sociálnych sietí vrátane novinárov pohoršovali nad tým, že Američania na rozdiel od Angličanov pred výkopom nepokľakli.

„Takže Angličania pokľakli, čo je gesto prijaté po smrti Američana Georgea Floyda, ale Američania nepokľakli. Ešte niekto okrem mňa si myslí, že je to tak trochu smiešne?“ napísal anglický novinár Darren Grimes.

„Anglicko pokľaklo, Američania nie. Hovorím: znova ich kolonizujte,“ navrhol kanadský novinár Bruce Arthur.

Na výjave spred zápasu medzi Anglickom a USA sa, naopak, dobre zabávala Rebecca Janeová, podpredsedníčka Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP).

„Úžasné. Anglicko kľaká za BLM a hráči USA, kde sa celé to hnutie začalo, sa iba pozerajú a hovoria si: ‚Čo to, dofrasa, robíte?'“ komentuje a dodáva, že uvedomelému aktivizmu anglickej futbalovej reprezentácie už sotvakto rozumie.

Anglický tím sa na šampionáte v Katare pôvodne plánoval zviditeľňovať aj dúhovou páskou kapitána tímu na podporu osôb LGBT. Rovnaký úmysel mali aj mužstvá Walesu, Belgicka, Dánska, Nemecka, Holandska a Švajčiarska. Všetky tieto tímy si to však rozmysleli po tom, čo Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) oznámila, že každého kapitána s dúhovou páskou potrestá na začiatku zápasu žltou kartou. Angličania urobili obrat iba tri hodiny pred začiatkom svojho prvého zápasu.

(red)

https://standard.sk/280453/v-katare-sa-duhova-paska-nosit-nebude-fifa-angazovanym-timom-pohrozila-zltymi-kartami/

Ďalšie články