Členovia antify pri útokoch v Budapešti brutálne zmlátili osem ľudí. Považovali ich za nacistov

eb2cb6931689404ea6f74a37341a8611 Foto: reprofoto Twitter

Gang krajne ľavicových útočníkov, pôvodom najmä zo zahraničia, koncom minulého týždňa v Budapešti pri sérii útokov napadol minimálne osem ľudí. Obete vo veľkej presile členovia hnutia mlátili kladivom, paralyzérom či železnými tyčami. Dôvodom incidentov bola zrejme nesprávna domnienka, že ide o neonacistov zúčastnených na pietnej spomienke.

Budapešť sa spamätáva zo série útokov vedených členmi radikálne ľavicového hnutia antifa namierených proti bežným civilistom v domnienke, že ide o sympatizantov naonacizmu.

Maďarská polícia a tamojšie spravodajské služby majú v hľadáčiku celkovo pätnástich predpokladaných útočníkoch vrátane mnohých žien, ktorí pri štyroch incidentoch napadli minimálne osem ľudí. Šiestich agresorov už zatkli. Medzi podozrivými sa nachádza jeden občan Maďarska, jeden občan Talianska a zvyšok tvoria Nemci.

Polícia uviedla, že skupina sa pohybovala po hlavnom meste a vykonávala brutálne útoky až počas troch dní, presnejšie 9. až 11. februára. Po prvom incidente budapeštianske policajné riaditeľstvo zriadilo špeciálny vyšetrovací tím v počte 24 ľudí, ktorý sa neskôr rozšíril na 45 osôb.

Polícia pri zatýkaní prvých podozrivých

Rozsah násilia nemá precedens

Ľavicoví extrémisti chceli cieliť na sympatizantov krajnej pravice, konkrétne zrejme na tých, ktorí si plánovali pripomenúť pokus o útek jednotiek SS a Wehrmachtu zo sovietskej blokády Budapešti počas druhej svetovej vojny. Pri tomto pokuse zahynulo až 20-tisíc mužov, takmer výlučne Nemcov. Výročie pripadá na 11. februára.

Nakoniec však podľa polície nezaútočili na žiadnych účastníkov zmienenej akcie, ale výlučne na ľudí, ktorí sa „previnili“ nosením maskáčového oblečenia či čiernych búnd a čiernych čižiem.

Skupina radikálov okrem rozdávania kopancov a úderov útočila napríklad špeciálnym kladivom, paralyzérom, olovenými rukavicami, boxermi, železnými tyčami/obuškami alebo slzotvorným plynom. Všetky obete si zrejme vyhliadla náhodne a krátko predtým ich podľa polície sledovala.

Spomienkové obdobie bolo poznačené incidentmi aj v minulosti a polícia preto preventívne viaceré ohlásené akcie krajných pravičiarov zakázala, no niektorí sa stretli aj tak. K problémom tohto rozsahu však podľa miestnych médií prišlo vôbec prvýkrát.

Priebeh incidentov

Prvý útok sa odohral v čase obeda minulý týždeň vo štvrtok na námestí Fővám. Osem členov gangu pri ňom napadlo troch poľských turistov. Pri útoku dvaja z nich utrpeli zlomeniny s dobou liečenia viac ako osem dní, tretí vyviazol s modrinami na končatinách a prasklinou na temene hlavy.

Na druhý deň v piatok zaútočil osemčlenný gang aj na štyridsaťročného muža identifikovaného ako Zoltána T. cestou do trafiky vo štvrti Gazdagrét kvôli tomu, že mal na sebe vojenské oblečenie. Obeť napadli zozadu, niekoľko desiatok sekúnd ju mlátili a nakoniec posprejovali slzným plynom. Upozorňujeme, že zábery nie sú vhodné pre deti a citlivé povahy.

V ten istý deň piati ľavicoví extrémisti zaútočili na maďarský pár na ceste domov z koncertu v centre mesta. Muž, známy nacionalistický rockový hudobník László Dudog, utrpel vážne zranenia aj v oblasti hlavy. Jeho partnerka zas skončila s reznými ranami.

László Dudog po útoku. Foto: Facebook

O niekoľko hodín neskôr v sobotu na úsvite zaútočili šiesti členovia gangu na pár pôvodom z Nemecka na ulici Mikó. Aj oni boli na ceste domov z koncertu.

Vraj by mali byť označení za teroristov

Redakcia portálu Pesti Srácok zistila, že zodpovední sa na víkendovú akciu v Budapešti pripravovali od začiatku decembra. Podľa novinárov sa 11. decembra, 25. januára a 28. januára konali tri predbežné informačné stretnutia organizované Platformou Radikale Linke.

Platforma združuje ľavicové skupiny ako Antifa15, Antifa Recherche Wien, Autonome Antifa, Autonome Wienzeile a Stop Deportations Vienna. „Spomedzi nich sa Autonome Antifa aktívne zaoberala budapeštianskym prípadom,“ píše Pesti Srácok.

Maďarské nacionalistické hnutie Mi Hazánk, ktoré vzniklo rozštiepením strany Jobbik, v reakcii na dianie odporúča zaradiť antifu medzi teroristické organizácie. Predseda zoskupenia László Toroczkai pre maďarský bulvár Blikk povedal, že je to nielen jeho politické, ale aj právne presvedčenie.

Pravicový aktivista Ábel Bódi po útoku vyzval ľudí, aby sebadefiníciu antify nepoužívali. „Antifa je slovná hračka. Nikto by to nemal používať. Označuje nepriateľov antify za fašistov, ale to je jednoznačne nezmysel. Títo teroristi, ktorí vyčíňali v Budapešti, boli krajní ľavičiari a komunisti,“ povedal.


Ďalšie články