Nebinárneho experta z Bidenovho jadrového programu obžalovali z krádeže ženského kufra

Americký expert na nakladanie s jadrovým odpadom ukradol na letisku ženský kufor a odstránil z neho menovku majiteľky. Sprvu čin popieral, neskôr sa vyhovoril na únavu.

Sam Brinton. Foto: Instagram/Radioactivenerd1 Sam Brinton. Foto: Instagram/Radioactivenerd1

Vláda amerického prezidenta Joea Bidena vo februári vymenovala na vysokú pozíciu rezortu energetiky muža menom Sam Brinton. Už niekoľko mesiacov preto pomáha s likvidáciou použitého jadrového paliva a odpadu na Úrade pre jadrovú energetiku.

Brinton má dva tituly z jadrového inžinierstva a pôsobil vo viacerých think tankoch zameraných na likvidáciu jadrového odpadu. Okrem výnimočného vzdelania sa stal známym aj ako queer aktivista, ktorý sa zasadzuje proti konverzným terapiám a na sociálnych sieťach prezentuje zvláštne sexuálne praktiky. Sám sa označuje za takzvaného človeka s premenlivou pohlavnou identitou (anglicky gender fluid) a necháva sa oslovovať „oni“.

Ukradol kufor a cestoval s ním po USA

Televízia Fox News v pondelok informovala, že vysokého predstaviteľa ministerstva energetiky obvinili z krádeže cestovnej batožiny na letisku v Minneapolise. Brinton vraj 16. septembra cestoval z hlavného mesta Spojených štátov amerických na letisko Minneapolis St. Paul. Po prílete údajne z pohyblivého pásu na batožinu ukradol kufor značky Vera Bradley v hodnote 2 325 dolárov.

Po tom, čo majiteľka kufra upozornila políciu, muži zákona skontrolovali kamerový záznam nad pohyblivým pásom a identifikovali Brintona. Ten si na videu zobral cudziu batožinu a odstránil z nej štítok s identifikačnými údajmi pravej vlastníčky. Súdne spisy uvádzajú, že policajti vysledovali, že energetický expert použil ukradnutý kufor najmenej na dve ďalšie cesty do metropoly USA – konkrétne 18. septembra a 9. októbra.

Najskôr klamal, neskôr sa priznal

Queer aktivista v telefónnom rozhovore s policajtom poprel, že by niečo ukradol, ale priznal, že stále vlastní spomínaný kufor.

„Ak som si vzal nesprávnu tašku, rád ju vrátim, ale nemám žiadne oblečenie iného človeka,“ povedal Brinton policajtovi. „Keď som otvoril tašku, bolo v nej moje oblečenie,“ tvrdil muž, ktorý sa často prezlieka za ženu a vystupuje tak na verejnosti.

O dve hodiny neskôr vraj nebinárny jedinec zavolal dôstojníkovi späť a ospravedlnil sa s dôvetkom, že nebol „úplne úprimný“. Nesprávnu tašku vraj vzal nechtiac, lebo bol unavený.

„Obžalovaný povedal, že keď v hoteli otvoril tašku, uvedomil si, že nie je ich,“ cituje Fox News zo súdnych spisov. „Obžalovaný bol nervózny, ľudia by si mysleli, že tašku ukradol a nevedel, čo má robiť. Obžalovaný uviedol, že šaty z tašky nechal v zásuvkách v hotelovej izbe.“

Brintona nakoniec obvinili zo zločinu krádeže hnuteľného hmotného majetku bez súhlasu majiteľa. Hrozí mu teda až päťročný trest odňatia slobody, pokuta desaťtisíc dolárov alebo rovno oboje. Jeho právnik zatiaľ neodpovedal na žiadosti o komentár.

(est)


Ďalšie články