Matovič o lekárskych odborároch: Sú to teroristi

Minister financií SR Igor Matovič a predseda vlády SR Eduard Heger (obaja OĽANO) počas tlačovej konferencie po rokovaní vlády SR v Bratislave 5. decembra 2022. Foto: Dano Veselský/TASR Minister financií SR Igor Matovič a predseda vlády SR Eduard Heger (obaja OĽANO) počas tlačovej konferencie po rokovaní vlády SR v Bratislave 5. decembra 2022. Foto: Dano Veselský/TASR

Lekárski odborári sa zachovali ako teroristi a vydierači. Všetko smeruje k progresívnemu palácovému puču. V relácii Braňo Závodský Naživo na rádiu Expres to povedal minister financií a šéf OĽaNO Igor Matovič.

Vláda minulý týždeň odobrila stabilizačný príspevok v hodnote 5-tisíc eur. Zdravotníci, ktorých sa príspevok týka, by mali v prípade poberania príspevku ostať v zdravotníctve počas nasledujúcich troch rokov. Príspevok sa týka približne približne 39 500 ľudí.

Na otázku moderátora, odkiaľ na to vláda zoberie, šéf rezortu financií uviedol, že prostriedky pôjdu zo sumy ušetrenej počas tohto roka.

„Je to pre mňa úplne rovnaký terorista ako ten, čo unesie lietadlo,“ uviedol Matovič na margo požiadaviek lekárskych odborárov. Konštatoval, že odbory si zobrali pacientov a chorých ľudí ako rukojemníkov. Zdôraznil, že ako vydieračov vidí lekárskych odborárov, nie všetkých lekárov.

„Dali sme im ponuku českých platov v slovenských nemocniciach,“ vyjadril sa expremiér s dôvetkom, že lekárski odborári to odmietli a vydupali si ešte vyššie platy.

„Vy-die-ra-či, máte to na Harabina,“ vyhlásil.

Kto podporí Matovičov rozpočet

Matovič potvrdil, že si uvedomuje nespokojnosť verejnosti. Zdôraznil, že počas obdobia vládnutia čelí vláda bezprecedentným problémom naraz. Ostro sa vyjadril aj na margo kritiky prezidentky Zuzany Čaputovej a možnosti vyslovenia nedôvery vláde.

„Všetko k tomu smeruje,“ komentoval minister financií vyhlásenia niektorých vládnych predstaviteľov a poslancov o hypotetickom progresívnom palácovom puči. Dodal, že „pani prezidentka (…) je politička z Progresívneho Slovenska.“

Matovič by podľa svojich slov ocenil, keby rozpočet podporili poslanci ĽSNS, aj Smeru, aj Hlasu.

https://standard.sk/286728/milan-krajniak-snaha-o-odvolanie-vlady-je-pokusom-o-progresivny-puc/

Spolupráca s Tarabom?

Moderátor Závodský v neskoršej časti relácie načrtol, že sa vládne strany mohli dohodnúť s poslancami okolo Tomáša Tarabu, aby podporili štátny rozpočet výmenou za novelizáciu Trestného zákona, ktorá by potenciálne zmiernila tresty za ekonomickú trestnú činnosť. Niektorí poslanci sa totiž stihli vyjadriť, že chcú, aby sa hlasovanie o tomto návrhu konalo ešte pred hlasovaním o štátnom rozpočte.

„Nijako nesúvisia. Niekto si vymyslel slameného panáka,“ argumentoval Matovič. „Žiadne takéto podmieňovanie (sa neuskutočnilo),“ doplnil s dôrazom na to, že vládni lídri žiaden takýto obchod neuzavreli.

Na koaličnej rade sa podľa Matoviča dohodli, že zmeny v Trestnom zákone musia vzísť z dielne ministerstva spravodlivosti. Dodal, že mu nezáleží na tom, kedy bude hlasovanie o Tarabovom návrhu, keďže podľa jeho slov s hlasovaním o štátnom rozpočte nesúvisí.

https://standard.sk/286475/poslanec-taraba-budeme-hlasovat-za-pad-vlady/

Ďalšie články