Za silvestrovské násilnosti v Berlíne zadržali najmä migrantov. Novinár mesto prirovnal ku Kábulu

Riots on New Year's Eve in Berlin-Neukölln, berlin, berlin, germany - 01 Jan 2023 Silvestrovské nepokoje v časti Berlín-Neukölln. Foto: Profimedia.sk

Väčšina osôb, ktoré zadržali muži zákona počas obrovských násilností v nemeckej metropole Berlín, boli cudzinci. Vrcholoví politici a policajti hovoria o potrebe pomenovať príčiny a o zlyhaní neregulovanej migrácie. Padajú aj prirovnania o tom, že nemecké hlavné mesto vyzeralo ako Afganistan či Sýria.

Konečný počet zadržaných osôb v reakcii na masívne silvestrovské násilnosti v Berlíne sa ustálil na čísle 145. Rovná stovka z nich nemala nemecké občianstvo, pričom celkovo medzi výtržníkmi polícia rozoznala až osemnásť národností, informuje denník Die Welt.

“Násilie, ktoré museli naši kolegovia zažiť na Silvestra, je neznesiteľné. Je úlohou spoločnosti ako celku, aby sa tomu jasne postavila. Ďakujeme Vám všetkým za nasadenie a zraneným prajeme skoré uzdravenie,” napísala po skončení zásahov berlínska polícia na Twitteri.

Odborový policajný predák Rainer Wendt uviedol, že na nepokojoch boli príliš zastúpené skupiny imigrantov, a že to polícia musí starostlivo zanalyzovať a príčiny pomenovať.

Berlínska polícia a generálna prokuratúra oznámili, že kompetentní v súvislosti s novoročnými výtržnosťami zatiaľ iniciovali 281 vyšetrovaní.

Nie Kábul, ale Berlín

V priebehu niekoľkých dní od násilností pribudli početné reakcie popredných politikov a iných osobností verejného života. Servítku si pred ústa často nedávali.

„Nie, tie scény nie sú z Kábulu ani zo Sýrie. To je Berlín na Nový rok 2023 v krajine, ktorá míňa stovky miliónov na boj proti pravicovému extrémizmu,“ uviedol novinár Boris Reitschuster.

Na násilie ostro reagovala ministerka vnútra Nancy Faeserová. „Tresty za útoky na záchranné zložky musíme uplatňovať a vymáhať so všetkou dôslednosťou,“ uviedla pre Bild.

K nepokojom sa vyjadril aj bývalý konzervatívny minister zdravotníctva Jens Spahn. „Nemôžete bojovať proti nepokojom v niektorých častiach mesta alebo na určitých miestach celoštátnym zákazom petárd,“ povedal Spahn. „Je to skôr o neregulovanej migrácii, neúspešnej integrácii a nedostatku rešpektu k štátu, nie o ohňostrojoch,“ povedal Spahn.

Situáciu kritizoval aj súčasný minister zdravotníctva Karl Lauterbach. Ten na Twitteri pohrozil rebelujúcim stratou povolenia na pobyt, neskôr však svoj tweet zmazal.

Čo sa vlastne dialo?

Pripomeňme, že chaos blízky anarchii, ktorý počas novoročných osláv vypukol v uliciach metropoly Nemecka, sa podarilo zdokumentovať na desiatkach videí, ktoré sa medzičasom začali šíriť najmä na sociálnej sieti Twitter. Mnohé z nich ukazujú, do akého extrému sa podarilo výtržníkom zájsť.

Pálenie kontajnerov či kolobežiek zďaleka neprestavuje to najhoršie, čo zažili Berlínčania na Nový rok. Jedno z videí napríklad jasne zobrazuje skupinu mužov hádžucich rôzne predmety do interiéru otvorenej sanitky, v ktorej sa pokúšajú ukryť zasahujúci záchranári.

https://twitter.com/HausPirna/status/1609815358776410113?s=20&t=l3xst7C5fYKrB7KtJA7vbw

Na inom zázname zas vidno, ako sanitku počas jazdy agresori atakujú pyrotechnickými raketami.

Barbarstvu neunikol ani autobus stojaci na parkovacom mieste pod jednou budovou. Prvé video z noci ukazuje horiaci autobus a okoloidúce policajné autá, ktoré sú pod neustálou paľbou pyrotechniky.

Video natočené po nočnom výtržníctve zachytáva obhorené trosky autobusu.

Prišlo k ujmám nielen na majetku

Do ulíc povolali desiatky až stovky policajných áut, ktoré pohotovo zaplnili ulice. Celkovo v dôsledku osláv zmobilizovali 1 300 policajtov. Na niektorých videách vidno obrnené policajné transportéry a iné vozidlá, ktoré sa bežne v uliciach Berlína neobjavujú.

Primitívne zaobchádzanie s pyrotechnikou sa nezaobišlo bez ujmy na zdraví. Počas zásahu utrpelo zranenia pätnásť hasičov a osemnásť policajtov, píše Bild.


Ďalšie články