Matovič sa pochválil rastom dôchodkov a vysmial Fica s Pellegrinim. Tie však stúpli ešte vďaka zákonu ich vlády

Igor Matovič (OĽaNO) oslavuje po schválení štátneho rozpočtu na budúci rok počas rokovania 78. schôdze parlamentu 22. decembra 2022 v Bratislave. Foto: Jakub Kotian/TASR Igor Matovič (OĽaNO) oslavuje po schválení štátneho rozpočtu na budúci rok počas rokovania 78. schôdze parlamentu 22. decembra 2022 v Bratislave. Foto: Jakub Kotian/TASR

Šéf rezortu financií Igor Matovič sa na Facebooku pochválil vyše 60-eurovým zvýšením starobných dôchodkov, pričom v skutočnosti na tom ani on, ani vláda, ktorej je jeho hnutie súčasťou, nemajú žiadnu zásluhu. Dôchodky sa zvyšujú automaticky v dôsledku mechanizmu nastaveného ešte predošlým kabinetom.

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) sa v stredu na Facebooku pochválil pomerne výrazným nárastom starobných dôchodkov od začiatku tohto roka.

„Plus 11,8 percenta zvýšené dôchodky už začali prichádzať prvým dôchodcom. V priemere plus 60 eur mesačne. Spolu cirka plus jedna miliarda eur navyše voči roku bývalému. Nezodpovedné? Nie. Spravodlivé,“ napísal politik.

Šéf štátnej pokladnice sa zároveň vysmial obom predošlým premiérom a implicitne naznačil, že pre dôchodcov toľko ako súčasná vláda neurobili. „Fico s Pellerínou, takto sa to robí, do psej matere,“ uviedol.

Zásluha terajšieho kabinetu? Ani nie

Faktom však je, že na súčasnom zvýšení súčasný kabinet podiel nemá. Naopak, ako vysvetľuje denník Pravda, prichádza k nemu práve na základe zákona, ktorý pred rokmi prijala ešte vláda Roberta Fica.

Dôchodky totiž opäť porastú o percento medziročného rastu spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov určeného Štatistickým úradom Slovenskej republiky za prvý polrok roka 2022 (dôchodcovská inflácia). Index týchto cien sa zvýšil o spomínaných 11,8 percenta.

Pripomeňme, že od roku 2018 sa dôchodky zvyšovali na základe valorizačného systému, podľa ktorého stúpali o výšku dôchodcovskej inflácie, minimálne však o 2 percentá z priemerného dôchodku. Od roku 2022 však nastala zmena, keďže dôchodky sa zvyšujú už len podľa medziročného rastu dôchodcovskej inflácie.

Seniorov pritom v dôsledku čoraz viac stúpajúcej inflácie čaká od začiatku budúceho roka 2024 najvýraznejšie zvýšenie dôchodkov v histórii. Od roku 2024 by sa mali dôchodky valorizovať až o 16,9 percenta.

Priemerný starobný dôchodok v minulom roku podľa portálu dôchodok.info predstavoval zhruba 515 eur, v aktuálnom roku je reč o sume 577 eur a v budúcom roku by sa mala odhadom dostať na 623 eur. To sa však ešte môže zmeniť.

Tomáš: Išlo ma rozdrapiť od jedu

Na kuriózny príspevok Matoviča medzičasom na sociálnej sieti reagoval aj niekdajší poslanec Smeru a neskôr zákonodarca za Hlas Erik Tomáš.

„Od jedu ma preto išlo roztrhnúť, keď som si dnes prečítal status Matoviča, v ktorom sa tento cynik bez štipky hanby chváli tým, že dôchodky od januára nového roka porastú v priemere o 60 eur, pričom ešte Pellegrinimu a Ficovi odkazuje, že ‚takto sa to robí do psej matere,‘“ napísal Tomáš.

„Pravda je taká, že dôchodky sa o toľko zvýšia na základe automatickej valorizácie, ktorú nastavila a schválila ešte predchádzajúca vláda, a teda seniori si prilepšia len vďaka vláde, ktorej súčasťou boli Pellegrini či Fico,“ doplnil Tomáš.

Treba reagovať rýchlejšie

Dôchodkové dávky by sa pritom mohli po novom valorizovať aj dvakrát ročne. Vyplýva to z návrhu novely zákona o sociálnom poistení z dielne poslancov Hlasu, ktorý parlament 7. decembra posunul do druhého čítania.

Zákonodarcovia podľa portálu Finsider tvrdia, že predkladaný návrh zákona reaguje na nevyhnutnosť systémovo „vyzbrojiť“ štát a Sociálnu poisťovňu nástrojom, ktorý umožní automaticky reagovať na mimoriadne zvyšovanie cien. Rokovať o návrhu sa ešte má na troch parlamentných výboroch.

„V praxi to bude vyzerať tak, že ak sa takzvaná dôchodcovská inflácia za prvých šesť mesiacov v roku dostane nad úroveň päť percent, dôchodky sa hneď k 1. júlu budú valorizovať o reálne percento dôchodcovskej inflácie za prvý polrok. Potom sa budú opäť zvyšovať štandardne v januári nasledujúceho roka. V tomto prípade sa však použije percento dôchodcovskej inflácie za tretí štvrťrok roka, v ktorom sa už dôchodky valorizovali v lete. Zamedzí sa tak „opakovanej“ valorizácii,“ píše Finsider.


Ďalšie články