Európsky šampionát v krasokorčuľovaní otváral 59-ročný transgender. Nemotorné vystúpenie baví internet

antikainen Minna-Maaria Antikainenová. Foto: reprofoto YouTube

Súčasťou otváracieho ceremoniálu uplynulých Majstrovstiev Európy v krasokorčuľovaní bolo aj vystúpenie takmer 60-ročnej fínskej transgenderovej osoby. Podľa kompetentných malo vzbudiť rešpekt k rozmanitosti, no namiesto toho potrápilo bránice divákov a vyvolalo pocit hanby.

Otváracie ceremoniály medzinárodných športových podujatí by mali mať svoju vážnosť a prezentovať hostiteľskú krajinu v čo najlepšom svetle. No nie vždy sa to podarí. Kameňom úrazu môžu napríklad byť aj prehnané snahy o politickú korektnosť.

Svoje by o tom vedeli hovoriť pozorovatelia Majstrovstiev Európy v krasokorčuľovaní, ktoré sa tento rok v termíne od 25. do 29. januára uskutočňovali v druhom najľudnatejšom fínskom meste Espoo zhruba s 250-tisíc obyvateľmi.

Na ich úvodnom ceremoniáli totiž vlajku Fínska pozdvihla 59-ročná transgenderová farmárka Minna-Maaria Antikainenová, ktorej schopnosti na ľade – mierne povedané – zaostávali za očakávaniami.

Biologický muž, predtým známy ako Markku-Pekka Antikainen, sa totiž počas svojho vystúpenia pohyboval veľmi nemotorne a ani laickému pozorovateľovi neušlo, ako neprirodzene sa snaží udržať balans. To napokon nevyšlo a zrútil sa na zem, z ktorej ho musela po niekoľkých sekundách dvíhať iná korčuliarka.

Záznam z tragikomického vystúpenia sa okamžite rozšíril po sociálnych sieťach. „Toto je urážka absolútne všetkých žien na svete“ alebo „myslel som si, že je to paródia na gymnastiku z roku 1988″, zneli len niektoré z reakcií používateľov.

Rozmanitosť nadovšetko

Výkonná riaditeľka Fínskej krasokorčuliarskej asociácie a generálna tajomníčka šampionátu Outi Wuorenheimová uviedla, že zaradenie športovkyne bolo motivované snahou o rozmanitosť.

„Krasokorčuľovanie je veľmi konzervatívny šport s rôznymi prísnymi pravidlami. Na medzinárodných súťažiach nie sú povolené korčuliarske páry rovnakého pohlavia a neexistuje kategória pre nebinárnych korčuliarov. Dúfam, že každá krajina začne pracovať na rovnosti a rozmanitosti v tejto oblasti,“ skonštatovala Wuorenheimová.

Skutočnosť, že otvárací ceremoniál mal vyzdvihovať rozmanitosť a rovnosť, potvrdzujú aj ďalšie časti tlačovej správy, pričom sa v nej píše, že jeho viditeľnou súčasťou mala byť aj téma Just by You (Buď sám sebou).

„Najmä v neistých a ťažkých časoch, ako sú tieto, je zmysluplné vytvoriť príjemnú a pozitívnu skúsenosť pre všetkých,“ hovorí v tlačovej správe choreografka a trénerka Beata Leppilampiová.

https://standard.sk/275363/lokalnu-sutaz-krasy-miss-v-spojenych-statoch-vobec-prvykrat-vyhral-biologicky-muz/

Kritiku vraj prijať vie

„Vždy som pripravená prijať faktickú kritiku, napríklad o mojich korčuliarskych schopnostiach, ale keď je spochybnená moja identita, pripadá mi to takmer ako svätokrádež,“ povedala Antikainenová, ktorej detským snom vraj bolo stať sa ľadovou princeznou, v rozhovore v roku 2020.

Minna-Maaria Antikainenová, pracujúca ako farmárka, sa k novému koníčku dostala v roku 2014 a vraví, že tréningom trávi tisícky hodín. V posledných rokoch vystupovala aj v kostýme bojovníčky Xeny, vtáka Fénixa či egyptskej princeznej Nefertiti, čomu prispôsobuje aj svoju choreografiu.

Profilová fotografia Minnii-Maarie Antikainenovej na sociálnej sieti. Foto: Facebook

Ďalšie články