Rusko nebude predávať ropu za 60 dolárov za barel. Na tomto cenovom strope sa dohodli krajiny EÚ i skupina G7

Ilustračné foto: Ladislav Maďar Ilustračné foto: Ladislav Maďar

Rusko nebude exportovať ropu, ktorá podlieha cenovému stropu, na ktorom sa dohodli skupina G7 a Austrália, aj keby malo znížiť produkciu, vyhlásil v nedeľu ruský vicepremiér Alexander Novak. Informuje o tom agentúra Reuters.

Skupina G7 a Austrália sa dohodli na cenovom strope na ruskú ropu dopravovanú po mori na úrovni 60 USD (56,94 eura) za barel (159 litrov). Cenový strop má vstúpiť do platnosti v pondelok (5. 12.) a mal by zabrániť, aby dopravné firmy, ako aj poisťovacie a zaisťovacie spoločnosti manipulovali s ruskou ropou kdekoľvek na svete, ak by sa predávala nad maximálnou cenou stanovenou skupinou G7 a jej spojencami.

 Novak označil cenový strop za veľké narušenie pravidiel voľného obchodu zo strany Západu, ktoré destabilizuje energetické trhy a spôsobí nedostatok na strane ponuky.

,,Pracujeme na mechanizmoch zákazu využitia cenového stropu bez ohľadu na to, na akej úrovni je stanovený, pretože takýto zásah môže ešte viac destabilizovať trh,“ uviedol Novak. ,,Budeme predávať ropu a ropné produkty len krajinám, ktoré s nami budú spolupracovať za trhových podmienok, aj keby sme museli mierne znížiť produkciu.“

Vlády všetkých krajín EÚ v sobotu schválili cenový strop na ruskú ropu

Vlády všetkých krajín Európskej únie v sobotu (3. 12.) dokončili písomné schválenie cenového stropu na ruskú ropu dopravovanú po mori na úrovni 60 USD (56,94 eura) za barel (159 litrov), uviedla Európska komisia (EK). To znamená, že dohodnuté pravidlá týkajúce sa cenového stropu môžu byť zverejnené v Úradnom vestníku EÚ a mechanizmus môže začať fungovať od pondelka (5. 12.), informuje na základe správy agentúry Reuters.

Cenový strop, ktorý je pôvodne nápadom skupiny G7, sa pripojí k embargu EÚ na dovoz ruskej ropy po mori, ktoré takisto začne platiť od pondelka. „Skupina G7 a všetky členské štáty EÚ prijali rozhodnutie, ktoré zasiahne príjmy Ruska ešte tvrdšie a zníži jeho schopnosť viesť vojnu na Ukrajine,“ uviedla šéfka EK Ursula von der Leyenová. „Takisto pomôže stabilizovať globálne ceny energií, čo prospeje krajinám po celom svete, ktoré sú aktuálne konfrontované s vysokými cenami ropy.“

Okolo 70 až 85 percent ruského exportu ropy sa transportuje tankermi. Cenový strop by mal zabrániť, aby dopravné firmy, ako aj poisťovacie a zaisťovacie spoločnosti manipulovali s ruskou ropou kdekoľvek na svete, ak by sa predávala nad maximálnou cenou stanovenou skupinou G7 a jej spojencami. Keďže kľúčové prepravné a poisťovacie firmy sídlia v krajinách G7, cenový strop by Moskve spôsobil veľké problémy, ak by chcela predávať ropu za vyššiu cenu.

EÚ od pondelka úplne prestane nakupovať ruskú ropu prepravovanú po mori, na ktorú pripadalo 94 percent všetkej ruskej ropy importovanej členskými krajinami Únie. EÚ od 5. februára 2023 potom zastaví dovoz ruských ropných produktov. Skupina G7 neskôr stanoví cenový strop aj na ropné produkty z Ruska a použije pri ňom rovnaký mechanizmus ako v prípade ropy, uviedla EK. Od polovice januára EÚ bude cenový strop prehodnocovať každé dva mesiace, aby sa sledoval jeho vplyv na trh. Cieľom korekčného mechanizmu je držať strop minimálne 5 percent pod priemernou trhovou cenou.

