Ľudia, ktorých priťahujú mladiství. Newspeak škótskej polície o pedofiloch budí vášne

306743765_5485066071575767_4580857795384102108_n Ilustračná snímka. Foto: Facebook/Scotland Police

Škótska polícia vzbudila pozornosť a odpor časti verejnosti potom, čo vo svojej výročnej správe použila politicky korektný termín „ľudia, ktorých priťahujú mladiství“ na označenie pedofilov. Po paľbe kritiky sa bránila tvrdením, že tento opis používať nechcela. Podľa vlastného vyjadrenia ju k tomu viedli požiadavky projektu, ktorý financuje EÚ.

„Termín bol použitý v dokumentácii pre konzorcium a je bežnejšie používaný v kontinentálnej Európe,“ uviedol k prípadu tamojší policajný hovorca. „Zmienka v správe Policajného náčelníka o výkone policajnej služby v rokoch 2021 – 2022 bola použitá v kontexte spolupráce s konzorciom Horizon Project EÚ na boj proti zneužívaniu a vykorisťovaniu detí,“ dodal na obranu.

Použitie termínu odsúdili aj škótski konzervatívci z radov opozície. „Trestné činy týkajúce sa pedofílie patria medzi najdesivejšie zločiny, ktoré možno spáchať a sú neodpustiteľné,“ uviedla Škótska konzervatívna strana s tým, že je nevyhnutné, aby to škótska polícia zohľadnila vo svojich dokumentoch.

Kritika zaznela aj z radov pracovníkov v sociálnych službách. „Hrozí nebezpečenstvo, že používanie termínu znormalizuje a prípadne aj dekriminalizuje závažný zločin,“ vyjadrila obavy sociálna pracovníčka Maggie Melonová.

Ostré slová padli na adresu polície aj z úst škótskeho ministra spravodlivosti Kennyho McAskilla, ktorý je názoru, že termín „ľudia, ktorých priťahujú mladiství“ zakrýva „realitu a nebezpečnosť pedofilov“.


Ďalšie články