Hans-Georg Maassen: Nemecko sa úplne zmenilo. Na dôležitých postoch sedia extrémisti

Hans-Georg Maassen je nemecký konzervatívny politik a právnik. V rokoch 2012 až 2018 viedol Spolkový úrad na ochranu ústavy, čo je nemecká civilná kontrarozviedka. Skončil po kritike Angely Merkelovej, ktorej migračnú politiku odmietal. V tomto roku sa pokúsil o založenie novej politickej strany Werteunion, ktorá od začiatku zápasí s ťažkými problémami, ako je možnosť prenajať si sálu, zorganizovať míting či založiť si účet v banke. O tom, čo sa stalo s Nemeckom za posledné roky, sa s Hansom-Georgom Maassenom rozprával Jaroslav Daniška.

THÜRINGER LANDTAG - UNTERSUCHUNGSAUSSCHUSS 7/3 24/10/2023 - Erfurt: Tagung des Untersuchungsausschusses 7/3 ăPolitisch m Hans-Georg Maaßen. Foto: Profimedia/ IMAGO

Prvé stretnutie s pánom Maassenom sme si dohodli už pred niekoľkými týždňami, potom ako založil svoju stranu, rozhovor sa však musel viackrát odložiť, až počas osobného stretnutia som lepšie pochopil prečo, s čím všetkým Hans-Georg Maassen žije a zápasí. Je to pritom veľmi mierny a pokojný človek, má jemné spôsoby, zakladá si na presnom vyjadrovaní, politicky zastáva názory podobné Helmutovi Kohlovi. V súčasnom Nemecku sa však dostal do hľadáčika tamojšej kontrarozviedky. Stretli sme sa a rozprávali v Budapešti, na okraj konferencie CPAC.

Bol som šokovaný, keď som sa dočítal, že v spravodajskej službe, v ktorej ste boli pred pár rokmi šéfom, na vás vedú spis. Videli ste ho už a viete, čo na vás zberajú?


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.