V prípade zmeny cenového stropu bude existovať 90-dňové tolerančné obdobie, ktoré má zaručiť, aby sa dokončil transport loďami naloženými pred jeho zmenou. Aj v prípade aktuálnej implementácie budú dodávky ruskej ropy naložené pred 5. decembrom na 45 dní vyňaté z reštrikcií, to znamená do 19. januára 2023. Prehodnocovanie cenového stropu je špecifickým mechanizmom EÚ a zmena stropu bude vyžadovať jednohlasné schválenie všetkých členských krajín. Ak sa zmena schváli v rámci EÚ, potom sa o nej bude diskutovať na úrovni skupiny G7.

Zelenskyj: Dohodnutý cenový strop na ruskú ropu nie je „seriózny“

Cenový strop na ruskú ropu 60 amerických dolárov za barel, na ktorom sa dohodli Európska únia, skupina krajín G7 a Austrália, nie je „seriózny“, pretože je pre Moskvu „celkom pohodlný“. V sobotu večer to v pravidelnom príhovore vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Rusko zámernou destabilizáciou energetického trhu už spôsobilo obrovské straty všetkým krajinám sveta,“ povedal Zelenskyj a rozhodnutie o cenovom strope označil za „slabý prístup“. „Je len otázkou času, keď sa aj tak budú musieť zaviesť silnejšie nástroje,“ argumentoval Zelenskyj. A dodal: „Je škoda, že sa tento čas stratí.“

„Logika je jasná: ak bude cenový strop na ruskú ropu 60 dolárov namiesto napríklad 30 dolárov, ako navrhovali Poľsko a pobaltské štáty, potom bude do ruského rozpočtu pribúdať okolo sto miliárd dolárov ročne…“ vysvetľoval ukrajinský prezident. „Tieto peniaze budú využité aj na ďalšie destabilizovanie práve tých krajín, ktoré sa teraz vyhýbajú veľkým rozhodnutiam,“ dodal.

Počas rokovaní o tom, v akej výške má byť tento cenový strop, predovšetkým Poľsko navrhovalo nižšiu sumu – 30 dolárov za barel. Nakoniec sa však v piatok mocnosti dohodli na vyššom strope.

Aliancia producentov OPEC+ sa rozhodla ponechať ťažbu ropy bez zmeny

Aliancia producentov OPEC+ na svojom nedeľnom zasadnutí ponechala ťažobné kvóty nezmenené. Skupina sa tak rozhodla prerušiť obmedzovanie dodávok na globálny trh. Dôvodom je neistota týkajúca sa dopytu zo strany Číny a dodávok z Ruska po zavedení cenového stropu. Informuje o tom agentúra Bloomberg. Aliancia implementovala zníženie ťažby o 2 milióny barelov (1 barel = 159 litrov) denne, na ktorom sa dohodla na poslednom zasadnutí v októbri. Zatiaľ však nie je jasný jeho úplný vplyv uprostred výraznej cenovej volatility.

Neistotu na trhu podporuje embargo na import ruskej ropy po mori do Európskej únie (EÚ), ktoré začne platiť v pondelok (5. 12.). Od pondelka by mal platiť aj cenový strop na ruskú ropu dopravovanú po mori na úrovni 60 USD (56,94 eura) za barel, na ktorom sa dohodli EÚ, skupiny G7 a Austrália.

Ďalšou neznámou je dopyt zo strany Číny. Jej ekonomika sa výrazne ochladila predovšetkým pre striktné protipandemické opatrenia. Tie sa však aj vzhľadom na protesty začínajú uvoľňovať. Čína je najväčším dovozcom ropy na svete.

(tasr)


Ďalšie články