Elon Musk vstupuje do obranného priemyslu. Pripravuje Starshield, vojenskú verziu Starlinku

Štart rakety spoločnosti SpaceX, misia Starlink. Foto: flickr/SpaceX Štart rakety spoločnosti SpaceX, misia Starlink. Foto: flickr/SpaceX

Spoločnosť SpaceX prichádza s novým satelitným systémom určeným pre vládnych zákazníkov. Satelity by mali slúžiť na pozorovanie zeme, komunikáciu a umiestnenie vlastných zariadení. Úspešné využitie systému Starlink na Ukrajine môže byť pre SpaceX dobrou reklamou.

Excentrický miliardár Elon Musk je v poslednom čase predmetom diskusií najmä v súvislosti s akvizíciou Twitteru. Hoci táto transakcia a jej dôsledky pre ďalšie fungovanie sociálnej siete sú isto pozoruhodné, v Muskovom podnikateľskom svete je to len jedna z mnohých aktivít.

V priebehu roka upútalo väčšiu pozornosť Muskovo zapojenie sa do konfliktu na Ukrajine. Podnikateľ krátko po vypuknutí konfliktu dodal Ukrajine tisíce terminálov svojho satelitného systému Starlink. Ten nielenže pomohol udržať pripojenie Ukrajiny k internetu, ale významne zlepšil komunikačné schopnosti ukrajinských ozbrojených síl.

Pôvodné nadšenie z Muskovej podpory Ukrajincov značne ochladlo, keď si podnikateľ dovolil zverejniť vlastné úvahy o možnom ukončení konfliktu. Negatívne reakcie vyvolala aj žiadosť o to, aby prevádzku ukrajinských terminálov Starlink platila americká vláda. Musk svoju žiadosť napokon stiahol.

V súvislosti s uvedenou kritikou boli zverejnené informácie o tom, že väčšina terminálov nebola Ukrajine Muskom darovaná, ale zaplatili ju vlády Spojených štátov, Spojeného kráľovstva a Poľska. Zaobstaranie terminálov je však len časťou vynaložených nákladov a samotnú prevádzku systému financovala Muskova spoločnosť SpaceX.

Dobré východisko pre ďalší biznis

Muskovo zapojenie do konfliktu na Ukrajine napokon nemusí mať čisto charitatívny rozmer. Využitie Starlinku ukrajinskou vládou a ozbrojenými silami predstavuje excelentnú reklamu na tento komunikačný systém.

Ukazuje sa, že hoci SpaceX nie je jedinou firmou poskytujúcou satelitnú komunikáciu, jej systém je v tejto chvíli unikátny. Konkurenčné projekty založené na satelitoch na nízkej obežnej dráhe sú zatiaľ len v počiatočných štádiách komerčného nasadenia.

SpaceX je síce súkromnou spoločnosťou, no jej najväčším zákazníkom je americká vláda. Nie je preto prekvapivé, že obe strany hľadajú možnosti ďalšej spolupráce. Aj v prípade systému Starlink sú jeho schopnosti predmetom testovania zo strany amerických ozbrojených síl – podľa dostupných správ aj s výbornými výsledkami.

Muskova SpaceX však ide ďalej a najnovšie chce ponúknuť vojenskú verziu systému Starlink pod názvom Starshield. Vzhľadom na ukrajinskú exhibíciu a predchádzajúcu spoluprácu s americkým ministerstvom obrany má dobrú šancu na úspech.

Zatiaľ v rovine vízií, no s Muskovou reputáciou

Spoločnosť na svojej stránke uvádza, že „zatiaľ čo Starlink je určený na spotrebiteľské a komerčné použitie, Starshield je určený na vládne použitie“. Spočiatku sa má projekt zameriavať na tri oblasti – pozorovanie zeme, komunikáciu a umiestnenie užitočného zaťaženia. Tretia oblasť znamená možnosť vládnych používateľov umiestniť vlastné zariadenia na satelity spoločnosti.

Starshield sľubuje bezpečnú komunikáciu nad rámec už dnes zabezpečenej komunikácie v systéme Starlink. Modulárny dizajn má umožniť prispôsobenie systému špecifickým požiadavkám vládnych zákazníkov. Prednosťou má byť schopnosť spoločnosti SpaceX zaistiť rýchly vývoj a umiestnenie požadovaných satelitov na obežnú dráhu.

Je zjavné, že spoločnosť SpaceX v mnohých oblastiach svoje schopnosti už preukázala. Niektoré sú zatiaľ zrejme len v rovine vízie či rozpracovaných projektov. Napríklad modulárne satelity spoločnosť aktuálne nemá. Tiež nie je známe, že by sa doteraz zaoberala snímkovaním zemského povrchu na vojensky využiteľnej úrovni.

Na druhej strane musíme zohľadniť Muskovu reputáciu. Mnohé jeho vízie svojho času vyzerali až príliš odvážne – no stoja za ním výsledky, ktoré málokto očakával. Navyše, doterajšia spolupráca s americkým ministerstvom obrany vytvára dobré predpoklady pre ďalšie kontrakty.

Napokon by niekoho mohlo zaraziť, že potenciálne kľúčová časť v obrannej infraštruktúre bude pod kontrolou súkromnej spoločnosti. Nejde však o nič prekvapivé – obranný priemysel v západnom svete je v súkromných rukách. Pravda, typickí šéfovia zbrojárskych spoločností majú inú povahu než Elon Musk. No nie oni, ale Musk prišiel s technológiami, ktoré svet posúvajú.


Ďalšie články