Banda klaunov, píše šéf vagnerovcov o povinnom holení na fronte. Za skrášľovanie armády žiada 50 rokov basy

Čečenskí vojaci Ramzana Kadyrova. Foto: TASR/AP Čečenskí vojaci Ramzana Kadyrova. Foto: TASR/AP

Šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin navrhuje až 50 rokov väzenia za „skrášľovanie“ ruskej armády. Jeho výzve predchádzala ostrá debata o povinnom holení bojovníkov na ukrajinskom fronte. Prigožin označil zástancov návrhu za „klaunov“.

Správy o povinnom holení, ale aj zákaze telefónov či tabletov na fronte, sa začali šíriť minulý týždeň na ruských provládnych kanáloch na sociálnej sieti Telegram.

Hoci šéf samozvanej Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin aj veliteľ medzinárodnej brigády Pjatnaška Achra Avidzba tieto správy ihneď spochybnili, oheň do ohňa prilial generálporučík Viktor Sobolev, poslanec Štátnej dumy z frakcie komunistov.

Príkladný vojak

Sobolev v rozhovore pre spravodajský portál RBK objasnil, že ide o „požiadavku základnej vojenskej disciplíny“.

„Na vojaka sa pozerajú civilisti, mal by vyzerať príkladne. Ak chodí neupravený a neoholený, nesvedčí mu to ani ako človeku, ani ako vojakovi,“ povedal Sobolev. Podľa jeho slov si vojak aj počas najintenzívnejších bojov určite nájde 15 až 20 minút na to, aby si dal svoj vzhľad do poriadku.

Až 50 rokov basy

Prigožin v pondelok na svojom telegramovom kanáli reagoval slovami, že „banda klaunov sa snaží učiť bojovníkov vyčerpaných ťažkými bojmi, koľkokrát sa majú holiť“.

„Domnievam sa, že je potrebné prijať zákonné obmedzenie a čo naprísnejší trest odňatia slobody, až na 50 rokov, za skrášľovanie armády,“ navrhol Prigožin.

Súhlasí s čečenským vodcom Ramzanom Kadyrovom, ktorý povinné holenie na fronte takisto kritizoval.

„A pri tejto príležitosti, Ramzan Achmatovič, vás žiadam, aby ste si nechali narásť dvakrát tak dlhú bradu – za seba aj za mňa,“ dodal šéf vagnerovcov.

Jevgenij Prigožin

Pena na holenie v zákope

Kadyrov ešte skôr označil Sobolevove slová za „provokáciu“, ktorá je namierená proti bojovníkom moslimského vierovyznania.

„V radoch našich bojovníkov, ktorí bránia vlasť pred neonacistami, neboli žiadne problémy – a bum! Objavili sa! Brada… Odhodíme zbrane, pôjdeme sa oholiť a nacisti budú zatiaľ čakať niekde bokom,“ ironicky napísal na Telegrame čečenský vodca.

„Koniec koncov, v každom zákope je kohútik s horúcou vodou, pena na holenie sa rozdáva ráno v budove kúpeľov, žiletky sa rozdávajú mesiac vopred. A uprostred bojov pod svištiacimi guľkami zrazu civilista, šokovaný bradatým zjavom ruského bojovníka, prehodnotí svoj negatívny postoj k banderovcom,“ dodal Kadyrov.


Ďalšie články