Zahraničných prieskumníkov na Ukrajine vedie Maori. Na zabíjaní mladých mobilizovaných Rusov nevidí nič slávne

Kane Te Tai. Reprofoto - YouTube Kane Te Tai. Reprofoto - YouTube

Donedávna tajný Zahraničný prieskumný tím spadajúci pod ukrajinskú vojenskú rozviedku vedie Novozélanďan maorijského pôvodu. Je pripravený zomrieť v boji. Na zabíjaní mladých mobilizovaných Rusov však nevidí nič slávne.

Kane Te Tai je bývalý vojak novozélandskej armády. V telefonickom rozhovore pre novozélandský denník Stuff uviedol, že od júla 2022 bojuje v Zahraničnom prieskumnom tíme neďaleko obce Pavlivka v Doneckej oblasti.

Existencia jednotky bola odhalená v decembri v článku magazínu The New Yorker. Vystupoval v ňom aj Te Tai, ale len pod prezývkou Korytnačka. Je to tá istá jednotka, v ktorej bojoval 28-ročný Novozélanďan Dominic Abelen sprezývkou Tolkien, ktorého v auguste zabili. Te Tai a Abelen boli ako bratia.

Abelen bol prvým dobrovoľným vojakom z Nového Zélandu, ktorý zahynul v bojoch proti ruskej armáde na Ukrajine.

Abelen, „Tolkien“, najprv vstúpil do Medzinárodnej légie územnej obrany Ukrajiny, potom sa mu poradilo dostať do rozviedky. Práve on odporučil rozviedke prijať svojho kamaráta Te Taia, ktorý sa vtedy venoval výcviku Ukrajincov v základných vojenských zručnostiach a humanitárnej činnosti.

Te Taia kontaktoval náborový pracovník a poslal ho do Ľvova – do tajného výcvikového tábora vojenskej rozviedky. Nesmel tam používať mobilný telefón a dva týždne ho pozorne sledovali. A jedného júlového rána dostal zmluvu a odviezli ho k Zahraničnému prieskumnému tímu v Donecku, kde už na neho čakal Abelen. Práve on dal Te Taiovi volací znak Korytnačka.

Profesionáli

Úlohou Zahraničného prieskumného tímu je v prvom rade prieskum. Bojovníci jednotky môžu prenikať do ruskej zóny alebo do tzv. krajiny nikoho medzi zákopmi a zničiť napríklad tank alebo udržiavať pozíciu, kým ju neobsadí ukrajinská armáda.

Prieskumný tím má k dispozícii všetko potrebné na boj – potraviny, oblečenie, bomby, náboje. Je však odkázaný na vozidlá, ktoré na Ukrajinu dovážajú dobrovoľníci z celej Európy. Autá vypláca z darovaných finančných prostriedkov.

Na rozdiel od Medzinárodnej légie územnej obrany Ukrajiny, ku ktorej sa od začiatku vojny pripojili desaťtisíce cudzincov, je Zahraničný prieskumný tím určený len niektorým z mála dobre vycvičených cudzincov. Tím má autonómiu, buduje si dôveru s miestnymi ukrajinskými veliteľmi, zisťuje, čo potrebujú, a potom formuluje svoje misie.

Te Tai poznamenal, že v jednotke nie sú žiadne hodnosti, takže aj keď je on veliteľom, má rovnaké postavenie ako ostatní cudzinci.

Priznal, že straty nemajú malé: „Existuje vysoká miera vyčerpania buď smrťou, zranením, alebo tým, že chlapci chcú odísť.“ Príchod nových vojakov k jednotke tak opisuje ako veľkú udalosť.

Rozlúčka so životom

Te Tai sa rozhovoril aj o operácii, ktorú podnikol jeho tím počas decembrových bojov v Pavlivke.

Pol tucta mužov malo v noci prejsť cez most a preniknúť do stromoradia, ktoré viedlo do centra mesta. Ich úlohou bolo zistiť, ako blízko sa dokážu dostať k ruským pozíciám pred tým, ako ich Rusi začnú ostreľovať. Vo chvíli, keď sa dostali na most, začali Rusi útočiť. Prebehli cez most a snažili sa dostať na najbližšie bezpečné miesto. Podarilo sa im dostať do stromoradia a do priekopy, všade bola tma. Rusi začali postupne ostreľovať stromoradie smerom k ich pozícii.

„Pamätám si, ako som sa na všetkých v jame pozeral a všetci sme mali na tvárach taký výraz ako: ‚No, párty sa musela niekedy skončiť‘. Mali sme pocit prijatia,“ uviedol Novozélanďan.

Ale práve keď mala ďalšia strela dopadnúť na jeho skupinu, minula cieľ a Rusi začali postupne ostreľovať pozície späť k sebe pozdĺž stromoradia.

„Božím zásahom sa stalo, že nás nerozbili… Všetci sme vedeli, že v tú noc máme zomrieť,“ konštatoval.

Abelenova smrť

Približne šesť týždňov po tom, ako sa Te Tai pripojil k jednotke, Abelena zabili.

„Nahnevalo ma to viac, než čokoľvek iné, len ma to upevnilo v tom, že len tak skoro neodídem,“ povedal.

„Nechápte ma zle, nevidím nič slávne na zabíjaní mladých mobilizovaných ruských chlapcov, ktorí plačú vo svojich zákopoch… Som ochotný zomrieť, určite, ale nechcem zomrieť… Viem, že vyhráme, viem to určite… Zostanem tu, pokiaľ to vydržím, alebo kým nezomriem,“ dodal.

https://www.youtube.com/watch?v=UBrXnyVVR6k&ab_channel=iAFRICAN

Ruskí blogeri o Te Taiovi

Podľa vojenských blogerov z telegramového kanála Rybar bol Zahraničný prieskumný tím založený v lete.

Rybar uvádza, že Te Tai​ slúžil v rokoch 2002 až 2009 v 2. rote 1. práporu pešieho pluku novozélandskej armády. V roku 2006 bol nasadený v Afganistane. Po odchode z armády slúžil v súkromných vojenských spoločnostiach v Iraku a Afrike.

„V apríli 2022 prišiel na Ukrajinu, kde sa podľa svojich slov spočiatku venoval humanitárnej činnosti – pomáhal civilistom, cvičil tých, ktorí chceli byť ženistami, a cvičil nových regrútov Ozbrojených síl Ukrajiny. V júli bol na odporúčanie svojho krajana Dominica Abelena po dvojtýždňovom výcviku v Ľvove zaradený do Zahraničného prieskumného tímu, pričom dostal volací znak Korytnačka. O šesť týždňov neskôr sa jeho oddiel dostal pri Pavlivke do mlynčeka na mäso: neúspešný výpad sa skončil bojom zblízka v zákopoch ruských vojakov, v dôsledku čoho Abelen zahynul,“ píše Rybar.

Ďalej uvádza, že Te Tai​ sa na jeseň stal veliteľom tejto prieskumnej jednotky, ktorá sa v súčasnosti nachádza v oblasti Uhledaru (pod Pavlivkou) pod velením 72. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny. Medzi bojovníkmi skupiny sú občania USA, Nemecka, Francúzska, Portugalska a Brazílie.

„V rozhovoroch opakovane vyhlasoval, že je pripravený zomrieť v boji proti Rusku,“ dodal Rybar.


Ďalšie články