Falošná ekopropaganda. Študentom anglickej univerzity sa nepáči Gretina socha

Socha Grety Thunbergovej pred budovou univerzity v anglickom Winchesteri. Zdroj: Reprofoto/YouTube Socha Grety Thunbergovej pred budovou univerzity v anglickom Winchesteri. Zdroj: Reprofoto/YouTube

Vedenie anglickej Univerzity vo Winchesteri čelí obvineniu z „falošnej ekopropagandy“ – takzvaného greenwashingu. Problémom je socha švédskej klimatickej aktivistky Grety Thunbergovej, ktorú dala škola pred časom postaviť v životnej veľkosti vo svojom areáli. Protest prichádza zo strany jej študentov.

Socha Thunbergovej sa pred školou v ostrovnej krajine týči od marca 2021. Už od začiatku bol tento počin školy podrobený kritike. Tá prichádzala z rôznych strán. Sťažovali sa pedagógovia, študenti či miestni obyvatelia. Jej vztýčenie vnímali ako čistú márnivosť, najmä pre jej cenu. Stála totiž 24-tisíc libier (vyše 27-tisíc eur).

Takmer po dvoch rokoch prišlo na rad dôraznejšie vyjadrenie nesúhlasu. Zorganizovaní študenti sa zišli protestovať priamo pred budovu školy. Vedeniu školy adresovali svoje požiadavky.

Prvá znie, aby sa im univerzita „prestala pokúšať predať svoju falošnú ekopropagandu“. V tejto súvislosti ju obviňujú z takzvaného greenwashingu. Ide o pojem, ktorý Oxfordský slovník definuje ako dezinformáciu šírenú rôznymi organizáciami za účelom prezentovať environmentálne zodpovedný verejný názor o sebe samej.

V druhej žiadajú školu, aby zmenila svoje kľúčové hodnoty. Tými sa majú stať „udržateľnosť a sociálna spravodlivosť“. Študenti sa domnievajú, že univerzita by urobila oveľa lepšie, keby sa nerozhodla postaviť sochu, ale namiesto nej by napríklad „zakázala hovädzie mäso a zvýšila dostupnosť rastlinných náhrad“.

Vedenie školy sa však bráni. Reagovalo vyhlásením, že masívna socha švédskej klimatickej aktivistky, odliata z bronzu, vraj symbolizuje odhodlanie vzdelávacej ustanovizne „bojovať proti klimatickej a ekologickej kríze“.

Treťou požiadavkou, ktorú študenti vzniesli, je, aby škola prijala v oboch predošlých požiadavkách krátkodobé i dlhodobé záväzky.

Škola v spätnej väzbe dodala, že so študentmi „rada prediskutuje akékoľvek ich obavy“. Odstránenie sochy však v tejto chvíli neplánuje.


Ďalšie články