Čína: USA použili špionážny balón, aby nás očiernili

Ilustračný záber. Foto: TASR/AP Ilustračný záber. Foto: TASR/AP

Peking v sobotu kritizoval, že americké médiá a politici využili incident so špionážnym balónom spozorovaným nad územím USA „ako zámienku na útok a očierňovanie Číny.“        

Podľa agentúry AFP to uviedlo čínske ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení zverejnenom po tom, ako americký šéf diplomacie Antony Blinken odložil plánovanú cestu do Pekingu.        

Americké ministerstvo obrany v piatok informovalo, že nad Latinskou Amerikou zaznamenalo ďalší čínsky špionážny balón. Podobné zariadenie bolo monitorované už vo štvrtok, pričom vo vzdušnom priestore Spojených štátov.        

Kým Pentagón v prípade prvého balóna, pozorovaného vo štvrtok, vyslovil predpoklad, že ide zrejme o výškový špionážny balón patriaci Číne, ktorý zhromažďuje informácie o citlivých lokalitách v USA, Čína deklarovala, že je to civilné zariadenie používané na výskum, najmä na meteorologické účely.        

Vo vyhlásení čínskeho ministerstva sa uvádzalo, že zariadenie má obmedzenú schopnosť riadenia a vplyvom vetra sa „vychýlilo zo svojho plánovaného kurzu“. Čína podľa rezortu vyslovila ľútosť nad jeho neúmyselným vstupom do amerického vzdušného priestoru.        

V dôsledku incidentu s prvým balónom americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odložil plánovanú návštevu Číny, ktorá sa mala uskutočniť 5. – 6. februára.

(tasr)


Ďalšie články